Следродилна депресия – симптоми и лечение

Ражданeто на дете може да предизвика много емоции – от вълнение и радост до страх и безпокойство. Но също така може да доведе и до нещо, което може би не сте очаквали – следродилна депресия.

следродилна депресия

Много майки изживяват т.нар. „baby blues“ депресия след появата на бебето, която най-често включва промени в настроението, плач, тревожност и проблеми със съня. Това състояние започва в първите два или три дни след раждането и може да продължи до две седмици.

Но има жени, които изживяват по-дълъг период на депресия, позната още като следродилна депресия. Рядко се случва да се развие следродилна психоза. 2 на всеки 1000 жени я развиват, а състоянието е по-тежко от следродилната депресия. Тя може да се прояви като маниакална депресия, по-рядко като шизофрения.

Следродилната депресия не бива да се тълкува като състояние на слабост. Тя често е усложнение, предизвикано от раждането. Смята се, че причините за това състояние са хормонални. Ако почувствате симптомите, свързани със следродилната депресия, трябва да знаете, че навременното лечение е много важно в този случай. Затова е добре да се обърнете към специалист, а не да пренебрегвате проблема.

Обикновено симптомите се развиват през първите няколко седмици след раждането, но е възможно това да се случи и значително по-късно – до няколко месеца.

Симптомите могат да бъдат следните:

 • Потиснатост или значителни промени в настроението
 • Трудност при сближаването с вашето дете
 • Изолираност от семейството и приятелите
 • Загуба на апетит или прекомерна консумация на храна
 • Безсъние
 • Усещане за умора и загуба на енергия
 • Намален интерес към дейности, които доскоро са ви били приятни
 • Засилено усещане за раздразнителност и дори гняв
 • Усещане, че не сте добра майка
 • Чувство на вина
 • Намалена способност да се взимат адекватни решения
 • Мисли за самонараняване или нараняване на бебето
 • Натрапчиви мисли за смърт или самоубийство

Ако не се предприеме навременно лечение, следродилната депресия може да продължи няколко месеца или дори повече.

Установено е, че има вероятност вашата депресия да се отрази негативно и на бебето. При някои деца на майки, страдащи от следродилна депресия, по-често се наблюдават емоционални проблеми, поведенчески проблеми и хиперактивност. Освен това тези деца биха могли да бъдат по-малко привързани към своите майки.

Лечение на следродилната депресия

Следродилната депресия се повлиява обикновено от различни лекарства или комбинация от медикаменти и подходяща психотерапия. Освен тях, често добро средство за преодоляването ѝ е социализацията на майката, възможността да разчита на помощта на околните, най-често семейството; промяна в начина на хранене; повече сън, но и по-голяма физическа активност.
Важно е, ако усетите симптомите на състоянието, да се консултирате със специалист. Той ще ви насочи. Много често разговорите с психолог са добро средство за справяне с проблема.

Докато се възстановявате от следродилната депресия, опитайте се да отделите време за себе си. Излизайте от дома си всеки ден, разхождайте се. Обградете се с приятели, споделяйте всичко със семейството си. Това ще засили усещането у вас, че не сте сами.

Физическите упражнения и йогата могат да укрепнат не само тялото, но и духа ви. След като се почувствате възстановени от раждането, опитайте се да извършвате повече упражнения през деня. Според едно проучване, енергичните упражнения след раждане се отразяват значително по-добре на емоционалното състояние на жената.

Но също така е важно да се научите да разпознавате признаците на изтощение и да умеете да си дарявате почивка. Не поемайте цялата грижа за детето. Започнете да си почивате, когато усетите, че тялото ви има нужда от релаксация и намерете близък, който да ви отменя в постоянните ви грижи и ангажименти. В противен случай не постъпвате добре нито спрямо себе си, нито спрямо детето.

Подробна информация относно ползата от йогата можете да намерите в статията Защо е полезно да се практикува йога от бременни жени.

Но също така е важно да се научите да разпознавате признаците на изтощение и да умеете да си дарявате почивка. Не поемайте цялата грижа за детето. Започнете да си почивате, когато усетите, че тялото ви има нужда от релаксация и намерете близък, който да ви отменя в постоянните ви грижи и ангажименти. В противен случай не постъпвате добре нито спрямо себе си, нито спрямо детето.

Несъмнено следродилната депресия засяга в по-малка или по-голяма степен и мъжете.
Какво да направите, ако съпругата ви страда от следродилна депресия? Ето няколко съвета:
Разберете, че това е едно временно състояние на вашата съпруга, следствие от промяната в хормоните. И не я обвинявайте, дори и ако тя наистина усеща, че не харесва детето ви.
Вие сте този, който в момента може да окаже така необходимата подкрепа на своята съпруга. Макар и този период да е труден също и за вас, положете усилие да ѝ бъдете опора. И да ѝ давате утеха. Това е и смисълът на брака.

Помагайте ѝ в грижите за бебето. Тя освен че ще е емоционално натоварена, ще има и един постоянен ангажимент – вашето дете. Когато имате възможност, помагайте ѝ с къпането на бебето, смяната на пелените и други дребни неща, които обаче ще я облекчат.
Опитайте се да помогнете на майката да заздрави връзката си с бебето. Говорете с нея за това.

Жените знаят колко много мъжете не обичат да говорят. И затова ценят усилията ви. Говорете с нея за емоциите и чувствата ѝ. За бебето и за това колко съвършено същество е то.

Независимо по какъв начин ще решите да помогнете на съпругата си, важно е да покажете любов и подкрепа. Дори и да ви е трудно. А тя ще го оцени. И ще ви е благодарна в един по-късен момент.

f | Сподели с приятели