Бременност с близнаци. Каква е разликата между еднояйчните и двуяйчните близнаци

Бременност с близнаци, това е и благословия, и тревога и двойни грижи – но все пак най-голямото щастие за едно семейство.

бременност с близнаци

Навярно имате едно бебе или сте на път да заченете с второ – но замисляли ли сте се? Ами, ако имате близнаци – не винаги многоплодната бременност е свързана със зачеването на близнаци – но пък те са по-често срещани от тризнаците и многознаците.

Толкова бебета наведнъж е голямо предизвикателство и все пак, как се случва чудото на еднояйчните близнаци и дали разнояйчните се предават по наследство? Ще се опитаме да ви отговорим в този материал, където сме се постарали да ви обясним всичко основно за бременността с близнаци и разликата между еднояйчните и двуяйчните близнаци.

Прочетете и статията ни за зачеването с близнаци и Синдрома на изчезващият близнак. Сега нека се потопим в света на една бременност с близнаци.

Бременност с близнаци – тайната на близнаците. Разнополови или еднополови, двуяйчни или еднояйчни

Много учени навярно и до днес се питат – каква е тайната на близнаците? Като оставим настрана асистираната репродукция и зачеването с еднояйчни близнаци, чрез Ин Витро процедурата – то бременността с близнаци си е цяло природно чудо. Независимо че спонтанните бременности с близнаци са само в рамките на един процент – това в глобален мащаб никак не е малко.

Разбира се с изкуственото оплождане и инсеминацията този процент нараства до цели 40%. Стандартно в медицината бременността с два плода се дели на еднояйчна или двуяйчна. Разликата се състои в едно и то е: двуяйчните близнаци са плод на две отделни яйцеклетки оплодени от два отделни сперматозоида. Тоест забременели сте цели два пъти в една и съща секунда – и ако това не си е цяло чудо. Освен това почти на 100% двуяйчните близнаци се предават по наследство.

Още по-изненадани ще са мамите на близнаци ако узнаят, че зачеването на двата плода не е непременно в един и същи ден. То може да стане в отделни и различни дни. Как тогава двата плода се догонват и настигат, за да им дадете едновременно живот в един и същи ден? Явно природата си знае работата. Не се учудвайте, че освен еднополови или разполови – двуяйчните близнаци могат да са с различен цвят на кожата (тоест те могат да са от бялата или негроидната раса едновременно в утробата).

Освен това могат и да са от различни бащи, колкото и невероятно да звучи – това е то бременност с близнаци. Двуяйчните близнаци много приличат на кръвните братя и сестри, защото ДНК-ка веригата им е наполовина напълно еднаква, а не изцяло като при еднояйчните. Те са напълно две отделни бебета растящи в утробата ви, но едновременно, които ще се появят на бял свят по едно и също време.

За разлика от двуяйчните, еднояйчните близнаци се развиват само от една единствена оплодена яйцеклетка. Съответно от един единствен сперматозоид. Чудото на еднояйчните близнаци се случва след самото оплождане. Тогава се разделя оплодената яйцеклетка на два плода – те много често да не кажем винаги са еднополови и си приличат, като двете ви очи – даже и повече. ДНК веригите на еднояйчните близнаци са напълно идентични и те са много силно свързани. От гледна точна на Генетиката – децата на дадени еднояйчни близнаци, са си направо братя и сестри, а не братовчеди, както е при разнояйчните близнаци и братята и сестрите.

Много често неопитните гинеколози бъркат еднояйчните и двуяйчните близнаци. Те смятат, че плацентата ако е една – значи имаме еднояйчни близнаци, но това не е така. Обратното при наличието на две плаценти, мислят че имаме разнояйчни близнаци. Бременност с близнаци може да бъде много различна, според зачеването.

Като цяло не плацентата определя дали вашите близнаци са еднояйчни или не – това определя оплождането на една или две отделни яйцеклетки, от един или два отделни сперматозоида. Дори двуяйчните близнаци могат да имат една обща плацента. Тя може да се е сляла и да изглежда, като обща за двете бебета.

Често, около 1/3 от еднояйчните близнаци имат пък отделни плаценти. Дори и слята плацентата на разнояйчните близнаци си е напълно самостоятелна за всеки. Тя няма общи кръвоносни съдове и всеки близнак напълно самостоятелно се снабдява с кислород и хранителни вещества от организма на майка си. Поради напълно самостоятелното развитие на двуяйчните близнаци, при тях риска от Т-синдрома е почти нулев. Регистриран е подобен случай, но близнаците са заченати по изкуствен път, което донякъде обяснява явлението.

Какво е Т-синдром? Най-общо казано единия близнак получава свръх снабдяване с кръв, докато другия е силно анемичен. Синдрома е много опасен и за двата плода.

Kак се зачеват двуяйчните и еднояйчните близнаци

Както вече споменахме двуяйчните близнаци се зачеват от две отделни яйцеклетки. Те може да са отделени в един цикъл или да са узрели в един фуликул. Може дори да са отделени в два отделни цикъла на овулация. Двете оплодени яйцеклетки са закрепени на самостоятелни места в матката и всяка от тях си има плацента и окоплоден сак.

Еднояйчните близнаци от своя страна се образуват, когато една яйцеклетка е оплодена от един сперматозоид, но когато започва да се дели – тя се разделя на два напълно огледални плода с еднакъв генетичен материал. Съответно имаме налице бременност с близнаци – еднояйчна или многояйчна.

Според времето на разделяне на оплодената яйцеклетка наблюдаваме 4 вида еднояйчна бременност с близнаци. При разделяне преди 3-ти ден от оплождането – близнаците се развиват в два сака с отделни плаценти, точно като разнояйчни близнаци. Генетично те са напълно еднакви обаче.

При разделяне около до 8-ми ден от оплождането – близнаците имат обща плацента, но растат в различни мехури, всеки със собствено хранене. Най-често еднояйчната бременност с близнаци е от този тип.

Разделянето след 13-ти ден от оплождането фактически дава начало на бременност с еднояйчни близнаци, хранещи се общо от една плацента.

Четвъртия вариант е този на Сиамските близнаци, където те са свързани фактически и така се раждат. Като цяло, ако след 12-та гестацонна седмица бременността ви е многоплодна – то тя ще се запази и Синдрома на изчезналия близнак е по-малко вероятно да се появи. Очаква ви бременност с близнаци.

Надяваме се ви беше интересно. Прочетете и материала ни за отглеждането на близнаците – ще ви е от полза.

f | Сподели с приятели