Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро и опасността от Овариален синдром

Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро в редки случаи може да доведе и до опасни последствия за здравето. В подобен случай може да се говори, за така нареченото състояние на Овариален синдром.

Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро и опасността от Овариален синдром

Именно разпознаването и диагностиката на подобен род синдром навреме, би предотвратило тежки усложнения в последствие.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Като цяло, синдрома със сложното и непонятно за жените име, протича леко, но в много малък процент от случаите крие опасност за живота. Затова жените имащи проблеми със зачеването и подлагащи се на метода Ин Витро е добре да бъдат информирани по въпроса, за хормоналната му стимулация.

Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро, какво представлява и защо се налага?

Ин Витро процедурата е възможност за много семейства да се сдобият с рожба, но като вид лечение, каквото и всъщност представлява, крие своите рискове. Един от тях е Овариалния синдром, който се появява при около 10% от жените, зачеващи чрез метода Ин Витро.

Всъщност синдрома се базира на хиперстимулацията и най-често се проявява, когато медикаментите за стимулирано образуване на яйцеклетки са от рода на „гонадотропините“. Като цяло специалистите определят появата на синдрома в тясна връзка с приложението на орални медикаменти за стимулация. Преди всичко медикаментозната стимулация е неразривна част от зачеването, чрез метода Ин Витро. Тя се налага, за да се произведат по-голям брой яйцеклетки, които в последствие да бъдат оплодени, за да се повиши успеваемостта за появата на ембрион и бременност.

Затова, когато е установен проблем при жената или при мъжа, от рода на запушени маточни тръби или пък ниска активност на сперматозоидите – започването на лечение и зачеване Ин Витро – трябва да е информиран избор. При него жените най-вече трябва да са наясно за методите на стимулация и рисковете, които се крият за здравето им.

Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
5.50лв.
Дамски бикини
4.50лв.
bstyle.bg
Дамски бикини - усети комфорта!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро и състоянието Овариална Хиперстимулация

Трябва да знаете, че при стимулация преди зачеване, чрез метода Ин Витро, е нормално яйчниците да се уголемят. Разликата от уголемените яйчници, обаче и тези със Синдром на Овариална Хиперстимулация, се крие в изпълването на самите яйчници с вода, освен тяхното уголемяване.

Опасността за здравето на жената идва от риска, че цялата насъбрала се течност, може да изтече в корема и да предизвика проблеми.

Защо се образува тази течност? Защото при самата стимулация с медикаменти кръвоносните съдове стават много по-пропускливи. Самите яйчници отделят специфични вещества отговорни за това. При много жени, които е нужно да заченат Ин Витро, но лекуващият ги лекар установява предразположение към синдрома, се налага отлагане на лечението и на самото фактическо оплождане.

При появил се подобен казус просто оплодените ембриони се замразяват и така се запазват за по-късно продължение на процедурата по вкарването им в организма на майката. Има и лекари, които практикуват медикаментозно забавяне на овулацията при жената с поне няколко дни. Кой от двата варианта е по-добрият не може да се каже, защото всичко е строго индивидуално и зависи от състоянието на пациентката.

дамско боди
14лв.
дамско боди
8.50лв.
дамско боди
9лв.
дамско боди
7.50лв
дамско боди
14лв
дамско боди
14лв
дамско боди
11лв
bstyle.bg
Дамски бодита - елегантни и практични

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Средния вариант между горе изброените два е забавянето на поставянето, на ЧХГ ( Човешки Хореон Гонотропин), който да предизвика овулация. Забавянето ще намали риска от появата на синдрома, защото хиперстимулацията е забавена с няколко дни и по този начин няма по никакъв повод да се намали успеваемостта на забременяването при това.

Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро и симптоми на Овариалния синдром

Ако до тук не сме изяснили ясно, то състоянието Овариален Хиперстимулационен синдром  настъпва единствено, когато жената е в процес на овулация. Лошото в случая е, че появилия се синдром е така да се каже скрито състояние за някои жени в началната си фаза. Тоест синдромите може и да дойдат няколко дни след самата овулация!

Самите симптоми са свързани с подуване ниско в областта на яйчниците, лека до тъпа болка в областта на корема отново ниско долу, гадене, диария и покачване на теглото. Тъй, като тези симптоми са част и от началната фаза на бременността при много жени, само специалист може да определи дали синдрома е налице или не!

Синдрома може да се изрази и в по-тежки състояния, като световъртеж, учестен пулс, задух, проблемно изхождане по малка нужда, силна болка в корема и значително подуване, гадене и наддаване рязко на тегло в рамките на дни буквално.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Независимо дали имате леки или по-тежки симптоми на този синдром е необходимо веднага да се консултирате с лекуващият ви лекар, за да ви наблюдава. Навреме установено заболяването е безобидно, но неглижирането му може да доведе до фатални последствия!

Как се прави профилактика и лечение на Овариалния синдром при стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро?

На първо място при един курс на лечение и Ин Витро зачеване е необходимо лекарят ви да следи постоянно състоянието ви и как точно организма ви откликва на стимулацията. Това става, чрез тестове на кръвта и мониторинг, чрез ултразвук.

В кръвта се виждат нивата на естрогените, ако те са високи и се увеличават много бързо, значи риск от появата на синдрома съществува. Специалистите твърдят, че при леката фаза и протичане на синдрома, нужда от лечение няма. Нещата отшумяват бързо и безболезнено. Това, което жените могат да направят, за да облекчат дискомфорта си е: по-чести разходки, избягването на сексуални контакти, да пият повече вода и да поставят краката си на ниско, за да отвеждат насъбралата се течност надолу.

При по-тежките случай може да се наложи и болнично лечение, при което течността в корема се отстранява, чрез пунктиране.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Стимулирането с медикаменти при метода Ин Витро и Овариалния синдром са свързани неща. Състоянието е безопасно и преодолимо, ако не се изпусне извън контрол. Затова винаги консултацията с лекуващият е важна!

| Сподели с приятели