Какво трябва да знаем за бебешките пюрета по магазините?

Бебешките пюрета по магазините имат спорни здравословни качества и това не е тайна за никого! И въпреки това те са масово купувани, защото са по-лесния и удобен вариант.

Какво трябва да знаем за бебешките пюрета по магазините?

Сега честно казано, ако размислим то направата на пюре у дома също крие редица рискове и при това не винаги има налични всички плодове и зеленчуци на пазара.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Ако бъдем напълно честни и задълбаем още повече в нещата, то качеството на тези плодове и зеленчуци също е спорно. Така, че в крайна сметка не бива да отричаме пюретата в магазина или тези направени вкъщи, а просто да сме информирани. Така ще вземем информирано решение за това, с какво именно храним децата си.

Затова просто ще ви запознаем с информацията, която отдавна е известна, но като че ли никои не взима под внимание, именно за купешките пюрета.

Какво има в бебешките пюрета предлагани у нас?

Реално погледнато предлаганите бебешки храни в магазина могат да бъдат разделени на две основни групи – вносни и български. Кои са по-качествени не може да се каже. Като цяло добавките в тях са почти еднакви и вредни, но ние ще се концентрираме на марките бебешки храни общо казано.

Ако се позовем на данни изнесени в един материал на вестник „Стандарт“ публикуван не отдавна, то известни реномирани марки вносни пюрета, като „Гербер“, „Хип“, Органикс“ и други съдържат притеснителни вещества. В случая ставаше въпрос за арсеник, което направо шокира майките. Всичко това идва не от другаде, а от липсата на общ стандарт за качество на бебешките пюрета и храни въобще. Дори председателят на Педиатричната асоциация у нас признава, че норми за бебешките храни липсват.

Второто притеснително явление за предлаганите вносни пюрета и каши, както и бисквити, гризини и прочие, е мястото им на производство. Всичко на нашия пазар що е вносно се прави в Източна Европа. Така например продуктите на „Хип“ се правят в Украйна и съответно стандарта е по-занижен, колкото и да го отрича самия производител.

За да не изпадаме в слепи обвинения, то в законовата рамка за производство на бебешки храни, дори и у нас има редица позволени добавки, които всъщност са вредни. Някои от тях са фосфорна киселина (Е338), калиеви фосфати (Е340) и калиев ацетат (Е261).

Производителите на бебешки пюрета у нас могат да ги добавят като консерванти, стабилизатори и прочие към продуктите си и не подлежат на санкции. И така още от малки тъпчем децата си с консерванти, а иначе ги съветваме после да хапват здравословно. Всъщност спорът е вечен, както и за храните предлагани в последствие в училище, които са вредни, но не са забранени, а само отбелязани като такива.

За да поясним вредния характер, който изтъкваме за купешките пюрета, освен консерванти, набухватели и стабилизатори, като горе споменатите – в тях има нишесте и вода, за да оправдаят привидно ниската си цена, която така или иначе удря по джоба българското семейство. Захар, подсладители и подобни също има, въпреки че едва ли има майка, която не знае – на захранвано бебе до година, две не се дават такива добавки.

Казано накратко в едно плодово или зеленчуково пюре има повече нишесте, вода, ароматизатори и консерванти, отколкото натурални плодове и зеленчуци, също и месо. Може да срещнете и пектин, скорбяла и царевично нишесте, които не са вредни, но не и за бебета, при положение че сте платили два, три или повече лева за едно мъничко бурканче. На майките им са известни и българските марки пюрета, като „Ганчев“, „Малечко“, „Слънчо“ и други. Във всяка една марка от бебешките пюрета по магазините, била българска или вносна има нещо вредно за децата ни, които сега навлизат в света на вкусовете.

Дори и да ни се иска да се залъгваме като родители, че купените пюрета са качествени, бърз поглед върху състава им ни казва обратното. И дори да ни се иска да прехвърлим отговорността за лошото им качество на производителя, не можем, защото той е написал какво е вложил, а ние все пак го даваме на децата си. Затова може би отговорността не е само негова, а наша преди всичко. Дори и много по-трудно да се правят домашните пюрета и да ни излизат по-скъпо – поне ще спестим доста консерванти и подсладители на децата си.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Дори и в закупените зеленчуци и плодове да има нещо вредно, то е много по-малко от това, което съдържа едно бурканче плодово или зеленчуково пюре. За месните пък въобще не може да става и дума, защото месото там е толкова малко, че все едно го няма.

Нещата изглеждат по същият начин, както с домашната храна и тази от веригите за бързо хранене, колкото и да не ви се вярва. Ако предлагаме на детето си повече храна закупена отвън, а не топло сготвена вкъщи, то свиква на нея – после и куп плодове и зеленчуци да изяде, ако въобще започне да ги яде, няма да има смисъл!

Така и ако научим невръстното си бебе да приеме вкуса на бебешките пюрета по магазините, то после няма да иска да приеме тези, които му предлагаме направени у дома.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Спорът по въпроса за бебешките храни по магазините е вечен. Едно със сигурност е ясно обаче, те са вредни защото съдържат неподходящи за бебето ни вещества. Както после и колбасите специално направени за деца, и въобще здравословното хранене днес се превръща в мисията невъзможна.

И все пак следващият път, когато пресегнете към пюре на рафта в магазина, помислете заслужава ли си!

| Сподели с приятели