Какво трябва да знаем за бебешките пюрета по магазините

Бебешките пюрета по магазините имат спорни здравословни качества и това не е тайна за никого. И въпреки това те са масово купувани, защото са по-лесния и удобен вариант.

Какво трябва да знаем за бебешките пюрета по магазините?

Сега честно казано, ако размислим то направата на пюре у дома също крие редица рискове и при това не винаги има налични всички плодове и зеленчуци на пазара.

Ако бъдем напълно честни и задълбаем още повече в нещата, то качеството на тези плодове и зеленчуци също е спорно. Така, че в крайна сметка не бива да отричаме пюретата в магазина или тези направени вкъщи, а просто да сме информирани. Така ще вземем информирано решение за това, с какво именно храним децата си.

Затова просто ще ви запознаем с информацията, която отдавна е известна, но като че ли никои не взима под внимание, именно за купешките пюрета.

Какво има в бебешките пюрета предлагани у нас

Реално погледнато предлаганите бебешки храни в магазина могат да бъдат разделени на две основни групи – вносни и български. Кои са по-качествени не може да се каже. Като цяло добавките в тях са почти еднакви и вредни, но ние ще се концентрираме на марките бебешки храни общо казано.

Ако се позовем на данни изнесени в един материал на вестник „Стандарт“ публикуван не отдавна, то известни реномирани марки вносни пюрета, като „Гербер“, „Хип“, Органикс“ и други съдържат притеснителни вещества. В случая ставаше въпрос за арсеник, което направо шокира майките. Всичко това идва не от другаде, а от липсата на общ стандарт за качество на бебешките пюрета и храни въобще. Дори председателят на Педиатричната асоциация у нас признава, че норми за бебешките храни липсват.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Второто притеснително явление за предлаганите вносни пюрета и каши, както и бисквити, гризини и прочие, е мястото им на производство. Всичко на нашия пазар що е вносно се прави в Източна Европа. Така например продуктите на „Хип“ се правят в Украйна и съответно стандарта е по-занижен, колкото и да го отрича самия производител.

За да не изпадаме в слепи обвинения, то в законовата рамка за производство на бебешки храни, дори и у нас има редица позволени добавки, които всъщност са вредни. Някои от тях са фосфорна киселина (Е338), калиеви фосфати (Е340) и калиев ацетат (Е261).

Производителите на бебешки пюрета у нас могат да ги добавят като консерванти, стабилизатори и прочие към продуктите си и не подлежат на санкции. И така още от малки тъпчем децата си с консерванти, а иначе ги съветваме после да хапват здравословно. Всъщност спорът е вечен, както и за храните предлагани в последствие в училище, които са вредни, но не са забранени, а само отбелязани като такива.

За да поясним вредния характер, който изтъкваме за купешките пюрета, освен консерванти, набухватели и стабилизатори, като горе споменатите – в тях има нишесте и вода, за да оправдаят привидно ниската си цена, която така или иначе удря по джоба българското семейство. Захар, подсладители и подобни също има, въпреки че едва ли има майка, която не знае – на захранвано бебе до година, две не се дават такива добавки.

Казано накратко в едно плодово или зеленчуково пюре има повече нишесте, вода, ароматизатори и консерванти, отколкото натурални плодове и зеленчуци, също и месо. Може да срещнете и пектин, скорбяла и царевично нишесте, които не са вредни, но не и за бебета, при положение че сте платили два, три или повече лева за едно мъничко бурканче. На майките им са известни и българските марки пюрета, като „Ганчев“, „Малечко“, „Слънчо“ и други. Във всяка една марка от бебешките пюрета по магазините, била българска или вносна има нещо вредно за децата ни, които сега навлизат в света на вкусовете.

Дори и да ни се иска да се залъгваме като родители, че купените пюрета са качествени, бърз поглед върху състава им ни казва обратното. И дори да ни се иска да прехвърлим отговорността за лошото им качество на производителя, не можем, защото той е написал какво е вложил, а ние все пак го даваме на децата си. Затова може би отговорността не е само негова, а наша преди всичко. Дори и много по-трудно да се правят домашните пюрета и да ни излизат по-скъпо – поне ще спестим доста консерванти и подсладители на децата си.

Дори и в закупените зеленчуци и плодове да има нещо вредно, то е много по-малко от това, което съдържа едно бурканче плодово или зеленчуково пюре. За месните пък въобще не може да става и дума, защото месото там е толкова малко, че все едно го няма.

Нещата изглеждат по същият начин, както с домашната храна и тази от веригите за бързо хранене, колкото и да не ви се вярва. Ако предлагаме на детето си повече храна закупена отвън, а не топло сготвена вкъщи, то свиква на нея – после и куп плодове и зеленчуци да изяде, ако въобще започне да ги яде, няма да има смисъл!

Така и ако научим невръстното си бебе да приеме вкуса на бебешките пюрета по магазините, то после няма да иска да приеме тези, които му предлагаме направени у дома.

Спорът по въпроса за бебешките храни по магазините е вечен. Едно със сигурност е ясно обаче, те са вредни защото съдържат неподходящи за бебето ни вещества. Както после и колбасите специално направени за деца, и въобще здравословното хранене днес се превръща в мисията невъзможна.

И все пак следващият път, когато пресегнете към пюре на рафта в магазина, помислете заслужава ли си.

f | Сподели с приятели