Изчерпан яйчников резерв – защо в един момент се оказва, че зачеването е невъзможно?

Изчерпан яйчников резерв – едно състояние на женската полова система, което днес се среща прекалено често.

Изчерпан яйчников резерв

Идеята да осветлим малко повече темата и да ви предоставим полезна информация се появи след като разбрахме за кампанията на една от големите български медии. Кампания за повече информираност относно яйчниковия резерв на жените и развитието му във времето.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с бельото ни за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Разбира се информация за стерилитета има много. Има много информация за факторите влияещи на мъжете и жените, за да загубят половото си здраве. Още купища информация относно инсеминацията, Ин Витро процедурите и така нататък. Но, като че ли жените знаят много малко за яйчниковите си запаси и кога е добре да се изследват за състоянието им!

Именно поради ниската информираност по въпроса за много дами над 30 години се оказва, че времето за зачеване рязко се скъсява. Защо? Защото яйчниковите им резерви са почти изчерпани и трябва да бъдат експедитивни, ако искат да оставят наследник след себе си.

Преди да продължим по темата предлагаме ви да прочетете малко повече и за още едно често срещано и предизвикващо стерилитет заболяване при жените – ендометриозата.

Изчерпан яйчников резерв – как се променя половата система на жената с годините, кога започва да остарява и защо големината на фоликула има значение?

Вие сте млада дама малко след 30-тата си година. Вероятно пред вас стои добра кариера и мисълта за семейство и деца остава на заден план. Това е реалната ситуация за много млади жени днес и не случайно възрастта за появата на първото дете значително се покачи. В това няма нищо лошо, стига да сме информирани как се развива в годините яйчниковия ни резерв и да имаме възможността да изберем адекватни методи, за да отложим майчинството си.

Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
5.50лв.
Дамски бикини
4.50лв.
bstyle.bg
Дамски бикини - усети комфорта!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Общо казано момиченцата се раждат с около четиристотин хиляди първични фоликули съдържащи яйцеклетки. До момента, когато настъпи пълна полова зрялост (около 20 години) яйцеклетките се задържат по брой, но с напредването на възрастта те започват рязко да намаляват. Така на една сравнително млада възраст, от 30 до 40 години, броят на яйцеклетките рязко спада на двадесет и пет хиляди фоликула с яйцеклетки.

Именно това явление специалистите наричат изчерпване на яйчниковия резерв при жените. За да бъдем максимално коректни трябва да уточним, кога започва точно да старее половата система на жената? Специалистите споделят мнението, че след навършването на 28 години, женската полова система започва да старее. Тоест качеството и количеството на отделените и годни за оплождане яйцеклетки – рязко спада! Този процес е най-осезаем след 35, 36 годишна възраст на жената, но все пак всеки случай е строго индивидуален.

В медицината и репродуктивното здраве съществува и термина – преждевременно изчерпан яйчников резерв! Защо се появява той и какви могат да са причините? Процеса на стареене на яйчниците е пряко свързан с овулацията и отделянето на зряла яйцеклетка по това време. Факторите причиняващи преждевременно стареене на яйчниковия резерв могат да са оперативни интервенции на половата система, заболявания с автоимунен характер, облъчвания или химиотерапии, както и повишена елиминация на фоликулите.

Съществува и понятието „програмирана клетъчна смърт“. Тоест при овулация на жената всеки месец само един овутик овулира, докато другите само нарастват и в последствие намаляват и отмират. Целия процес на овулиране и отделянето на зряла яйцеклетка е в пряка зависимост с възрастта на жената. Колкото повече напредват годините, толкова повече яйчниковия резерв намалява. От тук намаляват и възможностите за зачеване.

дамско боди
14лв.
дамско боди
8.50лв.
дамско боди
9лв.
дамско боди
7.50лв
дамско боди
14лв
дамско боди
14лв
дамско боди
11лв
bstyle.bg
Дамски бодита - елегантни и практични

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Намаляването и влошаване качеството на отделените яйцеклетки е необратим биологичен процес. Запаса от яйцеклетки в половата система на жената е фиксиран от раждането ѝ и не се попълва в последствие!!! Така специалистите говорят в много случай на стерилитет за възрастов стерилитет у жените.

Защо големината на фоликулите има значение?

Говорейки за оплождане и зачеване, много е важно да се разграничат понятията – фоликул и яйцеклетка. Специалистите отбелязват, че фоликула е функционална част от яйчника. Яйцеклетката е много малко по размери тяло, което ще зрее във вътрешната част на фоликула, когато налице имаме овулация.

И на въпроса, защо големината на фоликула по време на овулация, е толкова важна? Защото, ако един фоликул е доминантен и има размери по-малки от 17 милиметра, то бременност по време на овулация няма да се осъществи. От 18 до 25 милиметра е размера на фоликула, който трябва да е налице, за да се осъществи оплождането. При овулацията фоликулите, които не са доминантни и не се оплождат, се превръщат в нещо като кисти и за около 5 дни размерите им намаляват и те изчезват.

Изчерпан яйчников резерв – какви са методите за изследването му и защо замразяването на яйцеклетка не е само мода?

Нека уточним, че фертилитета или плодовитостта на жената така да се каже, не зависят единствено от яйчниковия ѝ резерв. Той е важен фактор в случая, но цялостно за успешно зачеване влияят и фактори, като добро състояние на маточните тръби и матката, липса на възпалителни процеси в половата система, балансирани хормони и други. Тоест виновника за стерилитет не може винаги да е само изчерпан яйчников резерв за жените, но днес той много по-често е главен фактор за безплодие.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg - бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Как се изследва яйчниковия резерв на жената е добре да се спомене?

Има няколко варианта за изследване на яйчниковия резерв. Сред тях са хормонално изследване, клинично такова, тест с ултразвук, стимулация или биопсия на самия яйчник.

Най-често практикуваното и достъпно изследване е хормоналното. При него се тества състоянието на 4 хормона, които красноречиво показват дали яйчниковия резерв на жената е намален или напълно изчерпан.

При ултразвуковото изследване, чрез определяне обема на яйчника, количеството на фоликули в него и кръвоснабдяването в областта – се определя състоянието на яйчниковия резерв.

Биопсията на яйчника е крайна мярка и поради силно инвазивния си характер, рядко се прилага за изследване на яйчников резерв. Като цяло първия признак за изчерпване на яйчниковия резерв е скъсяването на месечния цикъл при жената, от 28 дни на около 20. Съпроводено с покачване нивата на стимулиращият хормон за фоликули, това е признак че половата ви система старее и изчерпва резерва си! Изследване за яйчников резерв е добре да си направите след 30 годишна възраст според специалистите!!!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

В заключение по темата може да се каже, че изчерпан яйчников резерв е нормално биологично състояние, което е необратимо с годините. Но добрата информираност по въпроса дава възможност на жената да прецени шансовете си за бебе и да предприеме замразяване на яйцеклетки, което днес не е мода, а шанс да оставиш поколение зад себе си, когато си готов за това!

По темата може да четете в материала ни замразяването на яйцеклетки (ембриони) .

| Сподели с приятели