Кога да преминем от памперс към гърне

Памперсите безспорно са най-удобното изобретение улесняващо част от грижите и хигиената за нашите деца. Малко хора са запознати с историята на този продукт, но всички ние се възползваме от него като незаменим помощник в ежедневието.

На гърне

В един по-напреднал етап от растежа на децата идва и момента, в който трябва да ги приучим към тоалетната чиния, а преходът към нея става с ползването на гърне. Но как да покажем, че това не е новата играчка? Как да разберем, че са готови да го приемат и да се откажат от памперса? Дали сме подтикнати от желанието ни бързо да пораснат или сме видели, че съседското дете видимо напредва спрямо нашето? Каквато и да е предпоставката помнете, че “насила хубост не става”.

Съобразявайки се с изискванията за прием в яслите и детските градини, ние сме притиснати от рано да правим опити да спрем употребата на памперси и да наложим ползването на гърне. Понякога периодът на приучаване се оказва доста труден и Вие трябва да сте въоръжени с търпение и да не показвате гняв, ако детето Ви реши да си го нахлупи като шапка, докато е пълно или просто го търкулне на килима и изцапа всичко.

Ако сте достатъчно наблюдателни може сами да видите, че идва момент, в който Вашето мъниче само подсказва, че е готово да се раздели с памперса. Следете го дали остава за няколко часа сухо, стабилно ли ходи, може ли да разпознава частите на тялото си и успява ли да Ви подскаже с жест когато му се пишка.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Веднъж решили да започнете с налагането на промяната – не трябва да се отказвате. Бъдете решителни и последователни. Детето не трябва да усеща колебанието Ви в първите дни. Като начало го запознайте с “новата придобивка”. Обяснете, че това не е играчка и се ползва само при нужда. Подредете играчки, книжки или друго любимо нещо около гърнето и сваляйки памперса възкликнете “ Колко си пораснал/а”! Помогнете на мъничето да седне и го подканете .

В началото няма да се сети какво трябва да прави и именно Вие сте тези, които трябва да го занимавате и с жестове и звуци да подскажете какво трябва да се случи. Не бъдете прекалено настоятелни и в никакъв случай груби, за да не предизвикате страх и безпокойство у детето, като вместо да свикне, то да бяга винаги, когато понечите да сваляте памперса.

Времето, което е нужно да отделяте зависи изцяло от Вашата преценка, защото сте тези, които най-добре познават своето мъниче. Ако е по-опърничаво не го насилвайте. Не всички деца са спокойни и склонни от първия път да стоят без да проявят каприз. Времето, в което е подходящо да го “пробвате” на гърне е когато забележите, че се напъва за голяма нужда, около час след като го нахраните и непосредствено след като се е събудило от сън.

Не прекалявайте с амбицията си да свикне бързо. Ще минат поне няколко дни, в които само ще обяснявате, ще чакате и ще се надявате. Говорете му непрестанно за баба, за дядо, за животинките, разглеждайте книжки и улисано само ще се отпусне и ще се изходи. Не пропускайте да отбележите този момент с възклицание! То ще усети Вашата радост и ще разбере, че нещо се е случило, което явно сте очаквали от него. Поздравете го и следващия път му припомнете колко добре се е “справило”. След продължителните усилия и търпение ще дойде и момента, в който то само ще потърси гърнето.

Кога да очаквате детето да остава сухо и през нощта?

Първо затвърдете навика му да не ползва памперсите докато е будно. Да го научите да става нощем или да не се налага изпишкване през тези часове от денонощието е още по-сериозна задача и тя отнема доста време. Опитайте се да вдигате детето в определени от Вас часове и да го слагате на гърне. Навикът е в основата на успеха. Изберете сами дали ще ползвате памперси в този период или ще сменяте мокри чаршафи. Важното е в крайна сметка да постигнете желаното. Ако детето Ви е над 5 годишна възраст и все още не може да “стиска” и се изпуска в леглото, проведете консултация с педиатър.

Ето, че направихте още една стъпка напред със своето дете. Помнете, че Вие сте неговият пример за подражание и то желае да порасне като мама и тати. То търси Вашето одобрение и би направило всичко, за да го заслужи. Бъдете положителни и вярвайте, че всяко усилие се увенчава с успех!

f | Сподели с приятели