Зачеване и проблеми с щитовидната жлеза!

Зачеване и проблеми с щитовидната жлеза – за какво става въпрос? В периода на бурни хормонални промени, каквито са периодите на месечния менструален цикъл и самата бременност – щитовидната жлеза изиграва голяма роля. Защо? Защото именно там се отделят редица важни хормони, без които са налице хормонални нарушения в организма.

Зачеване и проблеми с щитовидната жлеза

Какво да очаквате и как да се справите?

Проблеми с щитовидната жлеза, може да има както при мъжа, така и при жената. Въпреки, че при проблеми с репродукцията, щитовидния дисбаланс е сред най-малко отчитаните фактори, той има своето влияние. Когато говорим за проблемно зачеване и налични изменения във функцията на щитовидната жлеза, не бива прекалено много да залагаме на взаимовръзката им!

Причинителите на стерилитет са от най-различен характер, както много пъти сме споменавали. В този материал може да се запознаете с най-честите причинители на стерилитет при мъжете. Често пъти, при изменения в показателите на щитовидната жлеза при жените – се започват редица сложни изследвания. В много малък процент от случаите се осъзнава, че и мъжът може да е причина за липсата на зачатие. Погледнато от гледна точка на ендокринологията, зачеване и проблеми с щитовидната жлеза, често означават проблеми с хормоните, които самите яйчници произвеждат.

Зачеване и проблеми с щитовидната жлеза – какво представлява жлезата, за тироидното заболяване и опасностите на хипотиреоидизмът.

Статистиката красноречиво сочи, че в половината от случаите за липса на зачатие, е виновен мъжът. Вместо да се направи една проста и лесна спермограма, жените са подложени на редица неприятни манипулации и изследвания. Доказано е, че при мъже преминали през заболяване на щитовидната жлеза и излекувани с медикаменти – рядко пъти има изменения в спермограмата. Увредените функции на жлезата, увреждат и производството на важни за репродукцията хормони, но при напълно излекуване, функциите на сперматозоидите се възстановяват с времето.

При жените страдащи от болести на щитовидната жлеза нещата са по-сложни. Днес акушер-гинеколозите изнасят факта, че почти всяка трета жена имаща стерилитет – е боледувала или боледува на хормонална основа, тоест увредени са функциите на щитовидната ѝ жлеза. Дори и хормоналните проблеми да не са пряко свързани със самата щитовидна жлеза, то тя има силно влияние върху тях. Освен, че играе огромна роля в процеса по зачеването, щитовидната жлеза е много важна и през цялата бременност, за да износите здраво бебе. Някъде около 2% от бременните развиват хипертиреоидизъм в края на бременността си, въпреки че са били здрави до момента!

Болестите свързани с жлезата по време на зачатието или последващата бременност са много. Често пъти една жена забременява, въпреки заболяванията на тази малка жлеза, но това повлиява бременността ѝ в лоша насока, ако не се лекува.

Щитовидната жлеза се нарича още „тироид“.

Тя се намира в предната част на шията и е много малка. Именно в нея се произвеждат тироидни хормони, но те влияят на целия хормонален баланс в телата на мъжете и жените. Най-често жените страдат от заболявания на щитовидната жлеза, затова и зачеване и проблеми с щитовидната жлеза, са по-често срещани при тях. Вариантите са два: или жлезата ви произвежда свръх количество хормони или по-малко. В единия случай имате хипертиреоидизъм, а в другия хипотиреоидизъм.

Ако регулират заболяването на щитовидната ви жлеза и зачеването стане факт, то последващата бременност трябва да бъде много внимателно следена! Защо? Защото веднъж появил се този дисбаланс на хормона тироид, може много лесно да се върне. Това е много опасно за бебето, което носите, ако не се проследяват нивата на хормона всеки месец и при отклонения не се лекува с медикаменти. Липсата или свръх производството на тироид, може да повлияе развитието на бебето най-вече на мозъчно ниво. Тоест бъдещето ви дете ще страда от изоставане в развитието, ако заболяването на щитовидната ви жлеза не е открито и лекувано!!! Когато зачеване и проблеми с щитовидната жлеза са отхвърлени, тоест намерена е друга причина за стерилитета, излекувана сте и сте заченали. Но, проблема с тироидно заболяване остава, защото не е лекуван – още от самото начало на зачеването хормоналния ви дисбаланс влияе и на бебето ви.

Специалистите споделят, че при тироидно заболяване на майката, най-голяма опасност съществува за плода до 12 гестационна седмица. Точно тогава щитовидната жлеза на бебето ви започва да се оформя и да функционира. Ако, обаче заболяването на щитовидната ви жлеза е открито и лекувано по време на бременността – риска от силни и фатални увреждания за бебето е минимализиран. Адекватното лечение, би довело единствено до леко изоставане в развитието на движението за бебето ви. Изоставането в цялостното развитие, растеж и тежки мозъчни увреждания – се наблюдават само при деца, чийто майки не са лекувани изобщо по време на бременността си от тироидното им заболяване.

Може ли да избегнете риска за бебето си и да се предпазите от тироидно заболяване?

Зачеване и проблеми с щитовидната жлеза са свързани с проблемното забременяване. При жени над 30 години е добре винаги да се правят превантивни тестове, за наличие на тироидно заболяване. Жените заченали трудно са част от рисковите групи на бъдещи майки с проблеми в областта на щитовидните заболявания. Сред рисковите групи за скрининг са и жени с родственици страдащи от подобни проблеми, жени имали предишни проблеми с тази малка жлеза, жени с висок мастен индекс. За съжаление до днес изследвания в световен мащаб за този вид проблем при жените няма.

Изследват се само рисковите сегменти, но това не е достатъчно, както е показала практиката. Затова бъдете разумни и когато сте имали трудно зачеване и проблеми с щитовидната жлеза, винаги следете състоянието си с тестове и споделете притесненията си с лекаря ви.

Надяваме се ви бяхме полезни, прочетете и за вредите от пушенето, когато искате да заченете.

| Сподели с приятели