Тоновете на бебето в утробата – какво е добре да знаем

Тоновете на бебето в утробата – едно много често срещано понятие, но знаем ли всичко за него.

тонове на бебето в утробата

Кога чуваме първите тонове на плода растящ в утробата ни, какви трябва да са те. С каква апаратура лекарите ги наблюдават и какво могат да им покажат.

Това днес ще е темата на материала ни, понеже бременните мами изразиха мнения, че понякога има неясноти относно тоновете на бебето за тях.

Докато говорим за тоновете на плода, добре е да хвърлите и едно око на материала ни за кожните неразположения при новородените – ще ви бъде полезно да ги познавате, след като родите бебето си. А сега за тоновете на вашето бебе растящо в корема ви.

На първо място да чуеш как бие сърчицето на бебето ти е емоционален момент за всеки един родител. От медицинска гледна точка обаче това е доказателство, че бебето в утробата е добре, развива се и най-вече съществува.

За майката и бащата, ако присъства на прегледа – да чуят туптенето на сърцето на бебето е сюблимен момент. Той поставя началото на осъзнаването, че в корема на майката расте живо същество, което след броени месеци ще осмисли живота на двойката по нов начин.

Не се тревожете, когато чуете ритъма на бебешкото сърчице за пръв път – той ще бъде бърз и дори неравномерен. Това е съвсем нормално и наблюдаващият лекар ще ви обясни, че няма поводи за притеснение.

Кога можете да чуете тоновете на бебето

Това става най-рано по време на Осма гестационна седмица. Тогава ви е назначено ултразвуково изследване и гинекологът ще пусне да чуете тоновете на детето си. Като казваме Осма гестационна седмица – това е относително време отново. Защо? Защото да чуете тоновете зависи от това как бебето ви е разположено в матката, от това какво е вашето тегло, от точното определяне датата на термина ви. Ако всичко изброено до тук е добре за вас, значи в 8 гестационна седмица – ще можете да се запознаете с мъника си и биенето на сърцето му.

Но не се отчайвайте, ако през 8 гестационна не сте чули тоновете на бебето – това ще стане със сигурност през 10-та до 12-та гестационна седмица – когато сте подложени на Доплерово изследване.

Прочетете материала ни за проследяването на тоновете на плода по Гестационни седмици – ще Ви бъде полезен. Сега малко повече за това, което лекарите разбират за бебето ви от тези тонове…

Какво ще установи вашият лекар

Ако акушер-гинекологът ви успее да чуе тоновете на бебето през 8-ма гестационна седмица – те определено ще са над 85 удара в минута. Защо? Защото около 6-та седмица тоновете на бебешкото сърце бият с честотата на тоновете на майчиното сърце. От тази седмица обаче те се ускоряват постепенно с до 3 удара в минута на ден и именно по честотата на ударите на бебешкото сърце в утробата – лекарят определя и точната гестационна седмица на бременността ви.

От 175 удара в минута през 9-та гестационна седмица тоновете на сърцето у плода постепенно достигат до 160 удара в минута през шестия месец, което е и нормалното им измерение.

Не си мислете, че бебето ви стои мирно в утробата – то си играе, храни се, спи – точно както ще прави и след самото раждане. Именно тези дейности променят и сърдечните му тонове, затова те или се ускоряват, или се забавят – без това е индикация за проблем.

Тоновете на бебето – с какво се проследяват

Както вече сме ви разяснявали, тоновете на бебето се изследват с помощта на апарата Доплер. За него ви разказахме, че използва ултразвукови вълни и така отразени в органите и тъканите на бебето – те дават картина за развитието му и индикация за налични аномалии или увреждания.

Бременната се оборудва с колани на корема, а извършващият изследването специалист следи тоновете с помощта на апарат. Макар и да сме говорили за Доплера и за тоновете преди, не сме ви споменали, че лекарите четат като на карта здравето на бебето по именно тези тонове. Ако ударите в минута са засечени в интервала под 110 или над 160 – значи има проблем. Лекарят ще назначи още изследвания, за да разбере напълно какъв е проблема.

Колко често трябва да се проследяват тоновете на бебето в утробата

В началната фаза на бременността до към Осмия месец – веднъж месечно е достатъчно. Ако няма проблеми по време на бременността и тя протича гладко. В последните два месеца от бременността е добре да се проследяват тоновете на бебето поне веднъж на две седмици. Освен звук, който и майката чува, за лекаря тоновете излизат и под формата на диаграма, от която той вижда развитието на плода.

Като цяло тоновете на плода, освен външно чрез Доплер, могат да се изследват и вътрешно. Това изследване обаче се прилага при нужда и в процес на раждане, когато родилката има поне два сантиметра разкритие. Околоплодните води са се спукали и тогава се поставя сензор за вътрешно наблюдения на сърдечните тонове у бебето.

Едно важно изследване според нас, но платено за съжаление, е нон-стрес тест на плода. Ако не сте чували за него, то се прави по време на 28-ма Гестационна седмица в края на бременността.

Благодарения на него става ясно на лекарите доколко бебето е подготвено за процеса на раждане и как ще се справи със стреса от появата на бял свят. Тук тоновете на бебето в утробата се проследяват докато е активно и още веднъж докато е спокойно.

Като цяло проследяването на тоновете на бебето в утробата през цялата бременност е едно жизненоважно изследване. Благодарение на него могат да бъдат открити навреме проблеми с плацентата и пъпната връв. Проблеми със снабдяването на кислород за бебето, аномалии и увреждания, както и редица други проблеми по време на самата бременност.

Затова мили мами бъдете активната страна и адекватно проследявайте бременността си.

f | Сподели с приятели