Храните, които трябва да избягвате докато кърмите

Статията е в следствие на опита ми на майка на две деца, кърмени до две годишна възраст.

Храните, които трябва да избягвате докато кърмите

Още помня момента, в който 3 килограмовото ми съкровище трябваше да засуче от мен за първи път.

Признавам си, не бях готова по никакъв начин – нито бях чела подобна литература, нито бях разпитвала приятелки. Акушерката ми го остави, показа ми и излезе. Бебето засука лакомо. Усещането е неприятно в началото, защото зърната са чувствителни, но бързо се свиква и остава само приятният момент.

След болничния престой се прибрах у дома. Имах нужда от сън, за да се възстановя физически. Но не се получи, запознах се с ужаса за всички родители – коликите. Апетитът ми беше вълчи и аз ядях всичко и отчаяно си представях как никога няма да си върна предишните килограми.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

И така, заедно с таткото прекарахме няколко месеца в безсъние, люшкане, кърмене, докато най-накрая това малко бебешко стомахче се стабилизира. Голямо изпитание беше.

След по-малко от 3 години дадох живот на второто си дете. И този път бях твърдо решена да не допускам предишния кошмар с коликите. Започнах да чета, научих за „белите шумове“, които успокояват, за обръщането по коремче, за гимнастика с крачетата и най- важното за храната, която майката приема. Всичко, което е в чинията ви, се преработва в стомаха на бебето. С гордост твърдя, че този път се справих, храних се разумно и ура, нямаше колики.

Сега ще споделя с вас храните, които трябва да си забраните, особено в първите месеци на кърмене. Това е периодът, в който майката предава важни хранителни елементи, които могат да бъдат полезни или вредни за този период на развитие:

  • Оставете за по- късен етап консумацията на цитрусови плодове – портокали, мандарини, лимони. Консумирайте на воля ябълки.
  • Забравете за пикантни храни и подправки – чесън, люти чушки. Естественият български антибиотик – чесънът, може да насити кърмата със силна миризма, неприятна за новороденото.
  • Кравето мляко, колкото и да ви казват бабите, че е полезно, ограничете го само до кисело. Трудно разградимо е за чувствителните стомаси на бебетата.
  • Ако редовно приемате чаша вино или бира, позволено е, но не повече.
  • Ограничете кафето до една чаша на ден или пийте безкофеиново. Последствията може да се раздразнителност и възбудимост. Шоколадът също влиза в тази група – яжте, но в малки количества.
  • Зелето във неговите разновидности също е забранено в периода на кърмене – причинява газове в червата.
  • Всички бобови култури / боб, леща, грах / ще усилят коликите на бебето. Те са газообразуващи.
  • Заменете безалкохолните напитки със сокове и чай.
  • Фъстъците са алерген и не са подходящи за прием, особено ако имате член от семейството с алергия към този продукт.

Скъпи майки, това е моят опит, който споделям с вас. Отнасяйте се мъдро към храната, която подбирате в първите месеци на кърмене, това ще направи бебето ви спокойно, а вие ще се наслаждавате на майчинството.

Някъде към шестия месец може да започнете да въвеждате от повечето забранени храни до момента. В началото с малки количества, за видите как ще се понесат от организма на бебето ви.

Тайната на кърменето е в добрата храна и душевното спокойствие. Успех!

Прочетете статията ни за кърменето и диетите, ще ви бъде полезна.

f | Сподели с приятели