Преждевременно пукване на околоплодния мехур – причини и рискове

Кога се поставя диагнозата преждевременно пукване на околоплоден мехур – спорно е да се каже. Според някои специалисти се поставя, когато околоплодният мехур е пукнат преди започване на раждането, независимо от латентния период.

Преждевременно пукване на околоплодния мехур – причини и рискове

Други изискват минимален латентен период – от 1 до 12 часа. Латентен период се нарича времето от пукването на околоплодния мехур до започване на раждането.

Честотата на прежедевременно пукване на околоплодния мехур е твърде варираща. В повечето случаи тя е между 7 % и 12 %. Но се съобщава за честота и между 5 и 40%. Различието в тези проценти се дължи на множество фактори – нееднаква дефиниция на понятието, различни диагностични методи, нееднороден контингент бременни. Средно 10% от всички бременности протичат с преждевременно пукване на околоплодния мехур.

Причини

При нормални околоплодни ципи съществуват отделни „слаби“ места, които не могат да издържат на по-голямо налягане. На тези места се пука околоплодния мехур.

Пушенето също се смята за предразполагащ фактор.

Травмите върху маточната шийка преди забременяването и през настоящата бременност също се смятат за възможни фактори. Когато са налице такива травми – кюретаж и пр., честотата на преждевременното пукване на околоплодните води се удвоява – 5% при първа бременност и 12 % при втора.

Инфекции – за такива се смятат различните видове колпит, ендоцервицит и др. Тези видове инфекции много често съпътстват преждевремененното пукване на околоплодните води.

Многоплодна бременност.

Други фактори – наднормено тегло; недостиг на мед и витамин С, наследственост (ако жената е родена при подобни обстоятелства, рискът за подобно раждане е 5 пъти по-висок).

Симптоми

При спукване на мехура бременната жена ще усети изтичане на известно количество течност. Но дали това значи, че мехурът е спукан? Това би могъл единствено лекар да установи. При съмнения е нужно да се вземе проба от течността, която ще бъде изследвана, за да се установи дали е спукан мехурът и дали има отваряне на шийката. Освен това бременната жена би могла да бъда изследвана за наличие на бактериална инфекция.

Рискове

Риск от инфекция

Главното усложнение за майката при преждевременно пукване на околоплодния мехур е развитието на инфекция – хориоамнионит.

Хориоамнионитът представлява инфекциозно възпаление на плацентата и околоплодните ципи след 20 гестационна седмица.

Развитието на инфекцията зависи от много фактори:

  • Социално-икономическото положение на популацията. От значение е здравната култура и хигиена на бременните.
  • От латентния период – колкото по-дълъг е той, толкова по-често се развива инфекцията.
  • От гестационния срок. Рискът от инфекция след преждевременно пукване на околоплодния мехур е обратно пропорционален на гестационния срок, в който е станало пукването.

Пряка причина за инфекциите са бактериите.
Диагноза: Жената има висока температура – 38 – 38.5 градуса 1-2 денонощия след пукването на околоплодния мехур. Майката и плодът са тахикардични. Бременната се оплаква от коремни болки, матката е чувствителна и/или болезнена.

Риск от неонатални деформитети

При продължителен безводен период плодът е поставен в намалено пространство в матката, заема принудително нефизиологично положение, в резултат на което някои органи се развиват неправилно. При притискане на крайниците плодът може да се роди с деформирани или скъсени крайници.

Съществува риск от преждевременно раждане.

Още по темата можете да намерите в статията Рискове за бебетата от преждевременното раждане.

Общи грижи

В случай че мехурът се спука след 36-тата гестационна седмица, раждането би трябвало да започне не по-късно от 2 денонощия. Ако не започне като естествен процес, вероятно ще бъде предизвикано. Рискът от инфекции се увеличава след първото денонощие, след като мехурът е спукан.

Понякога, макар и рядко, е възможно мехурът да се спука преди 25-тата гестационна седмица. Това е твърде рисковано, ето защо лекарите ще се опитат да отложат раждането колкото е възможно по-дълго. В такъв случай е необходимо бременната жена да остане под непрекъснато лекарско наблюдение. Ако се развие инфекция при подобни обстоятелства, възможно е шансовете за оцеляване да са по-малки.

Само една четвърт от бебетата, които са родени толкова рано могат да оцелеят. Но дори и това да се случи, има по-голям риск от умствено изоставане, слепота и други заболявания и малформации.
Макар и рядко, възможно е околоплодният мехур да бъде „залепен“.

Профилактика

Няма как подобно увреждане да бъде предотвратено. И все пак е установена връзката му с пушенето. Така че, ако пушите по време на бремемнност, просто спрете да го правите!

Още информация относно пушенето по време на кърмене можете да намерите в статията Кърменето като начин на живот – пушене и последствията от него.

f | Сподели с приятели