Жълтеница при новородените – причини за появата и лечение

Жълтеницата най-често се появява през първите дни от живота на бебето. Това обикновено е период, в който бебетата вече са били изписани от болницата. Но лечението много често се осъществява в болница.

Жълтеница при новородените

Какво представлява жълтеницата при новородените?

Тя се характеризира с жълтеникав оттенък по кожата на новороденото и бялата част на очите. Този цвят е знак, че нивото на билирубин в организма на бебето е твърде високо.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Повечето бебета имат лека жълтеница. Тя обикновено се повлиява добре през първата седмица или две, без да се влошава. В редки случаи, ако нивата на билирубин останат високи и не се третира заболяването по никакъв начин, може да увреди мозъка.

От какво може да бъде причинена жълтеницата?

Жълтеницата се появява, тъй като в организма на бебето има голямо наличие на билирубин. Билирубинът е субстанция, която се произвежда, когато тялото унищожава стари червени кръвни клетки. Извежда се от тялото с помощта на урината и изпражненията. Когато сте бременни, тялото ви премахва билирубина с помощта на плацентата. След раждане, тялото на бебето трябва само да се справя с това.

Най-често бебето има т.нар. физиологична жълтеница. Появява се, защото органите му все още не са в състояние да изхвърлят голямото количество билирубин лесно. Този тип жълтеница обикновено се появява в първия – втория ден от раждането и отшумява за около седмица.

В редки случаи жълтеницата може да бъде причинена от други неща, като инфекция, проблем с храносмилателната система на бебето или с кръвта на майката или бебето.

Какви са симптомите?

Ако новороденото има жълтеница, кожата и бялата част на очите ще имат жълтеникав оттенък.

Бебето, чиито нива на билирубин са високи, може да суче по-малко, да е нервно или да плаче често. Затова, ако забележите някои от тези симптоми, а детето вече е изписано от болницата, свържете с лекар. Макар че жълтеницата би могла отшуми от самосебе си, както вече споменахме, възможно е и да бъде опасна за здравето на бебето.

Как се третира?

Жълтеницата се нуждае от лечение. Много често то се осъществява в болниците. Бебето се поставя под флуресцентна светлина. Това се нарича фототерапия. Кожата абсорбира светлината, която променя билирубина, така че да може тялото по-лесно да се справи с него.
Самолечението не е препоръчително. Лекарите най-добре знаят как да се справят с проблема. Ако жълтеницата е предизвикана от някакъв проблем, възможно е да има нужда от друг вид лечение.

Как можете да помогнете на бебето?

Оглеждайте внимателно бебето си всеки ден, за да прецените дали цветът на кожата все още е жълтеникав. Обадете се на лекар, ако лечението не се осъществява в болница и ако жълтият цвят става по-наситен след третия ден.

Много е важно е да се уверите, че бебето ви получава достатъчно храна. Именно храната може да има голямо влияние върху намаляване нивата на билирубина. Ако кърмите, осигурявайте мляко на бебето си между 8 и 12 пъти за едно денонощие. Ако храните бебето си с шише, давайте му 6-10 пъти храна на ден.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Независимо дали жълтеницата е следствие от друг здравословен проблем, или не, вашето мляко е много полезно за бебето. Ако детето няма други проблеми, жълтеницата ще премине по-бързо, ако му осигурявате повече кърма. Но дори и да има, майчиното мляко е много ценно за крехкия детски организъм, така че в никакъв случай не бива да го лишавате от нея.

Възможно е да ви бъде предписано адаптирано мляко в комбинация с кърмата, за да се осигурят повече калории. Ако това се случи, поинтересувайте се как точно да давате изкуственото мляко, за да не се отказва бебето от гърдата, тъй като има и такава вероятност.

Още за кърменето можете да научите в статията Най-често срещаните проблеми при кърмене – как да ги решим?

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Продължителна жълтеница

Възможно е жълтеницата да продължи повече време – дори и 2 седмици след раждането. В миналото е било прието да се отбива бебето по време на такава продължителна жълтеница. Смятало се е, че кърмата намалявала нивата на билирубин. Установено е, че е възможно кърмата да повлияе, но така рискувате бебето да не иска след това да бъде кърмено. Ето защо фототерапията е много по-добро решение за вас и вашето бебе. Така ще можете свободно да го кърмите и да му осигурите необходимото и навременно лечение.

Това дали жълтеницата на бебето е продължителна, или не, се дължи на всеки един индивидуален организъм на бебето.

| Сподели с приятели