Защо е полезно да се практикува йога от бременни жени

Йога буквално означава съединение. Тя е средство за съединяване на душата, тялото и ума в едно. А не се ли стремим именно към това цял живот? Не са ли душата, тялото и ума трите основни компонента на човешката същност?

Йога за бременни

Честото практикуване на йога дава възможност да контролираме тялото си, да заживеем в съзвучие с душата си, и да постигнем равновесие на всичко това с ума си. Йога е съчетание между физическото, умственото и духовното начало.

Ето защо тя е толкова полезна по време на бременност. Именно тогава се оформя малкият организъм. И няма нищо по-полезно за него да се оформя в една спокойна и щастлива среда.

По време на бременност хормоните в тялото на жената се променят, а това води до промяна в настроенията, дори депресии. Американски учени обаче са установили, че йога не само намалява стреса, но и оказва благотворно влияние върху депресията.

Едно изследване на учени от университета в Мичиган установило, че йога помогнала да се намалят депресивните симптоми на бременни в рамките на 10 седмици практикуване на йога. Много от майките дори отчели по-силна привързаност към бебето.

Защо е полезно практикуването на йога

Укрепва мускулите

Спомага за разтягане на мускулите, на тъканите и сухожилията. Тя подобрява кръвообращението и заздравява тялото.
За кратко време ще усетите положителното влияние на йога върху тялото си. Ще станете по-гъвкави, дори и по време на бременност. Йога не само ще подобри гръбначната мускулатура, но и ще подобри стойката ви. А правилната стойка на тялото е много важна особено по време на бременност.

Йога тонизира мускулите, особено на тазовото дъно, бедрата и корема и подготвя жената за процеса на раждане. Един добре тонизиран мускул не трябва да е нито твърде отпуснат, нито прекалено стегнат. Изграждането и поддържането на муслулния тонус по време на бременност може да спомогне за намаляване на болките по време на тези девет месеца. Това може да изиграе и много добра роля за възвръщане на тялото към нормалното му състояние след раждане.

Помага да преодолеете неразположенията при бременност

Йога упражненията помагат да се премахне дискомфорта, който е характерен за този период. Те стимулират кръвообращението, подобряват апетита, активират метаболизма. Благодарение на подобен тип упражнения можете да избегнете отоците на крайниците.

Подобрява дишането

По време на бременност дишането е много важно. Осъзнатото дишане не само е в състояние да успокои ума, но и да подобри снабдяването на тялото с кислород. Дълбокото вдишване и бавното издишване могат да намалят нивото на стрес и да успокоят ума.

Намалява стреса

Установено е, че различни медитативни техники и упражнения могат да намалят стреса в организма. Те помагат на жената да се вглъби в себе си, да подобри емоционалното си състояние и да освободи натрупаното напрежение. Йога може да намали нивата на стресовите хормони, като за сметка на това увеличи нивата на хормоните на щастието.

Доказано е вече, че и едните, и другите хормони влияят на бебето. Редица проучвания са направени в тази посока и е установено, че когато майката е подложена на стрес ежедневно, кортизолът (хормон на стреса) повлиява негативно и бебето. В следствие на това бебето у бебето може да се наблюдават редица здравословни проблеми в последващите години.

Но и обратното е валидно – окситоцинът (хормон на щастието) има положително влияние върху бебето. Ето защо е много важно по време на бременност майката да е спокойна и щастлива. Тези емоции влияят на ембриона не само в този момент, но оказват влияние и в бъдеще. А йога, както вече казахме, увеличава хормоните на щастието.

Ще ви сближи с други бременни жени

Безспорно едно от предимствата на йога е фактът, че подобно групово занимание може да ви помогне да се сближите с други бременни жени. Това ще са все жени, които правят избори, подобни на вашите. С начин на живот, сходен на вашия. Това ще са жени, които в този момент ще преминават през това, което и вие. Ето защо ще получавате не само подкрепа в моменти, в които имате нужда, но и разбиране. А кой няма нужда от повече близки хора около себе си?

Както става ясно от статията, йога е много полезна по време на бременност. Със сигурност, ако се решите на тази крачка, сами ще се убедите в това. Йога не е просто физически упражнения. Тя е философия. Начин на живот. И ще ви промени, или поне въздейства положително, ако се решите на тази крачка.

f | Сподели с приятели