Витамини за бременни – трябва ли да приемате и какви

По време на бременността нуждата от хранителни вещества, витамини и микроелементи на бъдещата майка значително се увеличава.

Витамини за бременни

Калорийният прием трябва да се повиши с около 300 ккал дневно. Достатъчно ли е това за да си набавяте всички необходими нутриенти или трябва да приемате хранителни добавки?

Здравословното и балансирано хранене на теория би трябвало да е достатъчно за да набавите на организма си всички хранителни вещества. Има редица ситуации обаче, при които това е невъзможно и се налага да прибегнете към добавки от аптеката. Такива са:

  • Липса на достатъчно разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци;
  • Изключване на определени групи храни: месо и риба, зърнени храни, млечни продукти;
  • Хиповитаминоза, която е налице още преди зачеването;
  • Многоплодна бременност;
  • Тютюнопушене или употреба на алкохол по време на бременността;
  • Заболявания на храносмилателната система, които водят до нарушено усвояване на определени вещества;

Кои са най-важните витамини по време на бременност:

Фолиева киселина

Витамин В9 или другото му наименование фолиева киселина е от изключително значение за развитието на бебето. Той играе ключова роля в осъществяването на редица процеси, свързани с изграждането на мозъка, скелета и гръбначния стълб на плода. Приемът на фолиева киселина намалява риска от развитието на спина бифида.

Важните процеси, в които участва витамин В9 започват още през първите 28 дни след зачеването. Затова е силно желателно жените, които планират бременност да приемат ежедневно 400 микрограма фолиева киселина. В противен случай приемът на витамина се започва веднага щом се установи бременността и продължава до края на първия триместър.

Витамин Е

Оптималните дози витамин Е осигуряват здравословен растеж на плода и правилно развитие на мускулите и кръвоносната система. Също така се намалява риска от високо кръвно налягане при бременната жена и развитие на прееклампсия.

Препоръчителната дневна доза е 10 микрограма като е важно да не се превишава тъй като може да доведе до сърдечно-съдови проблеми при бебето.

Витамин Д

Той играе важна роля в обмяната на веществата, правилното изграждане на костите и зъбните зародиши на бебето. Предпазва от развитие на скелетни дефекти и рахит. Също така намалява вероятността от развитие на прееклампсия и гестационен диабет при майката.

При достатъчно излагане на слънчева светлина, дневните нужди могат да бъдат задоволени по естествен начин. Препоръчва се да се направи кръвно изследване за установяване на дефицит и витамина да се приема след консултация с лекар.

Тиамин – витамин В1

Осигурява нормално функциониране на централната нервна система, поддържа енергийния баланс. Дефицитът му по време на бременността може да доведе до гадене, отпадналост, главоболие, световъртеж. Богати на витамина са зърнените храни, бобови култури, ядки, яйца.

Пиридоксин – витамин В6

Може успешно да повлияе на сутрешното гадене по време на бременност. Храните, в които се съдържа са: банани, броколи, пъпеши, фъстъци, овес, трици. Ако се приема под формата на добавка е важно да не се надвишава препоръчителната дневна доза.

Минерали и микроелементи, необходими на бременната жена:

Калций

Калцият участва в изграждането на мускулната, нервната и кръвоносната система на плода. Поради повишените нужди на бебето може да настъпи дефицит у бъдещата майка. Богати на калций са всички млечни продукти, ядки и сушени плодове.

Желязо

Подпомага транспорта на кислорода в кръвта на майката и плода. Недостигът му може да доведе до развитие на анемия, преждевременно раждане и ниско тегло при бебето. Най-големи количества желязо съдържат: яйца, черен дроб, червено месо, ядки.

Прочетете и статията ни за анемия по време на бременност – ще ви бъде полезна.

Магнезий

Магнезият успешно се използва за отпускане на гладката мускулатура, намаляване на маточните контракции и намаляване на риска от преждевременно раждане. Той регулира нивата на кръвната захар и намалява вероятността от развитие на гестационен диабет. Също така помага за предотвратяване развитие на хипертония и прееклампсия.

Магнезият е важен за изграждане на здрави кости и зъби на бебето. Дефицитът му може да доведе до ранни контракции, мускулни крампи, депресия, тахикардия, преждевременно раждане. Предозирането с магнезий също е опасно затова дозата се определя от лекар.

За да изберете подходящите витамини и минерали за вас, консултирайте се с проследяващия лекар. Приемайте ги в предписаните дози и не забравяйте, че те не заместват разнообразното и балансирано хранене, приемът на достатъчно течности и пълноценният сън.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
12.09.2019 Мария

Много полезна статия