Козметика и бременност

Изборът на безопасна козметика през бременността е труден, защото в тези вълнуващи девет месеца, той трябва да бъде ръководен от мисълта за здравето на детето.

козметика за бременни

На пазара съществуват множество продукти, някои от тях претендират да са био, други – не. Но най-същественото нещо, което трябва да съобразите, когато пристъпвате към избора на козметика е липсата на вредни съставки.

Редно е да избягвате продукти, съдържащи парабени, етаноламиди, консервантите: BHA (Butylated Hydroxyanisole) и BHT (Butylated Hydroxytoluene), петролни деривати, синтетични аромати и оцветители и още много други. Огромна част от тях са алергени, а някои дори съдържат в себе си вещества, образуващи токсични химични съединения.

Казаното до тук не значи, че не може да поддържате добър външен вид по време на бременност, но трябва да подхождате внимателно при подбора на козметка.

Акне и бременност

По време на бременност организма ни претърпява хормонален дисбаланс. В следствие на това много често се появява акне, което е възможно да изчезне през първите няколко месеца. Но е възможно и да се заличи чак след самото раждане.

Избягвайте да използвате козметични продукти в борбата си с него, защото много от съставките могат да бъдат вредни за вашето бебе. Вместо това потърсете натурална козметика. Измивайте лицето си поне по два пъти на ден с вода. Начинът на хранене оказва влияние върху организма, върху кожата също. Затова по време на бременност е добре да се ограничи консумацията на мляко и млечни продукти. Техните съставки влияят върху свръх секрецията на мастните жлези, което е тясно обвързано с появата на акне.

Приемайте повече плодове и зеленчуци. Старайте се да си набавяте повече ненаситени мазнини – от авокадо и ядки и консумирайте по-малко пържени храни. Всичко това не само ще има благоприятен ефект върху кожата ви, но и ще спомогне за повишаване на цялостния ви тонус.

Боята за коса и лак за нокти

Има спорове относно това дали боята за коса е безопасна или не.
Много жени предпочитат растителната боя или каната пред обикновената, защото е широко разпространено убеждението, че тя е безвредна. Това не е точно така. Много от производителите ѝ добавят изкуствени оцветители. Ако сте решили да се спрете на нея, е нужно да подходите внимателно и да я закупите от надежден източник.

Мненията за обикновената боя са, че тя е по-скоро безопасна за здравето на бебето, защото кожата ни абсорбира съвсем малко количество от нея. И все пак изследванията, които са проведени в тази област, нямат категоричен отговор на този въпрос. По тази причина лекарите препоръчват боята да се използва след първото тримесечие. Освен това трябва да сте особено внимателни при подбора ѝ. Избягвайте такава с наличие на амоняк, защото изпаренията му могат да имат отрицателно влияние върху бебето.

Същото важи и за лака за нокти. Честото вдишване на изпаренията на лака и лакочистителя, съдържащи съответно толуен и ацетон, могат да имат неблагоприятно въздействие върху бебето. Затова, ако се прави маникюр, е препоръчително това да се случва веднъж на няколко седмици в добре проветрено пространство.

Шампоани и бременност

Една от съставките на повечето шампоани е натриев лаурилсулфат. Това е компонент, който често се използва в състава на шампоаните, душ-геловете, течните сапуни, но не само. Среща се още в препаратите за измиване на съдове, подове, машини и други груби повърхности. Употребата му се предпочита, защото едно от главните му качества е да разяжда мръсотията.

От това следва да се направи изводът, че козметиката, съдържаща този сулфат, не е никак безопасна. Освен, че добре почиства кожата и косата ви, може да причини алергии, а при продължителна употреба не са изключени и кожни заболявания. Ето защо е нужно по време на бременност да се използват шампоани без сулфати или дори някои продукти от конвенционалната козметика да бъдат заменени с природни такива.

Парфюмите и бременността

Синтетичните аромати, съдържащи се в парфюмите, водят до риск от развитие на алергии, а в следствие на тях понякога и на астма. Проведени изследвания в тази област показват, че синтетичните мускусни съединения (като ароматизатор) попадат в кръвта и се натрупват там. Установява се и че използването им през времето на бременността има негативни последствия у новородените. Но това не значи край на благоуханията, даже напротив.
Синтетичните аромати могат успешно да бъдат заменени с богатия избор от безопасни етерични масла.

След казаното до тук всяка жена трябва да си отговори дали е по-важна красотата ѝ или собственото ѝ спокойствие.

Дали красотата не е в по-голяма степен резултат от състоянието на духа, отколкото резултат от суетата? И дали продуктите, идващи от самата природа, няма да заздравят както тялото, така и духа ви?

f | Сподели с приятели