Как да стимулираме кърмата

Едно от най-големите притеснения на наскоро родилите майки е дали бебето получава достатъчно кърма. За да се установи това се правят пробни кърмения или жената решава да храни бебето с изцедена кърма.

Как да стимулираме кърмата

И двата метода обаче не са особено ефективни защото бебето не яде еднакво количество всеки път, а и честото сучене увеличава производството на кърма по-успешно от помпата.

Много жени забелязват намаляване на произведената кърма в определени периоди и подтикнати от страхове, че бебето остава недохранено, решават да го отбият, да прибягнат към включване на адаптирано мляко и смесено хранене или да изцеждат кърма и да дават на бебето от шише с идеята да виждат какво количество поема то.

Кърмата може да намалее ако майката не приема достатъчно калории, хранителни вещества и течности. Също така при рязко отслабване, силен стрес и умора. Някои лекарства също потискат лактацията, определени заболявания при майката могат да повлияят на количеството кърма.

Най-честата причина за намалена лактация обаче е недостатъчното сучене т.е. слагане на бебето на гърдата твърде рядко. Женският организъм регулира състава и количеството на млякото според нуждите на бебето. Така колкото повече изсуква то, толкова повече кърма ще произвежда тялото на майката и обратно.

Ето няколко прости съвета как да стимулираме лактацията:

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Кърмете бебето често

Не чакайте точно определени интервали за да нахраните бебето. Правете го всеки път когато то даде знак, че е гладно. По време на фазите на бърз растеж бебетата имат нужда от по-често сучене и го показват чрез плач и раздразнителност. В такива моменти майките много често решават, че кърмата им не стига и започват да дохранват. Ако се вслушате в бебето обаче и го слагате по-често на гърда, до няколко дни нещата ще си дойдат на мястото;

Контактът на кожата

Лактацията се регулира от определени хормони. Добър начин те да бъдат стимулирани е контактът кожа с кожа. Съблечете горната дрешка на бебето и вашата блуза. Гушнете мъника по време на кърмене. Физическият допир стимулира лактацията;

Пийте повече течности

Над 80% от състава на кърмата е вода. Вероятно още в първите дни след раждането ще забележите, че се нуждаете от повече течности. Дехидратацията, освен че е вредна за вас, може да доведе до намаляване на кърмата. Пийте достатъчно вода и билкови чайове;

Ако се налага използвайте помпа за кърма

През първите дни след раждането – в началото кърменето може да е затруднено. Отнема време докато се регулират хормоните, режимът на бебето, изберете най-добрите пози, а и самото бебе, изтощено от раждането може да суче вяло. В такъв случай помпата ще помогне „тръгването“ на кърмата.

Топлия душ и масаж на гърдите също имат положителен ефект. След като веднъж тялото ви започне да образува достатъчно кърма също може да се нуждаете от помпата, тъй като в първите седмици новороденото често не може да изсуче цялото количество мляко. Именно това е момента да се изцеждате и да замразявате кърма. Дори и да не искате да съхранявате млякото, то изцеждането е важно за стимулиране на лактацията, тъй като за да се произведе ново мляко, гърдите трябва да останат празни.

С времето и порастването на бебето необходимостта от помпа постепенно ще отпадне. Прочетете още за помпите за кърма – ще ви бъде полезно.

Почивайте си повече

Умората и недоспиването оказват негативно влияние върху производството на кърма. Спете и си почивайте винаги когато имате възможност;

Хранете се балансирано

Следете дали приемате достатъчно хранителни вещества – храните, стимулиращи лактацията са: млечни продукти, ядки, овесена каша, моркови, сусам, копър. Добре е да пиете зелен чай, сок от касис, чай от джинджифил. Билки, стимулиращи производството на кърма са: сминдух, коприва, листа от малина, анасон;

Прочетете и статията ни за храните за увеличаване на кърмата – ще ви бъде полезно.

Носете подходящо бельо

Сутиените с подплънки, банели, както и твърде стегнатото бельо притиска гърдите и възпрепятства пълненето им.

Носете специален сутиен за кърмене, който освен че ви дава възможност да храните бебето бързо и лесно навсякъде, е комфортен и поддържа гърдите без да ги притиска излишно. Изберете сутиен от естествена материя, еластичен и удобен.

Възползвайте се от нашето предложение за практичен памучен сутиен за кърмене българско производство на цена само от 8.50лв. Сутиенът се произвежда и в големи размери до XXL чашка D.

f | Сподели с приятели