Тоновете на бебето в утробата – какво е добре да знаем

Тоновете на бебето в утробата – едно много често срещано понятие, но знаем ли всичко за него?

тонове на бебето в утробата

Кога чуваме първите тонове на плода растящ в утробата ни, какви трябва да са те? С каква апаратура лекарите ги наблюдават и какво могат да им покажат?

Това днес ще е темата на материала ни, понеже бременните мами изразиха мнения, че понякога има неясноти относно тоновете на бебето за тях!

Докато говорим за тоновете на плода, добре е да хвърлите и едно око на материала ни за кожните неразположения при новородените – ще ви бъде полезно да ги познавате, след като родите бебето си. А сега за тоновете на вашето бебе растящо в корема ви.

Тоновете на бебето в утробата – кога ще ги чуем за пръв път и какво ще чуят лекарите?

На първо място да чуеш как бие сърчицето на бебето ти е емоционален момент за всеки един родител. От медицинска гледна точка обаче това е доказателство, че бебето в утробата е добре, развива се и най-вече съществува. За майката и бащата, ако присъства на прегледа – да чуят туптенето на сърцето на бебето, е сюблимен момент. Той поставя началото на осъзнаването, че в корема на майката расте живо същество, което след девет месеца ще осмисли живота на двойката по нов начин.

Не се тревожете, когато чуете ритъма на бебешкото сърчице за пръв път – той ще бъде бърз и дори неравномерен. Това е съвсем нормално и наблюдаващият ви лекар ще ви обясни, че няма поводи за притеснение.

дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 12.50лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Кога можете да чуете тоновете на бебето в утробата?

Това става най-рано по време на Осма гестационна седмица. Тогава ви е назначено ултразвуково изследване и гинекологът ще пусне да чуете тоновете на детето си. Като казваме Осма гестационна седмица – това е относително време отново. Защо? Защото да чуете тоновете зависи от това как бебето ви е разположено в матката, от това какво е вашето тегло, от точното определяне датата на термина ви! Ако всичко изброено до тук е ОК за вас, значи в 8 гестационна седмица – ще можете да се запознаете с мъника си и биенето на сърцето му.

Но не се отчайвайте, ако през 8 гестационна не сте чули тоновете на бебето – това ще стане със сигурност през 10-та до 12-та гестационна седмица – когато сте подложени на Доплерово изследване! Прочетете материала ни за проследяването на тоновете на плода по Гестационни седмици – ще Ви бъде полезен. Сега малко повече за това, което лекарите разбират за бебето ви от тези тонове…

Ако акушер-гинекологът ви успее да чуе тоновете на бебето през 8-ма гестационна седмица – те определено ще са над 85 удара в минута. Защо? Защото около 6-та седмица тоновете на бебешкото сърце бият с честотата на тоновете на майчиното сърце. От тази седмица обаче те се ускоряват постепенно с до 3 удара в минута на ден и именно по честотата на ударите на бебешкото сърце в утробата – лекарят определя и точната гестационна седмица на бременността ви!

От 175 удара в минута през 9-та гестационна седмица тоновете на сърцето у плода постепенно достигат до 160 удара в минута през шестия месец, което е и нормалното им измерение.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Не си мислете, че бебето ви стой мирно в утробата – то си играе, храни се, спи – точно както ще прави и след самото раждане. Именно тези дейности променят и сърдечните му тонове, затова те или се ускоряват, или се забавят – без това е индикация за проблем!

Тоновете на бебето в утробата – с какво се проследяват?

Както вече сме ви разяснявали, тоновете на бебето се изследват с помощта на апарата Доплер. За него ви разказахме, че използва ултразвукови вълни и така отразени в органите и тъканите на бебето – те дават картина за развитието му и индикация за налични аномалии или увреждания.

Бременната се оборудва с колани на корема, а извършващият изследването специалист следи тоновете с помощта на апарат. Макар и да сме говорили за Доплера и за тоновете преди, не сме ви споменали, че лекарите четат като на карта здравето на бебето по именно тези тонове. Ако ударите в минута са засечени в интервала под 110 или над 160 – значи има проблем. Лекарят ще назначи още изследвания, за да разбере напълно какъв е проблема.

Колко често трябва да се проследяват тоновете на бебето в утробата се питате навярно?

В началната фаза на бременността до към Осмия месец – веднъж месечно е достатъчно. Ако няма проблеми по време на бременността и тя протича гладко! В последните два месеца от бременността е добре да се проследяват тоновете на бебето поне веднъж на две седмици. Освен звук, който и майката чува, за лекаря тоновете излизат и под формата на диаграма, от която той вижда развитието на плода.

Като цяло тоновете на плода, освен външно чрез Доплер, могат да се изследват и вътрешно. Това изследване обаче се прилага при нужда и в процес на раждане, когато родилката има поне два сантиметра разкритие. Околоплодните води са се спукали и тогава се поставя сензор за вътрешно наблюдения на сърдечните тонове у бебето.

Едно важно изследване според нас, но платено за съжаление, е нон-стрес теста!!! Ако не сте чували за него, то се прави по време на 28-ма Гестационна седмица в края на бременността.

Благодарения на него става ясно на лекарите доколко бебето е подготвено за процеса на раждане и как ще се справи със стреса от появата на бял свят? Тук тоновете на бебето в утробата се проследяват докато е активно и още веднъж докато е спокойно.

Като цяло проследяването на тоновете на бебето в утробата през цялата бременност е едно жизненоважно изследване! Благодарение на него могат да бъдат открити навреме проблеми с плацентата и пъпната връв. Проблеми със снабдяването на кислород за бебето, аномалии и увреждания, както и редица други проблеми по време на самата бременност.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Затова мили мами бъдете активната страна и адекватно проследявайте бременността си!

| Сподели с приятели