Замразяване на ембрион – често задавани въпроси

Ще се опитаме да отговорим на най-често задаваните въпроси относно замразяването на ембрион.

замразяване на ембриони

Замразяване на ембрион – може би се питате дали е възможно в България

Не само, че е възможно, но е и практика от около 10 години в страната. Най-често замразяване на ембриони се налага, когато предстои отстраняване на яйчниците заради някакво заболяване. Или на жената ѝ предстои да бъде подложена на химиотерапия, която е с висок риск за бъдещето поколение.

Прилага се и при ин витро процедури. При тях се спестява на жената скъпата хормонална стимулация.

Прилага се понякога дори от жени, които биха искали да запазят своята репродуктивна способност за в бъдеще. Тази причина е по-рядко срещана, но все пак съществува. Тя би могла да бъде продиктувана от нежеланието на младата жена да създаде поколение в точно този момент, но да иска да запази яйцеклетката, която е с много добро качество за един по-късен етап от живота си.

Витрификацията е един от методите за замразяване на яйцеклетката. Това е процес, при който водното съдържание на яйцеклетката се превръща в гел. Когато след серия от процеси, водното съдържание намалее, яйцеклетката се поставя при температура от -196 градуса в течен азот.

Разбира се, не всички ембриони биха могли да бъдат замразени. Подбират се ембрионите с най-добро качество.

Каква е вероятността за бебе при използването на замразени ембриони

В следствие на процеса на замразяване и размразяване вероятността за зачеване със замразени ембриони е по-ниска в сравнение със зачеването, за което не са използвани замразени ембриони.

Какви са рисковете от замразяване на ембриони

Не всички ембриони ще оцелеят при замразяването и размразяването. А в много редки случаи не оцелява нито един.

До този момент не е открита разлика между децата, родени от замразени ембриони и останалите. И все пак този процес продължава да се следи. Всяка клиника е длъжна да дава достатъчно информация на родителите, които са решили да предприемат тази крачка.

Макар че рискове има винаги, не е установен повишен риск от спонтанен аборт или аномалии.

В едно скорошно американско проучване три научни екипа са представили изводите, до които са достигнали – децата, родени от замразен ембрион, са по-здрави отколкото останалите. Смята се, че това е така, защото са преминали през различни изпитания. По време на тези изпитания оцеляват по издръжливите. Въпреки това не е установено отношение към малформациите при децата, родени от замразен ембрион.

Какво може да повлияе на резултата

Ако желаете да замразите яйцеклетки, то те трябва да са най-малко 3. Колкото повече, толкова по-добре. Трябва да сте наясно, че след като бъдат размразени, около 20 – 30% няма да оцелеят.

Важна е и възрастта, на която сте решили да замразите яйцеклетките. 25 годишната възраст предполага най-добро качество на яйцеклетката, както и най-малък риск от малформации. Препоръчително е да се замразяват яйцеклетки до около 30-33 години. В тази възраст рискът от развитието на аномалии е по-малък.

За рисковете от късната бременност можете да прочетете в статията Бременност след 40 – ползи и рискове.

Колко дълго могат да бъдат съхранявани ембрионите

Максималният срок, който могат да се съхраняват замразени ембриони, e 10 години. Този срок може да бъде удължен в зависимост от медицинските показания на жената, нейният партньор или донор. Ако ембрионите са създадени от дарена яйцеклетка или сперма, донорът ще трябва да даде съгласието си за удължаване на периода.

f | Сподели с приятели