Какво представлява бебешкото акне и кога се появява

Бебешкото акне е много често срещано явление при новородените. То може да се появи още при самото раждане, но по често се появява няколко седмици, след като бебето се е родило.

бебешко акне

Ако забележите, че бебето ви има пъпки по брадичката и бузките, дали това е бебешко акне? Много е вероятно да е така.

Бебешкото акне е подобно на акнето при тийнейджърите. Изразява се в появата на бели или червени подутинки или пъпчици, които могат да бъдат обкръжени от зачервена кожна повърхност.

Акнето при бебето обикновено се появява на бузките и брадичката, като понякога може да се появи и на челото и дори на гърба. Често, когато бебето е неспокойно, плаче и се сърди акнето става по изявено. По същият начин, когато дрешка, одеялце, замърсяване по кожата и раздразнение от силен перилен препарат, подразнят бебето акнето се активизира.

Не всички пъпчици по кожата на бебето ви са винаги акне. Малките бели пъпчици, които има бебето още от самото си раждане и изчезват след няколко седмици, се наричат милиуми. Те обикновено са израз на превъзмогването на жълтеницата, която бебето има в първите дни след раждането си. Концентрират се по нослето и около него и рядко другаде по тялото.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Освен с милиуми, бебешкото акне може да бъде объркано и с екзема или обрив от лежането на една страна на бебчето. Екземата и обривът на пръв поглед изглеждат по-сухи и раздразнени и не приличат на пъпчици. Те могат да се появят навсякъде по тялото на бебето, като ушички, дупе, крачета и други места.

Какво причинява акне при бебето

Отговор на този въпрос до момента няма. Както при младежкото акне, така и тук учените свързват появата му с хормоните и промяната им. Повечето експерти са единодушни, че акнето се появява в следствие на хормоните, които майката предава на бебето в края на бременността. Но все пак учените продължават да изучават другите фактори виновници за появата на това явление при бебетата. Те все още не са единодушни по въпроса защо и как бебето се сдобива с акне.

Ако майката е вземала някакви лекарства по време на бременността или докато кърми, ако бебето е било на лекарства поради определени усложнения – тези фактори също биха били способни да отключат бебешкото акне.

От друга страна пък чувствителната бебешка кожа много бързо реагира на козметичните продукти за баня, независимо че използвате бебешки такива. Това също е една от причините да се появи акне. Продуктите за къпане, които са прекалено мазни и тези за тоалет след къпане запушват порите на бебешката кожа. Така тя може да реагира, като се появят пъпчици и зачервявания от рода на акнето.

Колко дълго може да трае едно бебешко акне

Обикновено за няколко седмици този процес по поява на пъпчици се изчиства. Но както и причините за появата му, така и дължината му не е точно установена. При някои бебета процеса може да трае с месеци. Ако пъпчиците не се изчистват повече от три месеца, а и още повече появяват се нови и нови, то трябва да се търси друга причина за появата им, защото това не е обикновено акне.

Най-добре е при появата на обриви, пъпчици и зачервявания, траещи повече от няколко дни, винаги да се консултирате с педиатъра на бебето си. Така ще сте по-спокойни, а и педиатъра ще ви изпише средства, с които да облекчавате пъпките, особено ако са много зачервени и раздразнени.

Интересен факт е, че учените смятат, че ако едно бебешко акне е много упорито, то това е знак, че детето ви ще има този проблем с акнето и като тийнейджър. Доказателства за тази връзка до момента не са открити, така че няма никаква сигурност по въпроса дали бебето с акне ще се превърне в тийнейджър с акне.

Какво е лечението при бебешко акне и как можем да облекчим симптомите

Вероятните причини за поява на това състояние са много, както и вероятните фактори създаващи го. Всяко бебе е строго индивидуално и трудно може да се предположи до колко е податливо на акне и доколко не е. Затова универсално лечение на проблема няма, но има неща които е добре да знаете дали трябва да правите или не, при появата на едно такова акне при бебето. Ето ги и тях:

  • Не си позволявайте да използвате прекалено много препарати за лечение на акне. Още повече самолечението на този проблем е строго забранено, защото консултацията с педиатър е първото нещо, което трябва да направите. Единствено той може да ви даде адекватен съвет какво да използвате от предложените на пазара препарати за бебешки пъпчици и доколко това ще е ефикасно. Често пъти от прекаленото използване на препарати се получава обратен ефект, така че внимавайте.
  • Не търкайте много местата, където е изявено акнето на бебето. То все пак не е изцапано и прекалено честото миене, може още повече да раздразни кожата в тази област.
  • Не слагайте олио или лосион за тяло на бебето, където има акне. Това би влошило още повече процеса. Не пробвайте различни кремове препоръчани от познати, детето не е опитно зайче затова се консултирайте със специалист.
  • Добре е веднъж дневно да почиствате лицето на бебето си и местата, където акнето е изявено с хладка вода и деликатен бебешки сапун. Деликатно попивате с мека кърпа.

Бъдете търпеливи. Бебешкото акне не дразни и не притеснява бебето ви, така че не позволявайте да прави това с вас.

f | Сподели с приятели