Ин Витро зачеване – 10 важни въпроса по темата

Ин Витро зачеване – за него сме ви писали вече, но като че ли темата е неизчерпаема. За да си припомните за Ин Витро процедурата прочетете статията ни за това, кога ви се налага и какво предлага подобна процедура .

Ин Витро зачеване

Днес в този материал обаче ще се съсредоточим върху едни от най-важните въпроси, които много двойки с репродуктивни проблеми си задават за Ин Витро процедурата. Ще се опитаме максимално ясно да дадем отговорите на тези въпроси и така да направим пътя ви към мечтаното зачатие малко по-ясен и лек надяваме се. Несъмнено най-големият дар за една двойка е зачеването на дете.

Да бъдеш майка е нещо, което не всяка жена получава даром, а се е борила неимоверно много преди това. Често пъти пътят до майчинството се оказва прекалено дълъг и осеян с препятствия, но пък си заслужава. Самото Ин Витро е метод за изкуствено оплождане на яйцеклетката от сперматозоида в лабораторни стерилни условия. Не всеки път, обаче процедурата се осъществява лесно и от първия път! Има много въпроси, за които двойките търсят отговори и именно най-популярните 10 такива, ще им предложим ние днес. Вижте ги.

Ин Витро зачеване – 10 от най-популярните въпроси по темата

Вие сте двойка с репродуктивни проблеми. Опитали сте да се успокойте, изпробвали сте храни за зачеване, природни лекове, бабини илачи, още инсеминация – до момента съдбата ви си играе с вас и теста за бременност оглушава тишината с отрицателните си резултати. Стигнали сте до кабинета на специалиста по репродуктивно здраве, направили сте си куп изследвания за вас и партньора ви – количество сперма, качество, болести по яйчниците, инфекции и сега е време за Ин Витро.

Ами, ако се окаже неуспешен първият ви опит – кога можете да направите втори опит и колко често като цяло може да се прави процедурата? Това се питат много двойки и какъв е отговорът? Като цяло специалистите не могат да определят общо правило по въпроса. Могат да се правят опити за зачеване с този метод на всеки три месеца. Жените на възраст до 40 години с репродуктивни проблеми – най-често зачеват чак от 3-тия или 4-ти опит на оплождането. Важно е преди всеки следващ Ин Витро опит за зачеване да се установи причината за неуспеха и да се направят допълнителни изследвания по въпроса, за да се гарантира следваща успешност евентуално.

Много двойки си задават и въпросът – дали Ин Витро процедурата прилича на Сурогатството? Тук отговорът е твърдо не. Ин Витро се прилага на жени с репродуктивни проблеми, но с възможност да заченат и да износят бебето. Когато възможностите им да износят бебе са нулеви, тогава се пристъпва до Сурогатството, което за съжаление или не все още е забранено у нас. Обикновено запушени маточни тръби, проблемна овулация и други са причините да се прибегне до процедурата, но твърдо жената може да износи бебето си сама, а не ползва чужда утроба, като приемник. Сурогатството и Ин Витро си приличат единствено по едно – взема се яйцеклетка от майката и сперматозоид от бащата, за да се оплодят в лаборатория. Но после оплодените яйцеклетки се имплантират у майчината утроба при Ин Витро, докато при Сурагатство у трети приемник.

Много жени оплодени по метода се питат – дали след имплантирането на оплодените яйцеклетки е нужно да лежат и да не се движат? Всъщност след поставянето на оплодените яйцеклетки в майчината утроба не е нужно да лежите, според специалистите, но е добре да намалите нивата на физическата си активност и да се пазите от вдигането на тежки неща. Истината за успешността на процедурата ще се види, когато ви направят теста за ЧХГ на ранен стадии и се види дали нивата на гонадотропин в тялото ви са завишени – следователно сте бременна.

Един малко по особен въпрос относно метода на зачеване е следния – ако жената зачене и има момиче, дали то ще може да зачене в бъдещето по естествен път? Въпросът въобще не е глупав всъщност и отговорът му е да! Репродуктивните проблеми се унаследяват понякога, но това определено не зависи от метода на зачеване при майката. Тоест Ин Витро заченати дъщери, могат напълно нормално да заченат по естествен път, ако нямат сериозни репродуктивни проблеми. В действителност децата родени от естествено зачатие имат също толкова репродуктивни проблеми, колкото и тези заченати по Ин Витро метода. Възпалението на половите органи, хормоналните нарушения, имунната резистентност и генетичните аномалии, които най-често са причина за безплодие – не се предават по наследство, нито пък зависят от метода на зачеване на майката.

Много двойки преди да се подложат на процедурата се питат – дали ще имат еднояйчни близнаци или пък има риск те да са сиамски? При самата Ин Витро процедура винаги в утробата на жената се имплантират поне два ембриона. Ако те се запазят и двата, ще се родят разнояйчни близнаци, които могат да бъдат и от различен пол също така. Ако имплантираната яйцеклетка започне повторно да се дели в майчината утроба, тогава ще се родят еднояйчни близнаци. Колко често се случва този феномен обаче и дали се случва по-често при този тип оплождане – няма статистически данни!

Относно Сиамските близнаци – те се раждат един път на около десет милиона раждания. Учените определят причината за срастването на еднояйчните близнаци, като значително по-късното делене на зиготата. Като цяло Ин Витро оплождането не увеличава шанса за този тип близнаци по никакъв начин и благодарение на днешната техническа обезпеченост проблема може да бъде решен на ранен етап. Прочетете и една наша статия по въпроса за Лазерната аблация на плацентата – ще ви е много интересна, а и има такива случаи у нас.

Следващите два въпроса за Ин Витро оплождането тревожат доста двойки. Те са дали Ин Витро – то е опасно за бебето и дали променя генома му? Относно опасността за бебето и наличието на аномалии от хромозомен или генетичен тип – при процедурата те са доста по-рядко срещани, понеже ембриологът избира за имплантация най-добрите оплодени яйцеклетки. Процедурата по никакъв начин не увеличава риска от аномалии на плода. По същият начин промяна в генома и генотипа на бебето няма заради процедурата. Независимо дали яйцеклетките и сперматозоидите взети от родителите се оплождат в лаборатория или в майчиния организъм – те носят генетичната информация на двамата родители по един и същи начин.

Много жени се питат, ако са се подлагали на процедурата и тя е била неуспешна – кога ще се появи цикълът им? Също така дали след Ин Витро оплождане могат да родят по естествен път? Като цяло между оплождането и начина на раждане няма преки зависимости. Ако сте заченали посредством Ин Витро, това не означава, че ще родите със Секцио. Това зависи от бременността, от здравето на родилката, състоянието на плода и ред други показатели. Чисто и просто реално погледнато след процедура Ин Витро по-често се раждат близнаци и това налага Цезарово сечение, а не самият метод на оплождането. Освен това на процедурата се подлагат жени в напреднала възраст с редица здравословни проблеми възпрепятстващи естественото раждане. Месечния цикъл след първо неуспешно Ин Витро може леко да се забави поради хормоналната терапия и да бъде малко по-дълъг и тежък. На следващият месец след неуспешния опит, обаче нещата се нормализират и ако не е така трябва да потърсите лекарска помощ.

Това бяха 10-те от важните въпроси свързани с Ин Витро процедурата за двойките с репродуктивни проблеми. Надяваме се да ви бяха полезни до голяма степен и да ви дадоха обща представа за самото оплождане и фактите около него. Успех в зачеването.

f | Сподели с приятели