Бременността и 4D ехографа – какво трябва да знаем

Бременността и 4D ехографа – навярно на всяка бъдеща майка и се иска да види рожбата си в утробата, колкото се може по-реално. Именно тази възможност ви дава чудото на техниката наречено 4D ехограф.

Бременност и 4D ехографа – какво трябва да знаем

Какво представлява той, какви са възможностите му и защо е за предпочитане пред 2D и 3D ултразвуковото изследване? Ще ви изложим факти за безопасността на това изследване по време на бременността. Дали винаги и на всяка майка се налага и най-вече можете ли да си го направите по свое собствено желание.

И така преди да продължим нека ви препоръчаме да прочетете материала ни за Линията на корема по време на бременността – ще узнаете доста любопитни и полезни факти. Сега по темата за бременността и 4D ехографа.

Бременността и 4D ехографа – малко повече за самия ехограф и за възможностите му

Добрата новина мами е, че с напредването на технологиите, напредват и възможностите да се „запознаем“ с рожбите си още докато са в утробата ни. За разлика от стандартното вече 2D и 3D ултразвуково изследване, ехографа с 4D опция дава много по-детайлно изображения на бебето. Ако сте сред любопитните майки и бащи разбира се, които нямат търпение да чакат цели девет месеца, за да се запознаят със своя наследник – то можете да се възползвате от уникалния ехограф.

Дори да не ви се вярва, този ехограф много детайлно ще ви покаже всеки сантиметър от бебето ви, като дори ако то пишка или си отваря и затваря очите – вие ще го видите. Уникално нали!

И все пак преди да се втурнете към кабинета на гинеколога си и да поискате подобно изследване, трябва да познавате рисковете и процедурите, които то изисква. Самото изследване трябва да се използва умерено и по препоръки на лекаря ви.

Затова ето малко повече по въпроса. Когото сте разбрали добрата новина, че вече ще ставате родители, стандартно в кабинета на акушер-гинеколога на бъдещата майка се прави изследване с двуизмерен ехограф. То се прави с помощта на специален уред, които се поставя в зависимост от фазата на бременността ви във вагината или на корема ви. Чрез помощта на звуковите вълни излъчващи се в тялото ви вие можете да видите двуизмерно изображение на плода в утробата ви на монитор. Това става благодарение на резонанса на тези вълни отскачащи от органите и тъканите на бебето.

При двуизмерното Доплерово изследване за фетална морфология гинекологът ръчно управлява силата за ултразвука, за да разгледа подробно развитието на бебето. При триизмерното изображение на ултразвуково изследване се получава изображение на плода в три измерения. Тоест заснети множество изображения на двуизмерни снимки от различни ъгли – образуват едно триизмерно изображение.

Достигайки до изображението на бебето ви в 4 измерения – тоест ехографа на 4D, вие виждате изображение подобно при триизмерния образ на плода, но вече виждате и движението му в реално време. Ако имате щастието мъника ви да си смуче палеца докато ви правят ехографията, вие ще го видите сякаш е пред вас.

Бременността и 4D ехографа – безопасността на изследването и кога се налага то

Всичко дотук е идеално. Можете да видите малкото си съкровище напълно реално и в движение. С помощта на Доплеровото изследване чувате и ударите на сърцето му.

И все пак дали това е безопасно

Този въпрос все още виси в пространството и няма точен отговор понеже изследванията в тази област са все още неясни. Безопасността на Доплера и триизмерните и четириизмерни ехографи е под въпрос.

Препоръката на специалистите е те да се правят единствено при нужда. Тоест не, за да видите бебето си, защото нямате търпение, а защото лекаря се съмнява за безопасността на плода и вашата. Според данните ултразвукът има свойството да затопля тъканите и може да доведе до увреждания в развитието на плода за в бъдеще. Това става разбира се, ако се използва често.

Важно е ако ви се налага четириизмерна ехография, тя да бъде направена от специалист и то защото е наложително, а не по ваше желание.

Кога може да ви се наложи това специфично изследване

Като цяло ехографиите от рода на двуизмерните и Доплера в частност – се правят в определени интервали от бременността ви, за да се проследява развитието на бебето. Чрез тях се следи за аномалии, за вродени дефекти у плода, за състоянието на околоплодните води и общо казано за неща касаещи здравето на бебето ви. Специфични дефекти или аномалии, като заешка устна при бебето и увреждания на гръбнака или гръбначния мозък се следят с помощта на 4D ехографа.

И сега да си дойдем на думата – изследвания от този род на четириизмерния ехограф не се включват в стандартния пакет за изследвания по време на бременност. Ако ви ги препоръчат, вие си ги заплащате допълнително! А определено не са евтини, но ако се налага е добре да се направят.

Като цяло бременността и 4D ехографа са идеалната възможност да се запознаете с наследника си още преди да се е появил на бял свят. Но не бързайте ще имате възможност да му се радвате, когато се роди. Добре е да направите това специфично изследване единствено по препоръка на вашия акушер-гинеколог.

Запомнете то не е напълно безопасно и може да увреди бебето ви при честа употреба. Затова радвайте се на бременността си, на всяко ритниче на бебо, на всяко помръдване и тон на сърцето му и не мислете за ехографии и снимки. 9 месеца ще изминат неусетно и ще се запознаете със съкровището си. Успех и леко бременеене мами.

Прочетете и материала ни за Феталната ехокардиография, ще ви е полезен.

f | Сподели с приятели