Жълтеница при новородените – причини за появата и лечение

Жълтеницата най-често се появява през първите дни от живота на бебето. Това обикновено е период, в който бебетата вече са били изписани от болницата. Но лечението много често се осъществява в болница.

Жълтеница при новородените

Какво представлява жълтеницата при новородените

Тя се характеризира с жълтеникав оттенък по кожата на новороденото и бялата част на очите. Този цвят е знак, че нивото на билирубин в организма на бебето е твърде високо.

Повечето бебета имат лека жълтеница. Тя обикновено се повлиява добре през първата седмица или две, без да се влошава. В редки случаи, ако нивата на билирубин останат високи и не се третира заболяването по никакъв начин, може да увреди мозъка.

От какво може да бъде причинена жълтеницата

Жълтеницата се появява, тъй като в организма на бебето има голямо наличие на билирубин. Билирубинът е субстанция, която се произвежда, когато тялото унищожава стари червени кръвни клетки. Извежда се от тялото с помощта на урината и изпражненията. Когато сте бременни, тялото ви премахва билирубина с помощта на плацентата. След раждане, тялото на бебето трябва само да се справя с това.

Най-често бебето има т.нар. физиологична жълтеница. Появява се, защото органите му все още не са в състояние да изхвърлят голямото количество билирубин лесно. Този тип жълтеница обикновено се появява в първия – втория ден от раждането и отшумява за около седмица.

В редки случаи жълтеницата може да бъде причинена от други неща, като инфекция, проблем с храносмилателната система на бебето или с кръвта на майката или бебето.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Какви са симптомите

Ако новороденото има жълтеница, кожата и бялата част на очите ще имат жълтеникав оттенък.

Бебето, чиито нива на билирубин са високи, може да суче по-малко, да е нервно или да плаче често. Затова, ако забележите някои от тези симптоми, а детето вече е изписано от болницата, свържете с лекар. Макар че жълтеницата би могла отшуми от самосебе си, както вече споменахме, възможно е и да бъде опасна за здравето на бебето.

Как се третира

Жълтеницата се нуждае от лечение. Много често то се осъществява в болниците. Бебето се поставя под флуресцентна светлина. Това се нарича фототерапия. Кожата абсорбира светлината, която променя билирубина, така че да може тялото по-лесно да се справи с него.
Самолечението не е препоръчително. Лекарите най-добре знаят как да се справят с проблема. Ако жълтеницата е предизвикана от някакъв проблем, възможно е да има нужда от друг вид лечение.

Как можете да помогнете на бебето

Оглеждайте внимателно бебето си всеки ден, за да прецените дали цветът на кожата все още е жълтеникав. Обадете се на лекар, ако лечението не се осъществява в болница и ако жълтият цвят става по-наситен след третия ден.

Много е важно е да се уверите, че бебето ви получава достатъчно храна. Именно храната може да има голямо влияние върху намаляване нивата на билирубина. Ако кърмите, осигурявайте мляко на бебето си между 8 и 12 пъти за едно денонощие. Ако храните бебето си с шише, давайте му 6-10 пъти храна на ден.

Независимо дали жълтеницата е следствие от друг здравословен проблем, или не, вашето мляко е много полезно за бебето. Ако детето няма други проблеми, жълтеницата ще премине по-бързо, ако му осигурявате повече кърма. Но дори и да има, майчиното мляко е много ценно за крехкия детски организъм, така че в никакъв случай не бива да го лишавате от нея.

Възможно е да ви бъде предписано адаптирано мляко в комбинация с кърмата, за да се осигурят повече калории. Ако това се случи, поинтересувайте се как точно да давате изкуственото мляко, за да не се отказва бебето от гърдата, тъй като има и такава вероятност.

Още за кърменето можете да научите в статията Най-често срещаните проблеми при кърмене – как да ги решим?

Продължителна жълтеница

Възможно е жълтеницата да продължи повече време – дори и 2 седмици след раждането. В миналото е било прието да се отбива бебето по време на такава продължителна жълтеница. Смятало се е, че кърмата намалявала нивата на билирубин. Установено е, че е възможно кърмата да повлияе, но така рискувате бебето да не иска след това да бъде кърмено. Ето защо фототерапията е много по-добро решение за вас и вашето бебе. Така ще можете свободно да го кърмите и да му осигурите необходимото и навременно лечение.

Това дали жълтеницата на бебето е продължителна, или не, се дължи на всеки един индивидуален организъм на бебето.

f | Сподели с приятели