Рефлексите на бебето

рефлекси при бебето
Рефлекс „Моро“, „Фехтовача“ – какво означават

Новородените са изключително безпомощни и уязвими, но природата ги е дарила с някои ценни за тях „умения“, които обикновено отминават в първите месеци.

Рефлексите са движения на тялото на бебето, провокирани от външен дразнител.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg - сладки сънища за Вашето съкровище
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Ще разгледаме основни такива, както и някои за които едва ли сте предполагали, че имат научен термин:

* Рефлекс за търсене – когато погалите бебето с пръст по бузката или в ъгъла на устата, то инстинктивно се обръща по посока на дразнителя и търси да суче. Изключително полезен рефлекс, който отшумява след 4-тия месец и се замества с осъзнато търсене на гърда или биберон.

* Рефлекс за сучене – да, сученето в първите два месеца от живота на бебето се дължи на този рефлекс. Новороденото инстинктивно засмуква всяко нещо поставено в устата му. Рефлексът изчезва след 2-месечна възраст и се заменя с осъзнато сучене. Още докато бебето е в утробата на майката то има рефлекса (32-36 гестационна седмица), заради което може да бъде видяно на видеозон как смуче палеца си.

* Рефлекс „Моро“ – също така е познат като рефлекс на стряскането. Когато бебето се изплаши (рязък шум, движение) то разперва ръчички и крачета, ококорва се, сгушва глава в раменете и я отмята назад, възможно е да се разплаче, след което отново свива крайниците към тялото. Обикновено рефлексът изчезва до 5-6 месец на бебето. Интересното е, че този рефлекс се наблюдава и докато бебето е в утробата на майката (около 28 гестационна седмица).

* Палмарен рефлекс („Робинзон“, хващателен рефлекс) – при дразнене на дланта на бебето, то свива пръстчета и сграбчва (при това доста силно).

* Рефлекс на плуване – когато бебето се потопи под вода, то автоматично спира дишането, за да предпази дробовете от навлизането на течност. Едновременно с това започва движения с ръце и крака, за да изплува на повърхността на водата. Рефлексът продължава до 6-тия месец.

* Рефлекс на фехтовача (тоничен) – при този рефлекс, когато бебето лежи по гръб, а главата му е обърната например надясно, дясната ръка и крак са опънати, а срещуположните крайници са свити. Позата много прилича на тази, която заемат фехтовачите. Рефлексът продължава до 6-7-месечна възраст.

* Феномена на куклените очи – при бавно завъртане на главата на бебето в една посока, очите не се движат едновременно с нея. Те се преместват забавено в посоката, в която е главата.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg - бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

* Пълзене на Бауер – когато бебето е по корем и усети опора на крачетата си, то инстинктивно се отблъсква и имитира пълзене.

* Рефлекс „Бабински“ – при дразнене на стъпалото на бебето, то разперва пръстите на крачето ветрилообразно, а палеца отива нагоре. Рефлексът продължава до 2-годишна възраст.

Всички рефлекси, които изброихме са вродени при здравите бебета. Те осигуряват тяхното първоначално оцеляване (звучи не съвсем на място, но природата ни е подготвила за „враждебна“ обстановка). Разбира се, има още много видове рефлекси, но няма да навлизаме прекалено в медицинската терминология.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Рефлексите са автоматични движения, не са осъзнати и отшумяват при развитие на контролирани действия.

| Сподели с приятели