Храните, които трябва да избягвате докато кърмите

Статията е в следствие на опита ми на майка на две деца, кърмени до две годишна възраст.

Храните, които трябва да избягвате докато кърмите

Още помня момента, в който 3 килограмовото ми съкровище трябваше да засуче от мен за първи път. Признавам си, не бях готова по никакъв начин – нито бях чела подобна литература, нито бях разпитвала приятелки. Акушерката ми го остави, показа ми и излезе. Бебето засука лакомо. Усещането е неприятно в началото, защото зърната са чувствителни, но бързо се свиква и остава само приятният момент.

След болничния престой се прибрах у дома. Имах нужда от сън, за да се възстановя физически. Но не се получи, запознах се с ужаса за всички родители – коликите. Апетитът ми беше вълчи и аз ядях всичко и отчаяно си представях как никога няма да си върна предишните килограми.

И така, заедно с таткото прекарахме няколко месеца в безсъние, люшкане, кърмене, докато най-накрая това малко бебешко стомахче се стабилизира. Голямо изпитание беше.

След по-малко от 3 години дадох живот на второто си дете. И този път бях твърдо решена да не допускам предишния кошмар с коликите. Започнах да чета, научих за „белите шумове“, които успокояват, за обръщането по коремче, за гимнастика с крачетата и най- важното за храната, която майката приема. Всичко, което е в чинията ви, се преработва в стомаха на бебето. С гордост твърдя, че този път се справих, храних се разумно и ура, нямаше колики.

Сега ще споделя с вас храните, които трябва да си забраните, особено в първите месеци на кърмене. Това е периодът, в който майката предава важни хранителни елементи, които могат да бъдат полезни или вредни за този период на развитие:

  • Оставете за по- късен етап консумацията на цитрусови плодове – портокали, мандарини, лимони. Консумирайте на воля ябълки.
  • Забравете за пикантни храни и подправки – чесън, люти чушки. Естественият български антибиотик – чесънът, може да насити кърмата със силна миризма, неприятна за новороденото.
  • Кравето мляко, колкото и да ви казват бабите, че е полезно, ограничете го само до кисело. Трудно разградимо е за чувствителните стомаси на бебетата.
  • Ако редовно приемате чаша вино или бира, позволено е, но не повече.
  • Ограничете кафето до една чаша на ден или пийте безкофеиново. Последствията може да се раздразнителност и възбудимост. Шоколадът също влиза в тази група – яжте, но в малки количества.
  • Зелето във неговите разновидности също е забранено в периода на кърмене – причинява газове в червата.
  • Всички бобови култури / боб, леща, грах / ще усилят коликите на бебето. Те са газообразуващи.
  • Заменете безалкохолните напитки със сокове и чай.
  • Фъстъците са алерген и не са подходящи за прием, особено ако имате член от семейството с алергия към този продукт.

Скъпи майки, това е моят опит, който споделям с вас. Отнасяйте се мъдро към храната, която подбирате в първите месеци на кърмене, това ще направи бебето ви спокойно, а вие ще се наслаждавате на майчинството.

Някъде към шестия месец може да започнете да въвеждате от повечето забранени храни до момента. В началото с малки количества, за видите как ще се понесат от организма на бебето ви.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Тайната на кърменето е в добрата храна и душевното спокойствие. Успех!

Прочетете статията ни за кърменето и диетите, ще ви бъде полезна.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели