Детето като възпитател

При появата на бял свят на едно човече, всички започват да разискват обичайните приоритети в отглеждането му – хранене, грижите за здравословното му състояние, както получаване на добро възпитание.

деца и родители

Стараейки се да задоволим напълно нуждите на любимото си същество, все пак се надяваме то да порасне достойно, морално и талантливо човече.

Негативните прояви пред него строго санкционираме, опитваме се да заложим едни утвърдени положителни модели на поведение, които детето да следва.

Възпитаваме го, но не подозираме, че и то прави същото с нас. Децата ни учат непрекъснато и ни припомнят хиляди важни неща, които неусетно сме забравили или сме „складирали“ в пасивната си памет.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Удоволствието да виждаш магия във всичко

Светът на децата е населен с фантастични същества, мечти и дори реалността е по-цветна за тях, защото я възприемат с любопитство. Опознавайки всяко нещо, видяно за първи път, те влагат голям ентусиазъм във всичко научено. Едва ли може да скриете усмивката си, когато видите бебе, пляскащо щастливо с ръчички, защото е видяло пухкаво кученце на разходка по улицата. Или пък да останете равнодушни при гледката на дете, които се опитва да хване снежинките или някоя преминаваща наблизо пеперуда.

Съзнанието на възрастните е обременено с твърде много информация, грижи и проблеми, затова често спираме да се радваме на заобикалящия ни свят и красотата, която предлага. Децата ни обаче ни припомнят тези толкова необходими факти.

Щастието да съпреживяваш нечии малки победи

Да споделяш щастието с някого не е трудно – било то с приятел, роднина или партньор. Със сигурност обаче тръпката е различна, когато това се случва с детето ти. Да го гледаш как расте, първите му опити да ходи, да слушаш гукането и мрънкането му, които еволюират до говор, със сигурност пораждат радост и ни оказват влияние.

Гледайки устрема на детето, желанието му да тича, въпреки че още няма добър баланс, могат само да ни поучат как да се справяме с трудностите, които животът ни предлага. Живецът на рожбите ни е възпитателен.

Урок за пренебрегване на егоизма

Децата ни, нашите възпитатели, нахлуват в живота ни, за да го направят по-сложен, но осмислен. Фокусът ни се премества, целта ни вече не е да задоволяваме само личните си потребности, а да отгледаме достойна и щастлива личност, която е част от нас. Това често налага да пренебрегнем себе си или да изпитваме дискомфорт, за да е добре рожбата ни. А стараейки се да я предпазим от всички опасности и злини, които животът щедро предлага, се учим да бъдем още по-борбени, внимателни и грижовни.

Децата непрекъснато ни предизвикват – да бъдем добри родители, да преодолеем страховете си, да развихрим най-доброто у себе си и да го зададем като модел за подражание, който да им предоставим. Когато ги държим за ръка и ги учим да ходят, ние прокарваме стълбица и в своето духовно развитие.

Да бъдеш родител е прекрасно изживяване, но и ценен урок. Всички говорят за начините на възпитание на децата. Нека се замислим обаче какви чудесни уроци за живота можем ние да усвоим от тях.

f | Сподели с приятели