Кърмене и сукателен рефлекс при бебетата

Колкото и нормално да ни изглежда една току-що родила жена да има кърма, а нейното бебе да суче, тези процеси се случват по доста сложен и прецизен начин.

Кърмене и сукателен рефлекс при бебетата

Как се произвежда кърмата

Природата ни е устроила перфектни, всяко нещо има своето значение за оцеляването на индивида и създаване на поколение. 

Както жената трупа запаси (мазнини в областта на ханша и бедрата), за да може да износи бебе/та дори в периоди на глад, така гърдите произвеждат кърма с цел изхранване. Това е типично за всички бозайници. Този процес е неволеви, т.е. не можем да го контролираме съзнателно. Пример за това е „сигналът“ за отделяне (слизане) на млякото – бебешкият плач. Когато бебето е гладно, а и дори да не е, но плаче, кърмата автоматично (почти за секунди след получаване на сигнала) потича.

Как се случва това

Всичко започва още докато бебето е в утробата на майката. Тогава съотношението между хормоните ѝ (около 4-5 месец) пролактин и прогестоген позволява отделяне на минимални количества коластра (изключително хранително мляко, което се произвежда в първите часове след раждането). Превесът на прогестерон спира отделянето на големи количества мляко. Това се нарича Ендокринна контролна система.

След раждането и по-конкретно след отделяне на плацентата, нивата на прогестерон рязко спадат, с което пролактинът задейства производството на големи количества кърма. Това се случва постепенно (за около 30 часа след раждането) като се преминава от коластра (в напълно достатъчни количества за изхранване на новороденото) към истинската кърма. Когато се установи лактацията, механизмът, с който се дава сигнал производство или спирането му е суроватъчен протеин – Обратен инхибитор на лактацията. Той дава сигнал за спиране производството на мляко, когато гърдата е пълна и го стимулира, когато е празна.

Сучейки бебето дразни нервните окончания на зърното на гърдата, които пък от своя страна изпращат сигнал до хипофизата (предния дял) за нуждата от производство на хормона пролактин и съответно – кърма. С други думи колкото повече бебето суче, толкова повече кърма ще се произвежда. Това е напълно логично, все пак то е единственият „потребител“ на млякото и него го има, защото е нужно на бебето.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

„Слизане на млякото“

Това е процесът, при който събралата се кърма в хранилищата се излива по каналчетата, докато стигне до зърното и бебето. Всичко това се извършва с помощта на хормона окситоцин. Той се секретира от задния дял на хипофизата и има връзка с емоционалното състояние на майката.

Сигурно сте чували, че кърмачката трябва да бъде спокойна и щастлива. Това е народното обяснение на действието на окситоцина. Неговото наличие е важно за контракциите на матката и хранилищата за кърма. Свивайки се, те изтласкват млякото по пътя до бебето. Когато майката е притеснена и разтревожена, окситоцинът не е достатъчен и оттам се появяват затруднения с лактацията.

Как се поддържа лактацията

Много млади майки биват съветвани от педиатъра и персонала в родилното да хранят бебето си под определен час. Например на 2 или 4 часа. Доводите са, че стомахчето има нужда от почивка или безразборното хранене е вредно за здравето му, или кой знае още какво. Помислете, бебето е в стрес след раждането, попаднало е в нова, непозната обстановка, пълна със странни шумове, силуети и единственото познато е прегръдката на мама.

Огладнява, притеснено е от това си състояние, все пак в утробата е получавало хранителни вещества по всяко време. Започва да хленчи, след което да плаче силно, но времето за хранене не е дошло – как ще постъпите?

Освен това рядкото изпразване на гърдите дава сигнал за намалено производство, т.е. тялото „мисли“, че няма нужда от кърмата.

Световната здравна организация отдавна е отхвърлила храненето под час. Препоръчва се, и то много горещо, храненето при поискване, т.е. когато бебето е гладно, независимо колко време е минало от предишното хранене.

Често новородените с ниско тегло или недоносените бебета нямат достатъчно сили, за да се нахранят наведнъж с достатъчно количество кърма. След няколко засуквания те се изморяват и заспиват. Когато се събудят (след 10, 15, 30 минути), те отново търсят храна.

Всички бебета ли могат да сучат

Сукателният рефлекс е вроден и безусловен, т.е. не е осъзнат, а напълно автоматичен. Въпреки това има редки случаи, в които той не е развит напълно. Това може да се случи при недоносени бебета или при напълно здрави. Това не е нормално състояние и изисква намесата на специалисти.

Можете да прочетете повече за рефлексите на бебетата – ще Ви бъде полезно.

Както виждате, кърменето е доста сложен и интелигентен процес. Лактацията е изцяло подчинена на нуждите на бебето, но и емоционалното състояние на майката.

Затова бъдете спокойни и предлагайте на детето си най-качествената храна и вашата любов в изобилие!

f | Сподели с приятели