Добавки и подправки в бебешката храна

У всяка майка, която сама реши да приготвя храната на бебето си, възниква въпросa кога да започне да добавя подправки към храната. Препоръчително е да избягвате подправките поне до осмия месец. Това обаче не важи за солта и захарта. Техния ред в менюто идва малко по-късно.

Добавки и подправки в бебешката храна

Подправките със сигурност ще овкусят храната на бебето, ще я направят по-апетитна. Но не прекалявайте! За дечицата и съвсем малко е достатъчно. Няма значение дали ще предпочетете сурови или сушени подправки. Въвеждайте ги обаче една по една, за да сте сигурни, че бебето няма да получи алегрична реакция към никоя от тях.

Нито солта, нито захарта преди навършване на годинка биха имали полза за детския организъм. Дори напротив! Детето си набавя сол и захар единствено от храната, която консумира. А до първата му годинка тя му е напълно достатъчни.

Сол

Не бива да добавяте сол в менюто на детето преди да навърши 12 месеца. До първата годинка бъбреците на детето могат да се справят със съвсем малко сол. Това означава, че прекомерното количество може да натовари бъбреците и да ги увреди. Освен това може да стане причина за редица заболявания в последствие, като увреждане на зрението и хипертония в един по-късен етап от живота му.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Изследванията сочат, че 70% от бебетата, които са навършили 8 месеца, приемат повече сол от необходимото. В много от пюретата, които купувате от магазина, има добавена сол. Така бебето поглъща повече над допустимите за периода стойности. Децата се нуждаят от около 1 гр. сол на ден, който грам те си набавят от майчината кърма или адаптираното мляко. След осмия месец тяхната нужда от сол съвсем леко нараства – до 2 гр. и това трае до третата им годишнина.

Захар

Със захарта също не бива да се прекалява. Бебетата набавят нужното количество захар от плодовете. В тях се съдържа фруктоза. Освен това храните, които майката приема, също осигуряват захар на бебето чрез кърмата. За децата до година се препоръчва до 30 гр. захар на ден, а до 3 год. – 40 гр.

Медът не бива да се дава на бебетата поне до първата им годинка, тъй като може да предизвика алергични реакции.

Подправки

По-голямата част от подправките не са алергени и могат да се добавят към храната на бебето преди да навърши годинка. Не всички обаче! Затова е препоръчително да изчакате за някои от тях. За да сте спокойни все пак, въвеждайте подправките една по една, самостоятелно, за да се уверите, че няма да настъпи алергична реакция.

След осмия месец можете да добавите: копър, босилек, кориандър, магданоз, мащерка, мента, червен пипер, риган.

Тъй като някои от подправките могат да бъдат алергени, се препоръчва да бъдат добавени след навършване на годинка. Такива са: къри, целина, канела. Освен тях, избягвайте до тогава и горчицата, лимоновия сок, ванилията.

В началото, когато започнете да въвеждате подправките, е добре да ги обработвате термично за няколко минути. По-късно ги давайте в свеж вид, за да се запазят витамините и всички останали ценни съставки. Всяка подправка носи своите ползи за организма. Много от тях са билки, съдържащи различни витамини и минерали. Така например в копъра има витамин C и E, каротин, фолиева киселина. В магданоза се съдържа: витамин С, каротин, както и калциеви, натриеви, калиеви, фосфорни и железни соли. Мащерката има антисептично и противовъзпалително действие. Всяка една съдържа полезни вещества, които ще окажат своето благоприятно въздействие на организма на бебето.

В природата всичко е балансирано. Освен това всичко е източник на полезни вещества. Ето защо е наистина важно да се възползваме от благата, с които сме дарени.

f | Сподели с приятели