6-те най-често срещани причини за безплодие при жената

Причините за безплодие от страна на жената са много. За щастие повечето от тях са лечими и благодарение на напредналата медицина все повече жени зачеват и износват успешно рожбите си.

Причини за безплодие при жената

Кои са най-разпространените здравословни проблеми, които нарушават фертилността на жената?

Ендометриоза

Всяка десета жена страда от ендометриоза, като в огромен процент от случаите няма никакви признаци за това.

Ендометриозата е доброкачествено заболяване, при което тъканта, която изгражда маточната лигавица се разполага на атипично място. Ендометриума може да се открие по външната страна на матката, яйчниците, маточните тръби, задната част на влагалището. Под влиянието на хормоните тази тъкан се разраства и създава постоянен възпалителен процес в засегнатите зони, което може да доведе до сраствания с тежки последици.

Най-често ендометриозата започва между 20-35 годишна възраст, но са описани и случаи на млади момичета и по-възрастни жени, които се сблъскват с диагнозата.

Най-честите симптоми са: болезнен цикъл, хронична болка в малкия таз и невъзможност за забременяване. Ендометриозата може да наруши яйчниковата функция или да увреди маточните тръби.

Лечението бива консервативно и оперативно. Хормоналните промени настъпващи през бременността обикновено повлияват благоприятно ендометриозата и симптомите отзвучават.

Прочетете още за ендометриозата – ще ви бъде полезно.

Синдром на поликистозни яйчници

Поликистозната болест на яйчниците е едно най-често срещаните хормонални нарушения при жените в детеродна възраст. Характеризира се с нарушения в нивата на естроген и прогестерон, което води до поява на множество малки кисти по повърхността на яйчника.

Основните симптоми са: менструални нарушения, липса на овулация, акне, повишено окосмяване, покачване на тегло. Жените с поликистозни яйчници често страдат от инсулинова резистентност, което повишава риска от развитие на диабет.

Лечението е медикаментозно и се извършва от гинеколог и ендокринолог. Промяната в начина на живот оказва съществено влияние върху развитието на болестта – отслабването, здравословното хранене и физическата активност са много важни. В редки случаи може да се приложи оперативна техника за подобряване функцията на яйчниците.

Можете да прочетете още за поликистозен овариален синдром.

Лошо качество на яйцеклетките

С напредване на възрастта, броя на качествените яйцеклетки при жената намалява. След 35 годишна възраст зачеването става по-трудно, а рискът от спонтанен аборт – по-голям.

Спазването на здравословна диета, движението, отказът от тютюнопушене и намаляване на стреса могат да подобрят качеството на яйцеклетките.

Прочетете още за изчерпания яйчников резерв.

Нарушена проводимост на маточните тръби

Около 25% от случаите на безплодие при жената се дължат на запушени маточни тръби. Най-честата причина за това състояние е недоизлекувана инфекция. Различни коремни операции, като например такава при спукан апендицит, могат да доведат до сраствания в маточните тръби. Ендометриозата или прекарана в миналото извънматочна бременност също може да станат причина за развитие на заболяването.

За доказване на диагнозата се прилага т.нар. цветна снимка. Чрез нея се получава информация за маточните стени и структурата на тръбите. Лапароскопско изследване също се използва за установяване на степента на пропускливост на тръбите.

Ако само едната тръба е запушена, в голяма част от случаите, жената успява да забременее и без лечение. Когато обаче и двете маточни тръби са непроходими, лечението е оперативно. Най-често се преминава към ин витро оплождане.

Прочетете и статията ни можем ли да заченем със запушени маточни тръби.

Миома на матката

Миомата представлява доброкачествен тумор на матката, който се среща при около 25% от жените над 30 годишна възраст. Основните симптоми са: обилно кървене по време на цикъл, болка при полов акт, често уриниране. Възможно е обаче да липсват признаци.

Миомните възли могат да затруднят зачеването и да нарушат правилното развитие на яйцеклетката.

Обикновено малките тумори под 3 см. не пречат на забременяването и износването. По-голямата големина на тумора създава риск от отлепване на плацентата и преждевременно раждане и изисква стриктно лекарско наблюдение.

По преценка на гинеколог миомата може да се отстрани преди зачеването.

Още информация за миомата на матката.

Тазово-възпалителна болест

Тазово-възпалителната болест представлява състояние, при което се наблюдава възпаление на някои от органите в женската полова система – матка, фалопиеви тръби, маточна шийка, яйчници.

Възпалението най-често е причинено от полово-предавана инфекция – хламидия, гонорея и др. В редки случаи възпаление може да се появи като реакция към вътрематочна спирала. При операции на матката, извършвани през влагалището има риск за пренасяне на бактерии, които могат да доведат до инфекция.

Оплакванията са болки ниско в корема и дискомфорт при полов акт. В редки случаи се наблюдават гадене и повръщане.

Тазово-възпалителната болест се свързва с безплодие и повишен риск от извънматочна бременност.

Лечението на тазово-възпалителната болест е антибиотично и се назначава и на двамата партньори едновременно.

f | Сподели с приятели