Добавки и подправки в бебешката храна

У всяка майка, която сама реши да приготвя храната на бебето си, възниква въпросът кога да започне да добавя подправки към храната. Препоръчително е да избягвате подправките поне до осмия месец. Това обаче не важи за солта и захарта. Техния ред в менюто идва малко по-късно.

Добавки и подправки в бебешката храна

Подправките със сигурност ще овкусят храната на бебето, ще я направят по-апетитна. Но не прекалявайте! За дечицата и съвсем малко е достатъчно. Няма значение дали ще предпочетете сурови или сушени подправки. Въвеждайте ги обаче една по една, за да сте сигурни, че бебето няма да получи алегрична реакция към никоя от тях.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Нито солта, нито захарта преди навършване на годинка биха имали полза за детския организъм. Дори напротив! Детето си набавя сол и захар единствено от храната, която консумира. А до първата му годинка тя му е напълно достатъчни.

Сол

Не бива да добавяте сол в менюто на детето преди да навърши 12 месеца. До първата годинка бъбреците на детето могат да се справят със съвсем малко сол. Това означава, че прекомерното количество може да натовари бъбреците и да ги увреди. Освен това може да стане причина за редица заболявания в последствие, като увреждане на зрението и хипертония в един по-късен етап от живота му.

Изследванията сочат, че 70% от бебетата, които са навършили 8 месеца, приемат повече сол от необходимото. В много от пюретата, които купувате от магазина, има добавена сол. Така бебето поглъща повече над допустимите за периода стойности. Децата се нуждаят от около 1 гр. сол на ден, който грам те си набавят от майчината кърма или адаптираното мляко. След осмия месец тяхната нужда от сол съвсем леко нараства – до 2 гр. и това трае до третата им годишнина.

Захар

Със захарта също не бива да се прекалява. Бебетата набавят нужното количество захар от плодовете. В тях се съдържа фруктоза. Освен това храните, които майката приема, също осигуряват захар на бебето чрез кърмата. За децата до година се препоръчва до 30 гр. захар на ден, а до 3 год. – 40 гр.

Медът не бива да се дава на бебетата поне до първата им годинка, тъй като може да предизвика алергични реакции.

Подправки

По-голямата част от подправките не са алергени и могат да се добавят към храната на бебето преди да навърши годинка. Не всички обаче! Затова е препоръчително да изчакате за някои от тях. За да сте спокойни все пак, въвеждайте подправките една по една, самостоятелно, за да се уверите, че няма да настъпи алергична реакция.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

След осмия месец можете да добавите: копър, босилек, кориандър, магданоз, мащерка, мента, червен пипер, риган.

Тъй като някои от подправките могат да бъдат алергени, се препоръчва да бъдат добавени след навършване на годинка. Такива са: къри, целина, канела. Освен тях, избягвайте до тогава и горчицата, лимоновия сок, ванилията.

В началото, когато започнете да въвеждате подправките, е добре да ги обработвате термично за няколко минути. По-късно ги давайте в свеж вид, за да се запазят витамините и всички останали ценни съставки. Всяка подправка носи своите ползи за организма. Много от тях са билки, съдържащи различни витамини и минерали. Така например в копъра има витамин C и E, каротин, фолиева киселина. В магданоза се съдържа: витамин С, каротин, както и калциеви, натриеви, калиеви, фосфорни и железни соли. Мащерката има антисептично и противовъзпалително действие. Всяка една съдържа полезни вещества, които ще окажат своето благоприятно въздействие на организма на бебето.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

В природата всичко е балансирано. Освен това всичко е източник на полезни вещества. Ето защо е наистина важно да се възползваме от благата, с които сме дарени.

| Сподели тази статия с приятели