На път с невръстно бебе – какво да вземем и предвидим

На път с невръстно бебе си е предизвикателство. Има толкова много неща, които да се предвидят и вземат, че в един момент ни се ще да си останем вкъщи.

На път с бебе – какво да вземем и предвидим

Но все пак бебчето ни е социално същество и има нужда да пътува и да се развива, също както и ние! Така, че когато бебето ви е на около три месеца, то вече е готово да пътува и изучава външния свят напълно.

Макар и за родителите си детето да е още твърде крехко, то съвсем не е. Замисляйки се реално пътуването с бебе е доста по осъществимо от това с един проходил мъник, на който повече от 15 минути в колата му се виждат, като вечност.

На път с невръстно бебе – колко далеч, безопасност и хранене

На първо място едно пътуване с бебчето със сигурност може да бъде и приятно, стига да е добре организирано и да е помислено за всичко. Трябва да знаете, че не бива да пътувате с новородено на около три месеца, повече от до шест часа! Освен това преди самото пътуване обмислете добре маршрута си, за да избегнете силен и натоварен трафик. Стандартно пътуването с кола е най-удобно, защото сами ще контролирате пътуването, спиранията и нуждите на мъника си с лекота. За самото пътуване трябва да помислите за безопасността на мъника, за честотата на спиранията, за храненето, времето дали е топло или студено и за забавления естествено.

Безопасност на път с невръстно бебе – тук задължително е да имате столче за кола, което отговаря адекватно на килограмите и месеците на бебето ви! В това столче бебето е в безопасност, но вие трябва добре да закопчаете колана и обезопасите столчето с бебето в него. Никога не си позволявайте да вадите бебето от столчето на път, дори и да плаче! По-добре е да спрете за почивка, отколкото да рискувате. При такова малко бебе е добре мама да стои отзад при него, за да го успокоява при нужда! Проверявайте често за нужда от смяна на пелените, ако на бебето му е топло, дали е гладно или му се спи да речем, а не може да дремне.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Честота на почивките – на път с невръстно бебе е добре почивките да са най-малко на час или два! Избирайте винаги място отдалечено от пътя и засенчено, ако е жега. През зимата внимавайте за опасни пътища и отбивки. Когато спрете веднага извадете мъника си да поразгледа наоколо и да се разтуши, като го носите. Спиранията са добра възможност за чиста пелена, за хапване и за малко игра на открито.

Храненето на път – едно бебе, което е на три месеца и малко повече се храни предимно или единствено с мляко. Ако кърмите е много по-удобно и просто спирайки за почивки, може да нахраните мъника. Не го кърмете в движение, опасно е! Ако му правите адаптирано мляко нещата са доста по-сложни. Нужни са ви преварена вода и шишета, трябва да имате термо калъфи да запазите млякото леко топло. Има опасност ако е топло да се развали и така нататък. Добре е да носите вода за бебето, ако е горещо, а също и за себе си, защото ако кърмите това е важно! Пътуването с вече захранено дете, включва и бебешки пюрета, които е добре след отваряне да дадете целите или да изхвърлите, ако има останало количество.

На път с невръстно бебе през лятото – през лятото жегата изключително много ще пречи на пътуването с бебчето. Задължително сложете сенници или щори на задния прозорец и на страничните задни прозорци, за да предпазите бебето от дискомфортно пътуване. Избягвайте да пускате климатика на колата твърде силно и все пак спирайте за почивка и глътка свеж въздух, иначе въздуха в купето ще стане твърде сух! Сложете леки и памучни дрехи на бебето, защото седалката за кола много го топли. Все пак проверявайте по температурата на ръчичките и крачетата, дали на бебето ви му е топло или студено. Лятото е добре да ползвате слънцезащитен бебешки крем с висок фактор, както и шапка извън колата.

Играта с бебчето в колата на път – на път с невръстно бебе не може без игра! Макар и малко детето има нужда от забава, която ако не му правите ще се отегчи. Какво да правите в една кола, за да забавлявате малко бебе? Ами бебетата обичат много песнички, шарени и меки книжки, а защо не и малко гимнастика в столчето! Добра идея са бебешките одеяла – играчки, дрънкалките, музикалните станции закрепящи се за стъклото или любима плюшена играчка. Попейте на мъника, разкажете му приказка и му се усмихвайте най-вече, това го кара да се чувства сигурен.

На път с невръстно бебе – списък с неща от първа необходимост

1. Вие тръгвате на път с бебе. Това може да мине гладко, но може да се появи и някакъв род неразположение у детето. Затова винаги имайте под ръка телефона на педиатъра си и аптечка с най-необходимите ви лекарства за температура, повръщане, разстройство и прочие. Термометър също ще ви е от полза.

2. Пелени по-голям брой, крем за подсичане, постелка за смяна, мокри кърпи и всичко за една комфортна смяна на памперса.

3. Шишета за вода, за адаптирано мляко ако не кърмите, лигавници, бурканчета пюрета, дрехи за смяна. Дрехи вземете повече, за едно бебе те не са излишни, дори да е лято или пък зима.

4. Одеяло за завиване, любими играчки, музикални дискове с детски песни и всичко, с което вашето бебе ще се почувства забавно и комфортно в колата.

5. Постелка за навън, върху която при спиране бебето да може да легне до вас и да движи свободно крака и ръце, да се преобръща дори или пък да лази ако може.

На път с невръстно бебе може да бъде голяма забава стига да организирате всичко добре, така че приятен път и не се страхувайте да покажете света на мъника си.

f | Сподели с приятели