Трихомониаза – рискове за зачеване и раждане

Трихомониаза, какво е това заболяване и защо е опасно за зачеването и раждането?

Трихомониаза рискове за зачеване и раждане

Разбира се, като всяка болест която е свързана с половата система – така и трихомониазата крие опасност за репродукцията и последващите процеси на бременност и раждане. Състоянието си има характерни симптоми, може да се усложни и определени причинители го обострят. Като всяка болест, така и тази си има лечение.

Ако искате прочетете повече за причинителите на женски стерилитет – ще ви бъде полезно. А сега нека се съсредоточим върху основната информация за трихомониаза и защо е добре да се пазите от нея!

Трихомониаза – причинители, симптоми и същност на половото заболяване

Накратко това полово заболяване е вид инфекция, чийто причинители са паразити така да се каже. Заболяването засяга, както жени, така и мъже, но за жените е много по-опасно от репродуктивна гледна точка. Болестта е свързана предимно с много неприятно вагинално течение, болки при ходене по малка нужда и често сърбеж в областта на половите органи.

Коварността на тази полово предавана болест е голяма, защото при мъжете тя няма никакви симптоми, което автоматично прави предаването и много лесно и даже незабележимо. Внимание, ако жената е бременна и се зарази с трихомониаза, това е много опасно. Защо? Защото болестта значително повишава риска от преждевременно раждане и съответно свързаните с него рискове за бебето и майката.

Винаги, когато един от партньорите има заболяването, трябва и двамата да се подложат на лечение, но за съжаление понякога „скритата трихомониаза“ при мъжете не се диагностицира.

Лечението в голяма част от случаите е медикаментозно, но за искащите да заченат и бременните вече жени, половата болест е още една пречка и дискомфорт. Най-често единственото спасение, за да се запазите от полово предаваното заболяване, е ползването на кондом, но пък ако искате да заченете това не е опция за вас! Общо взето нещата са много относителни и много жени пренебрегват трихомониазата, защото си мислят че е просто едно досадно бяло течение, а тя в никакъв случай не е.

Кога е време да си обърнете внимание и да се консултирате с лекар? Ще ви кажем, след като накратко ви запознаем, с най-честите симптоми на половото заболяване. Концентрираме се при жените, защото и опасностите за тях при бременност или зачеване са най-големи. Най-честите симптоми са течение от вагината, което има силна неприятна миризма и бял, жълтеникав или дори зелен цвят. Това течение се появява много, след като болестта е започнала, така че може да се каже имате напреднала фаза на заболяването.

Други най-изявени симптоми при дамите са силен дискомфорт в половата област – парене, болки, дори рани. Най-силно се усеща парене и болка по време на пишкане или полов акт. Е, стигнахме до отговора на въпроса – кога жената да отиде на лекар? Веднага, след като имате вагинално течение! То не винаги е диагноза трихомониаза, но трябва обезателно да се лекува, за да се предпазите от усложнения и безплодие в един момент.

Паразита причинител на половата болест е значително непроучен до момента. Той се предава при полов контакт, но кога точно и как заразява не е много ясно. Специалистите смятат, че инкубационния му период е до месец, но ако не знаете, че сте заразени това няма значение.

Рисковете да се разболеете от трихомониаза са няколко:

  • На първо място голям брой интимни партньори
  • История на полово предавани заболявания и боледуване от тях
  • Полов контакт без кондом
  • Предишно прекарано заболяване с паразита

Трихомониаза – диагноза, усложнения и възможно лечение

Зачеването с наличието на подобна болест е рисково от гледна точка на успешност. Повечето жени, дори само с бяло течение трудно зачеват, именно поради недобра функционалност на половата си система. За вече бременните жени, усложненията са доста опасни. Освен, че могат да родят по-рано от термина, недоносено бебе – тези жени могат да предадат болестта на бебето, когато раждат по естествен път, защото бебето преминава през родовия канал!

Друга важна подробност, при бременните болни от трихомониаза е бебето им да се роди с много ниско тегло. Това съответно води до усложнения в развитието, нужда от специални медицински грижи и прочие.

Много специалисти сочат именно трихомониаза, като предпоставка за по-лесно заразяване с ХИВ вируса, който пък е пряко свързан с болестта СПИН. Така, че трихомониазата съвсем не е безобиден дискомфорт. Как може да се диагностицира една хипотетична трихомониаза? Това за жените става с помощта на взет вагинален секрет и неговото изследване. При мъжете се взима проба от урината, която се изследва. Напредналите медицински методи за диагноза на заболяването са тестове с антиген.

Инфекция, като тази се лекува предимно медикаментозно, когато е поставена твърда диагноза. Медикаментите се изписват от специалист и се приемат едновременно от двамата партньори, защото иначе лечението не е успешно! Времетраенето на цялата процедура по прием на медикаменти е по схема, за около седмица, а може и повече.

По време на лечението не се препоръчват полови контакти, както пиене, пушене и подобни вредни навици, които така или иначе са вредни и за самото зачеване, както и бременността. Последните данни от проучвания в Европа и извън нея, сочат че трихомониаза е половото заболяване, от което над 80% от жените страдат, затова е добре да се обърне по-голямо внимание на превенцията, лечението и диагностиката му.

Ако искате прочетете повече за друго сериозно заболяване, възпрепятстващо зачеването и бременността – ендометриоза – ще ви бъде интересно.

f | Сподели с приятели