Захранването и бебешките каши – кога, какво и как да даваме

Захранването и бебешките каши – коя е любимата каша на вашето бебе? Кога го захранихте с нея? Захранихте ли въобще с каши и дали се проявиха алергии у мъника заради глутена в зърнените каши?

Захранването и бебешките каши

Като цяло у нас, а и не само, кашите заемат почетна позиция сред храните за захранване.

Сред разнообразните плодови и зеленчукови пюрета, с които ще запознаете бебето си – след 6-я месец е време да го въведете и в света на зърнените каши. Освен вкусни и приятни за бебето, кашите са много полезни за стомаха му, за растежа и развитието, за наддаването на тегло при бебета с ниско такова.

Има три универсални правила за кашите и тяхното приготвяне, които ако не изпълните много ще сбъркате с въвеждането им. Преди да посегнете към пакет каша в магазина за бебешки храни – прочетете за каква възраст е тя; какво съдържа и как трябва да я приготвите за бебето си.

Много майки правят бебешките каши прекалено редки, добавят мляко или кърма в тях, а няма нужда, защото са млечни, използват прекалено студена или гореща вода и така кашата става на бучки. Като цяло това лакомство за бебетата си има трикове за приготвяне и поднасяне. Именно за бебешките каши ще си поговорим днес, за да улесним живота ви и да ви помогнем по-лесно да ги предлагате на бебетата си.

Преди да започнем, обаче препоръчваме ви един наш материал за грешките, които допускаме при храненето на бебетата си на ранен етап.

Захранването и бебешките каши – любимите каши на нашите бебета

Като цяло в българската търговска мрежа днес можете да си закупите всякакви видове бебешки каши. Много от тях са вносни от Германия, Австрия, Англия и се смята, че са топ предложенията на пазара. Все пак ние ви препоръчваме да опитате и българските марки каши, защото оказва се според мнението на редица мами по форумите и във Фейсбук групите – те са по-евтиния и по-вкусен нашенски вариант направен с местни продукти.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Преди да си поговорим за различните видове каши предлагани за нашите бебетата е добре да споменем накратко кога и каква каша трябва да предложите на подрастващото бебе? Основно се разпознават 4 вида каши по признак готовност на бебето да ги приема, без стомаха и имунитета му да страдат от това. Най-рано можете да предложите на бебето си каша, когато то навърши 4 месеца. Много майки изчакват това да стане едва на 6 месеца, понеже дотогава изцяло кърмят бебетата си и в това няма нищо лошо.

От 4-я месец, ако ще предлагате бебешка каша на детето си е добре да му предложите оризова или такава от елда. Те не съдържат глутен и още запомнете търсете безмлечни каши. Така можете да добавяте към тях кърма или адаптирано мляко, с което бебето ви е свикнало, за да нямате проблеми с изхождането на мъника си и алергии. Когато е на 5 месеца, можете да предложите на бебето си каши направени от царевица, но отново безглутенови и безмлечни.

Навършило 6 месеца вашето бебе според специалистите вече е готово за предизвикателствата на глутена. Така че вече можете да въведете в менюто му каша от овес, от пшеница, с добавени плодове, с мляко и това няма да е проблем. Ако обаче сега тепърва предлагате каша, то започнете с оризова отново, нищо че бебето е на 6 месеца.

Едва след оризовата каша въведете и глутеновите каши! Когато вашето пораснало бебе е вече на 9 месеца, може да си позволите да му давате млечни каши с по-едра консистенция – мюсли, овесени ядки, парченца плод.

Като цяло кашите, които и да изберете за вашето бебе, съдържат добър набор от хранителни вещества, лесно се усвояват от храносмилателната система на бебето и засищат стомаха му. И все пак повечето майки си задават въпросът – коя каша да купя? Това трябва да изпробвате индивидуално за вашето бебе, понеже и да ви препоръчат каша няма гаранция, че точно тя ще се хареса от вашето бебе.

Идеята е да изпробвате нови и различни вкусове – така ще установите най-добре кои са тези пасващи на детето ви! Безмлечните каши са идеалният избор за стартиране на едно захранване. В тях няма нито белтъка на кравето мляко, който най-често става причина за алергии при бебетата. Няма и лактоза, така наречената млечна захар. Освен за тепърва захранваните бебетата, тази каша е подходяща и за бебета с алергии към белтъка на кравето мляко и към лактозата! Кашата може да разтворите с кърма, вода, сок или адаптирано мляко. Като че ли бебетата предпочитат най-вече варианта с млякото или кърмата, понеже вкусът им е познат.

Препоръчваме ви да не купувате каша с добавена в нея кристална захар, защото може да увреди организма и зъбите на бебето ви. По-добре търсете натурални заместители на захарта в кашите, като фруктоза, глюкоза или лактоза.

Зърнените каши от различни зърнени култури имат различно действие върху стомаха на бебето и тези с глутен се дават задължително след навършването на поне половин година от бебето. Царевицата и овесените ядки са леко разхлабително, докато елдата заздравява стомаха и е богата на желязо и витамини от група В. Оризът е подходящ за стягане на стомаха и при чревни разстройства.

От глутеновите каши е добре да изберете за начало овесена, а чак към годинка пшенична и ечемична, защото имат високо съдържание на глутен. Купувайки бебешки каши винаги следете съдържанието в тях на минерали и витамини обогатяващи ги. Това е важно за растежа и здравето на вашето бебе.

Кашите с пробиотик са едни от най-добрите на пазара. В тях обикновено има лактобацили и бифидобактерии – те подобряват имунитета и работата на стомаха, предпазват бебето от алергии.

Кашите с добавено желязо и витамин С също са добър избор, както и тези без аромати, консерванти и оцветители. Най-последни може да въведете бебешките каши с мед, като добавка и парченца сушен плод – кайсия, праскова, банан. Следете за алергични реакции и спрете кашата веднага при наличие на такива.

Има и предложения за бебешки каши със соево и рапицово масло – те са полезни понеже съдържат Омега 3 мастни киселини и са добри за развитието на мозъка на бебето.

Дано ви бяхме максимално полезни и помогнахме в избора ви за бебешка каша. Сега е време да обърнете внимание на материала ни за адаптирано или кисело мляко да даваме на бебето – ще намерите полезна информация в него.

f | Сподели с приятели