Забременяване и проблеми с щитовидната жлеза!

Забременяване и проблеми с щитовидната жлеза – за какво става въпрос?

Зачеване и проблеми с щитовидната жлеза

В периода на бурни хормонални промени, каквито са периодите на месечния менструален цикъл и самата бременност – щитовидната жлеза изиграва голяма роля.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Защо? Защото именно там се отделят редица важни хормони, без които са налице хормонални нарушения в организма.

Какво да очаквате и как да се справите?

Проблеми с щитовидната жлеза може да има както при мъжа, така и при жената. Въпреки че при проблеми с репродукцията, щитовидния дисбаланс е сред най-малко отчитаните фактори, той има своето влияние. Когато говорим за проблемно зачеване и налични изменения във функцията на щитовидната жлеза не бива прекалено много да залагаме на взаимовръзката им!

Причинителите на стерилитет са от най-различен характер, както много пъти сме споменавали. В този материал може да се запознаете с най-честите причинители на стерилитет при мъжете. Често пъти, при изменения в показателите на щитовидната жлеза при жените – се започват редица сложни изследвания.

В много малък процент от случаите се осъзнава, че и мъжът може да е причина за липсата на зачатие. Погледнато от гледна точка на ендокринологията, зачеване и проблеми с щитовидната жлеза, често означават проблеми с хормоните, които самите яйчници произвеждат.

Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
5.50лв.
Дамски бикини
4.50лв.
bstyle.bg
Дамски бикини - усети комфорта!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Зачеване и проблеми с щитовидната жлеза – какво представлява жлезата, за тироидното заболяване и опасностите на хипотиреоидизмът.

Статистиката красноречиво сочи, че в половината от случаите за липса на зачатие е виновен мъжът. Вместо да се направи една проста и лесна спермограма, жените са подложени на редица неприятни манипулации и изследвания. Доказано е, че при мъже преминали през заболяване на щитовидната жлеза и излекувани с медикаменти – рядко пъти има изменения в спермограмата. Увредените функции на жлезата увреждат и производството на важни за репродукцията хормони, но при напълно излекуване функциите на сперматозоидите се възстановяват с времето.

При жените страдащи от болести на щитовидната жлеза нещата са по-сложни. Днес акушер-гинеколозите изнасят факта, че почти всяка трета жена имаща стерилитет – е боледувала или боледува на хормонална основа, тоест увредени са функциите на щитовидната ѝ жлеза.

Дори и хормоналните проблеми да не са пряко свързани със самата щитовидна жлеза, то тя има силно влияние върху тях. Освен че играе огромна роля в процеса по зачеването, щитовидната жлеза е много важна и през цялата бременност, за да износите здраво бебе. Някъде около 2% от бременните развиват хипертиреоидизъм в края на бременността си, въпреки че са били здрави до момента!

Болестите свързани с жлезата по време на зачатието или последващата бременност са много. Често пъти една жена забременява, въпреки заболяванията на тази малка жлеза, но това повлиява бременността ѝ в лоша насока, ако не се лекува.

Щитовидната жлеза се нарича още „тироид“.

Тя се намира в предната част на шията и е много малка. Именно в нея се произвеждат тироидни хормони, но те влияят на целия хормонален баланс в телата на мъжете и жените. Най-често жените страдат от заболявания на щитовидната жлеза, затова и зачеване и проблеми с щитовидната жлеза са по-често срещани при тях.

дамско боди
14лв.
дамско боди
8.50лв.
дамско боди
9лв.
дамско боди
7.50лв
дамско боди
14лв
дамско боди
14лв
дамско боди
11лв
bstyle.bg
Дамски бодита - елегантни и практични

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Вариантите са два: или жлезата ви произвежда свръх количество хормони или по-малко. В единия случай имате хипертиреоидизъм, а в другия хипотиреоидизъм.

Ако регулирате заболяването на щитовидната ви жлеза и зачеването стане факт, то последващата бременност трябва да бъде много внимателно следена! Защо? Защото веднъж появил се този дисбаланс тироидни хормони, може много лесно да се върне. Това е много опасно за бебето, което носите, ако не се проследяват нивата на хормона всеки месец и при отклонения не се лекува с медикаменти.

Липсата или свръх производството на тироидни хормони може да повлияе развитието на бебето най-вече на мозъчно ниво. Тоест бъдещето ви дете ще страда от изоставане в развитието, ако заболяването на щитовидната ви жлеза не е открито и лекувано!

Когато зачеване и проблеми с щитовидната жлеза са отхвърлени, тоест намерена е друга причина за стерилитета, излекувана сте и сте заченали. Но проблемът с тироидно заболяване остава, защото не е лекуван – още от самото начало на зачеването хормоналния ви дисбаланс влияе и на бебето ви.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Специалистите споделят, че при тироидно заболяване на майката най-голяма опасност съществува за плода до 12 гестационна седмица. Точно тогава щитовидната жлеза на бебето ви започва да се оформя и да функционира. Ако обаче заболяването на щитовидната ви жлеза е открито и лекувано по време на бременността – рискът от силни и фатални увреждания за бебето е минимализиран.

Адекватното лечение би довело единствено до леко изоставане в развитието на движението за бебето ви. Изоставането в цялостното развитие, растеж и тежки мозъчни увреждания – се наблюдават само при деца, чийто майки не са лекувани изобщо по време на бременността си от тироидното им заболяване.

Може ли да избегнете риска за бебето си и да се предпазите от тироидно заболяване?

Зачеване и проблеми с щитовидната жлеза са свързани с проблемното забременяване. При жени над 30 години е добре винаги да се правят превантивни тестове за наличие на тироидно заболяване. Жените заченали трудно са част от рисковите групи на бъдещи майки с проблеми в областта на щитовидните заболявания. Сред рисковите групи за скрининг са и жени с родственици страдащи от подобни проблеми, жени имали предишни проблеми с тази малка жлеза, жени с висок мастен индекс. За съжаление до днес изследвания в световен мащаб за този вид проблем при жените няма.

Изследват се само рисковите сегменти, но това не е достатъчно, както е показала практиката. Затова бъдете разумни и когато сте имали трудно зачеване и проблеми с щитовидната жлеза, винаги следете състоянието си с тестове и споделете притесненията си с лекаря ви.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Надяваме се ви бяхме полезни, прочетете и за вредите от пушенето, когато искате да заченете.

| Сподели с приятели