Ролята на бащата в отглеждането на детето

Един от най-горещите въпроси касаещи всяка майка е до колко съпругът им е готов да грижи за тяхното бебе. Несъмнено бащата се явява един от основните фактори за развитието и възпитанието на малкото и играе ключова роля в поставянето на правила в семейството.

ролята на бащата при отглеждане на бебето

В очите на едно дете таткото е герой, той е символ на силата и непобедимостта. Изграденият респект кара малкото  да се вслушва повече в бащината дума. Майката остава тази, без която не може, то се нуждае от нейната ласка и любов, но пред нея проявява най-големите  си капризи и инат.

Връзката баща-дете се заражда, докато бебето е още  в корема. Опознаването започва с разпознаването на гласът на таткото, който може само с думи да накара  мъничето да реагира. Жените, чиито мъже са готови да поемат отговорността да се включват в ежедневните задължения могат да са сигурни, че това би осигурило една здрава основа в семейството и по-голяма лекота в изпълнението на грижите за бебето.

Мъжът е създаден, за да бъде опора. Не можем да очакваме да сменя памперси или да бърше дупета. Ако сам пожелае- добре. Но малцина са тези, които биха го направили. Истинската роля на бащата идва тогава, когато неговата намеса е необходима в обгрижването и възпитанието на детето. Той трябва да е готов да Ви поеме малкото отроче, когато сте будували безсънно нощем, за да се възстановите. Игрите неизменно са част от възпитателния процес. Не възлагайте твърде големи надежди съпругът Ви сам да се досеща какво трябва да прави. Като всяко ново нещо и на него ще му трябва време да свикне да разбира нуждите на най-малкият член на семейството и да се научи как да взима участие.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Ако дохранвате бебето, покажете на съпругът Ви къде стои млякото и как се приготвя, за да може успешно да се справи, когато се наложи да помогне. Предложете му поне веднъж в деня да преспи детето, а когато го къпете не забравяйте да поискате да Ви  полива с водичка или да подсуши детето с хавлия . Не забравяйте да изразите благодарността си. Мъжете малко или много се нуждаят от това. Почувстват ли се уверени, че правят нещо правилно, стават инициатори и ще дойде момент, в който няма да се налага да ги подсещате, а сами ще се втурват да помагат.

В не малко семейства бащите избягват контакта с децата си, докато са още малки. Те ги приемат за грижа на майката и странят от всичко свързано с тях. Това не означава, че не ги обичат. На някои им е  нужно време, за да свикнат с промените и присъствието на детето. Не малко са случаите, в които съпругът ревнува от постоянната любов и всеотдайност на майката към бебето и се чувстват изолирани и недостатъчно желани. Покажете им, че грешат. Именно в това се крие и тайната на успешното семейство. Изградете си заедно навици в ежедневието и не допускайте Вие да сте тази, която изцяло да се погълне от детето с неговите радости и тревоги.

Търсете съпругът си във всеки удобен момент. Давайте му да държи детето. Нека види радостта Ви от неговото присъствие. Позволете му да го храни. Помолето го да измие биберона. Нека се докосне до малките детски неща, това може да го разчувства. Той трябва да усети, че е важен за Вас и малкото дете. Че му имате доверие, че може да се справи и сам. Къпете мъничето заедно. Нека застеле сам хавлията, да приготви маслото за след баня. Да помогне за масажа на гръбчето, да обуе чорапките. Възклицанието : “Браво на тати” би го окуражило. Не гледайте с насмешка на тези неща. Мъжете са непринудени и понякога по детски имат нужда да ги “похвалят”.

Растежа на детето неизменно е съпътствано и с трудни дни. Не позволявайте тревогите или плачът на малкото да се превърнат в повод за напрежение между Вас. Дайте му време да опознае и трудните моменти да детето. Споделете му, когато расте зъбче, когато има колики. Покажете му как да прави чайче, което облекчава болката в стомахчето. Радостта от първото поникнало зъбче трябва да е взаимна. Разходката в парка също е момент, в който може да му предоставите количката и да му кажете колко му прилича. Татковците обичат да са значими. Но те самите не знаят как да го постигнат без Ваша помощ. Гордейте се с тях. Всяко постижение в грижите дава резултат и в самото отглеждане.

Децата имат нужда от майките си като извор на нежност и любов, но нито една майка не може да замести мъжествеността на таткото. Бащата е този, който умее да играе неуморно, той е този, който закриля, който командва, който дори наказва. Покажете на детето, че именно таткото взима важните решения и когато започне да говори и разбира нека не спира да го търси с въпроса : “Може ли”. Не поемайте цялата тежест върху себе си. Не подценявайте мъжката роля. Бащите могат да се справят, ако видят, че им имате доверие.

Не забравяйте да демонстрирате любов пред Вашето дете. То попива с поглед всичко и усеща атмосферата у дома. Ако му покажете, че мама и татко се обичат, Вие му давате една сигурност и спокойствие. Бащите са тези, които учат малките момченца да бъдат самостоятелни, силни и смели. Те са и тези, на които дъщеричките са слабост.

Мъничето непременно има нужда от двама Ви. А взаимните грижи и любов са необходими за правилното изграждане на характера и разбиранията на детето за дом и семейство.

f | Сподели с приятели