Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро и опасността от Овариален синдром

Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро в редки случаи може да доведе и до опасни последствия за здравето. В подобен случай може да се говори, за така нареченото състояние на Овариален синдром.

Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро и опасността от Овариален синдром

Именно разпознаването и диагностиката на подобен род синдром навреме, би предотвратило тежки усложнения в последствие.

Като цяло, синдрома със сложното и непонятно за жените име, протича леко, но в много малък процент от случаите крие опасност за живота. Затова жените имащи проблеми със зачеването и подлагащи се на метода Ин Витро е добре да бъдат информирани по въпроса, за хормоналната му стимулация.

Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро – какво представлява и защо се налага

Ин Витро процедурата е възможност за много семейства да се сдобият с рожба, но като вид лечение, каквото и всъщност представлява, крие своите рискове. Един от тях е Овариалния синдром, който се появява при около 10% от жените, зачеващи чрез метода Ин Витро.

Всъщност синдрома се базира на хиперстимулацията и най-често се проявява, когато медикаментите за стимулирано образуване на яйцеклетки са от рода на „гонадотропините“. Като цяло специалистите определят появата на синдрома в тясна връзка с приложението на орални медикаменти за стимулация. Преди всичко медикаментозната стимулация е неразривна част от зачеването, чрез метода Ин Витро. Тя се налага, за да се произведат по-голям брой яйцеклетки, които в последствие да бъдат оплодени, за да се повиши успеваемостта за появата на ембрион и бременност.

Затова, когато е установен проблем при жената или при мъжа, от рода на запушени маточни тръби или пък ниска активност на сперматозоидите – започването на лечение и зачеване Ин Витро – трябва да е информиран избор. При него жените най-вече трябва да са наясно за методите на стимулация и рисковете, които се крият за здравето им.

Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро и състоянието Овариална Хиперстимулация

Трябва да знаете, че при стимулация преди зачеване, чрез метода Ин Витро, е нормално яйчниците да се уголемят. Разликата от уголемените яйчници, обаче и тези със Синдром на Овариална Хиперстимулация, се крие в изпълването на самите яйчници с вода, освен тяхното уголемяване.

Опасността за здравето на жената идва от риска, че цялата насъбрала се течност, може да изтече в корема и да предизвика проблеми.

Защо се образува тази течност? Защото при самата стимулация с медикаменти кръвоносните съдове стават много по-пропускливи. Самите яйчници отделят специфични вещества отговорни за това. При много жени, които е нужно да заченат Ин Витро, но лекуващият ги лекар установява предразположение към синдрома, се налага отлагане на лечението и на самото фактическо оплождане.

При появил се подобен казус просто оплодените ембриони се замразяват и така се запазват за по-късно продължение на процедурата по вкарването им в организма на майката. Има и лекари, които практикуват медикаментозно забавяне на овулацията при жената с поне няколко дни. Кой от двата варианта е по-добрият не може да се каже, защото всичко е строго индивидуално и зависи от състоянието на пациентката.

Средния вариант между горе изброените два е забавянето на поставянето, на ЧХГ ( Човешки Хореон Гонотропин), който да предизвика овулация. Забавянето ще намали риска от появата на синдрома, защото хиперстимулацията е забавена с няколко дни и по този начин няма по никакъв повод да се намали успеваемостта на забременяването при това.

Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро и симптоми на Овариалния синдром

Ако до тук не сме изяснили ясно, то състоянието Овариален Хиперстимулационен синдром  настъпва единствено, когато жената е в процес на овулация. Лошото в случая е, че появилия се синдром е така да се каже скрито състояние за някои жени в началната си фаза. Тоест синдромите може и да дойдат няколко дни след самата овулация.

Самите симптоми са свързани с подуване ниско в областта на яйчниците, лека до тъпа болка в областта на корема отново ниско долу, гадене, диария и покачване на теглото. Тъй, като тези симптоми са част и от началната фаза на бременността при много жени, само специалист може да определи дали синдрома е налице или не.

Синдрома може да се изрази и в по-тежки състояния, като световъртеж, учестен пулс, задух, проблемно изхождане по малка нужда, силна болка в корема и значително подуване, гадене и наддаване рязко на тегло в рамките на дни буквално.

Независимо дали имате леки или по-тежки симптоми на този синдром е необходимо веднага да се консултирате с лекуващият ви лекар, за да ви наблюдава. Навреме установено заболяването е безобидно, но неглижирането му може да доведе до фатални последствия.

Как се прави профилактика и лечение на Овариалния синдром при стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро

На първо място при един курс на лечение и Ин Витро зачеване е необходимо лекарят ви да следи постоянно състоянието ви и как точно организма ви откликва на стимулацията. Това става, чрез тестове на кръвта и мониторинг, чрез ултразвук.

В кръвта се виждат нивата на естрогените, ако те са високи и се увеличават много бързо, значи риск от появата на синдрома съществува. Специалистите твърдят, че при леката фаза и протичане на синдрома, нужда от лечение няма. Нещата отшумяват бързо и безболезнено. Това, което жените могат да направят, за да облекчат дискомфорта си е: по-чести разходки, избягването на сексуални контакти, да пият повече вода и да поставят краката си на ниско, за да отвеждат насъбралата се течност надолу.

При по-тежките случай може да се наложи и болнично лечение, при което течността в корема се отстранява, чрез пунктиране.

Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро и Овариалния синдром са свързани неща. Състоянието е безопасно и преодолимо, ако не се изпусне извън контрол. Затова винаги консултацията с лекуващият е важна.

f | Сподели с приятели