Хранене на бебето през есента – храни за имунитет!

Хранене на бебето през есента, какво трябва да е то и защо? Като цяло есента е сезон предшестващ зимата. Следователно, ако искаме добре да укрепим организма на бебето си, да засилим имунитета му, без да ползваме изкуствени добавки и витамини – е добре правилно да го храним!

Хранене на бебето през есента храни за имунитет

А правилното хранене се основа на използването на качествени хранителни продукти – есента е сезон изобилстващ от зеленчуци и плодове, пълни с витамини, минерали и всичко необходимо за мъничето ви.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

И въпреки, че вероятно сте в период на захранване или пък се опитвате вече да хапвате парче плод или зеленчук, защото имате първите зъбки – често пъти залагате на купешките пюрета, а това е доста мързелива привичка! В тях витамините и минералите на естествените плодове и зеленчуци са меко казано изпарени, въпреки че пише колко са богати на тях. Най-доброто решение е, да предлагате на бебо храна, която е здравословна и сготвена от вас – с качествени продукти. Затова подтикнати от желанието да ви вдъхновим, да предложите на бебето си полезна и качествена храна, ви предлагаме едни от най-полезните есенни зеленчуци и плодове. Използвайте ги креативно и усилете силата на вашето бебе, на каквато и възраст да е то.

Хранене на бебето през есента – полезни зеленчуци и плодове. Вкусни идеи!

Ако започнем от зеленчуците, през есента има броколи, зеле, карфиол, сладък картоф, ряпа и пащърнак в изобилие. Всички те са полезни за бебето ви. При това с тях можете съвсем спокойно да захраните малко бебе или да ги включите в менюто на едно вече пораснало бебе. От бебешки пюрета, през включването им в супи, та до приготвянето на ястия и гарнитури. Да започнем от пащърнака. Той много прилича на морков, но с бял цвят. Ако веднага предположите, че вашето бебе ще откаже полезния зеленчук – помислете. Зависи, как му го поднесете. Пащърнака е изключително богат на важните за имунитета витамини С и А. При това в него се съдържат минерали, като желязо и калций. Има и доза полезни за храносмилането фибри.

Пащърнака има леко сладък вкус и много добре се съчетава с домати, моркови, картофи и риба. Той е полезен и на домашно приготвено пюре, в супа или като гарнитура. Хранене на бебето през есента е добре да включва и така полезната ряпа. Въпреки, че тя е леко горчива, има начин да накарате бебето да яде! В пюрета се смесва добре с тиква, пащърнак или моркови. За пораснали бебета е добре да я приготвяте на салата в комбинация с прясно зеле, цвекло, лимон и малко зехтин и сол. Ряпата е много богата на витамин С отново и полезна за стомаха, защото изобилства от фибри. След пащърнака и ряпата, сред есенните зеленчуци се нареждат броколито, карфиола и зелето. Те са много важни за бебето, защото дават нужната енергия, заздравяват костната система и подсилват имунната защита.

Зелето, карфиола и броколито са богати на калций, калий, витамин К, С, фибри и фолиева киселина при това. И трите зеленчука добре се комбинират в бебешките зеленчукови пюрета, удачни са за салати и гарнитури. Можете да ги добавите в супа или ястие. Хранене на бебето през есента е разумно да включва и сладкия картоф, които е малко екзотичен за нашите географски ширини. Сладкия картоф има странен оранжев цвят, когато е обелен. Вкуса му е леко сладникав и бебетата просто го обожават! Сладкия картоф е изключително богат на желязо и витамин А, които са много необходими за бързо растящите ви мъници. Смесен с месо в пюре се приема добре от бебетата. Можете да го смесвате с грах или броколи. Добра гарнитура е за меса и риби.

Хранене на бебето през есента обезателно включва и есенните плодове. Те са предимно тиква, грозде, круши, ябълки, смокини, нар и боровинки. Всички те са изключително важни за добрия имунитет и се хапват с удоволствие от бебетата. Обикновено на бебета над 6 месеца вече спокойно можете да давате грозде. Ако сте привикнали бебето да хапва парчета плод вече, купето му грозде без семки. Гроздето дава много енергия, защото има в състава си лесно усвояващи се захари. То е богато на магнезий, калий, калций и витамините В и С. Можете да го смесвате с йогурт – децата го обожават!

Тиквата е типичен есенен плод. Много е полезна за току-що захранени бебета, като първа храна, както и за вече пораснали деца. Изключително е богата на витамин С, фолиева киселина и така важния бета-каротин. Тиква може да давате печена с малко захар или мед (на деца над 1 година!). Може да я предложите на пюре за най-малките. Да я приготвите, като гарнитура за месо или риба. Крем супата от тиква с малко сирене е изключително вкусна за малки и големи бебета. На порасналите деца, може и тиквеник да приготвите. Хранене на бебето през есента няма, как да мине без така обичаните круши и ябълки. Те са подходящи плодове за първи плодови пюрета и захранване с тях. Когато бебето е вече на шест месеца, може да ги давате обелени и нарязани на тънки сегменти.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Ябълките и крушите, са сред най-богатите в състава си плодове, на витамини и фибри. За да запазите фибрите, обаче е добре да избягвате предлагането на сок! Тези плодове са полезни и за зъбите на бебето. Може да ги предложите натурално, да ги смесите в плодова салта. Комбинацията им с кисело мляко е добре приета от бебетата, а за по-големите са прекрасна гарнитура към палачинки.

Смокините са богати на витамин С и много полезни за имунитета. Може да ги предложите, като пюре за бебета или да ги смесите с кисело мляко. Те са много добра междинна и засищаща храна! Боровинките са изключително полезен есенен плод, за очите, имунитета и стомаха. Може да ги предлагате под формата на пюре, за най-малките, да ги добавяте в сладкиши, като сушен плод или да направите сладко или сок от тях. Децата ви ще ги обикнат.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Хранене на бебето през есента е добре да включва и плода нар. Той е много богат на витамин С и крие неподозирани свойства, като един от най-мощните антиоксиданти. Нара е леко стипцов на вкус, но научите ли бебето и детето си да го пие или хапва, няма да съжалявате! Ако харесахте статията и сметнахте, че ви бяхме полезни, прочетете и материала ни за по-късното захранване и риска от алергии

| Сподели с приятели