Рефлексите на бебето

рефлекси при бебето
Рефлекс „Моро“, „Фехтовача“ – какво означават

Новородените са изключително безпомощни и уязвими, но природата ги е дарила с някои ценни за тях „умения“, които обикновено отминават в първите месеци.

Рефлексите са движения на тялото на бебето, провокирани от външен дразнител.

Ще разгледаме основни такива, както и някои за които едва ли сте предполагали, че имат научен термин:

* Рефлекс за търсене – когато погалите бебето с пръст по бузката или в ъгъла на устата, то инстинктивно се обръща по посока на дразнителя и търси да суче. Изключително полезен рефлекс, който отшумява след 4-тия месец и се замества с осъзнато търсене на гърда или биберон.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

* Рефлекс за сучене – да, сученето в първите два месеца от живота на бебето се дължи на този рефлекс. Новороденото инстинктивно засмуква всяко нещо поставено в устата му. Рефлексът изчезва след 2-месечна възраст и се заменя с осъзнато сучене. Още докато бебето е в утробата на майката то има рефлекса (32-36 гестационна седмица), заради което може да бъде видяно на видеозон как смуче палеца си.

* Рефлекс „Моро“ – също така е познат като рефлекс на стряскането. Когато бебето се изплаши (рязък шум, движение) то разперва ръчички и крачета, ококорва се, сгушва глава в раменете и я отмята назад, възможно е да се разплаче, след което отново свива крайниците към тялото. Обикновено рефлексът изчезва до 5-6 месец на бебето. Интересното е, че този рефлекс се наблюдава и докато бебето е в утробата на майката (около 28 гестационна седмица).

* Палмарен рефлекс („Робинзон“, хващателен рефлекс) – при дразнене на дланта на бебето, то свива пръстчета и сграбчва (при това доста силно).

* Рефлекс на плуване – когато бебето се потопи под вода, то автоматично спира дишането, за да предпази дробовете от навлизането на течност. Едновременно с това започва движения с ръце и крака, за да изплува на повърхността на водата. Рефлексът продължава до 6-тия месец.

* Рефлекс на фехтовача (тоничен) – при този рефлекс, когато бебето лежи по гръб, а главата му е обърната например надясно, дясната ръка и крак са опънати, а срещуположните крайници са свити. Позата много прилича на тази, която заемат фехтовачите. Рефлексът продължава до 6-7-месечна възраст.

* Феномена на куклените очи – при бавно завъртане на главата на бебето в една посока, очите не се движат едновременно с нея. Те се преместват забавено в посоката, в която е главата.

* Пълзене на Бауер – когато бебето е по корем и усети опора на крачетата си, то инстинктивно се отблъсква и имитира пълзене.

* Рефлекс „Бабински“ – при дразнене на стъпалото на бебето, то разперва пръстите на крачето ветрилообразно, а палеца отива нагоре. Рефлексът продължава до 2-годишна възраст.

Всички рефлекси, които изброихме са вродени при здравите бебета. Те осигуряват тяхното първоначално оцеляване (звучи не съвсем на място, но природата ни е подготвила за „враждебна“ обстановка). Разбира се, има още много видове рефлекси, но няма да навлизаме прекалено в медицинската терминология.

Рефлексите са автоматични движения, не са осъзнати и отшумяват при развитие на контролирани действия.

f | Сподели с приятели