Възстановяване след раждане – за колко време и как

Пълното възстановяване след раждане може да отнеме до 1 година. Раждането несъмнено е емоционален и щастлив момент за всяка майка, но в същото време натоварването за женския организъм е огромно.

Възстановяване след раждане


Дори след най-лекото и безпроблемно раждане жената се нуждае от известно време за възстановяване. Затова си дайте почивка, доколкото е възможно, и не се притеснявайте да потърсите помощ в първите седмици след появата на бебето. Какво да очаквате в следродилния период?

Колко време продължават лохиите и свиването на матката

Кървенето след раждането се нарича лохии. Обикновено то продължава между 20 и 40 дни. При раждане с цезарово сечение лохиите най-често спират до 20-тия ден. Матката започва да се свива веднага след раждането като се стреми да се върне към обичайния си размер. Това е придружено със спазми, подобни на тези при менструация, които се усилват по време на кърмене. Матката се връща към нормалното си състояние за около 6 седмици.

Кога се възстановява месечния цикъл

Появата на първия менструален цикъл след раждането е строго индивидуална. При някои жени той се възстановява още 3-4 месеца след раждането, а ако жената не кърми, това може да се случи дори по-рано. При други отнема повече време – 6-8 месеца като в началото може да е нередовен. Много често цикълът не се възстановява докато майката не спре да кърми.

Кога зарастват шевовете

Ако имате епизиотомия или сте получили естествени разкъсвания при раждането, то те би трябвало да заздравеят напълно за около 15 дни. Някои жени спират да усещат болка още след 2-3 дни, докато при други тя може да продължи малко по-дълго. Сядането също може да е затруднено. Важно е да спазвате отлична хигиена през този период. Мускулите на перинеума възстановяват тонуса си за около 6-8 седмици. Може да подпомогнете този процес като прави редовно упражнения на Кегел. След секцио конците се махат на 7-8-ми ден, но е важно в следващите няколко седмици родилката да избягва силни физически натоварвания, както и вдигане на тежко.

След колко време мога да правя секс

Лекарите препоръчват да се въздържате от полови контакти минимум 6 седмици след раждането, независимо дали то е вагинално или секцио. Ако имате шевове, усложнения и болки този период може да бъде и по-дълъг. След като свършат лохиите е нужно да отидете на преглед за да се установи как протича възстановяването ви. Най-добре е тогава да се консултирате с лекаря дали е време да възобновите сексуалния си живот.

Не забравяйте да използвате подходяща контрацепция дори и да кърмите. Широко разпространен мит е, че през този период не може да настъпи забременяване, но това не е вярно. Овулацията е напълно възможна при кърмещи жени.

Кога се прибира коремът

Коремът се е разтягал в продължение на 9 месеца за да побере растящото бебе. Имайте предвид, че ще отнеме още толкова време за да се прибере. Това, разбира се, е ориентировъчен срок. Зависи колко сте наддали през бременността, колко е едро е било бебето, как се храните, дали кърмите и не на последно място – колко еластична е мускулатурата ви. Прочетете още за прибиране на корема след раждане – ще ви бъде полезно.

Мога ли да спортувам и да пазя диета след раждането

Забравете за спорта докато не минат поне 2 месеца от раждането. Ако то е протекло с усложнения или е било по оперативен път този срок се увеличава. Консултирайте се с лекар за да разберете кога е безопасно да започнете тренировки. Тежките физически натоварвания могат да се отразят негативно на производството на кърма, така че най-добре е докато кърмите да залагате на разходки и леки упражнения.

С хранителния режим също трябва да бъдете внимателни. Не се подлагайте на строги диети докато кърмите, тъй като организмът ви ще започне да изпитва липса на ценни хранителни вещества, нужни на бебето. Хранете се редовно, балансирано и на малки порции. Рязкото сваляне на килограми, освен за малкото човече, е вредно и за вас. То може да доведе до поява на стрии, бръчки, отпускане на кожата и мускулите, липса на енергия. Така че просто имайте търпение и до няколко месеца ще влезете във форма.

Прочетете и статията ни за спорт след раждане – ще ви бъде полезна.

Какво да правя за да се възстановя по-бързо

– Дайте си почивка и през първите 40 дни се отдайте само на кърмене, грижи за бебето и сън. Потърсете помощ от близките си за домакинската работа и използвайте всеки удобен момент да поспите;

– Спазвайте отлична хигиена, не използвайте агресивни измиващи препарати за интимните части в първите дни. Баните със смрадлика могат да облекчат болката и да ускорят възстановяването;

– Хранете се разнообразно и балансирано, наблегнете на храни с високо съдържание на протеини и витамини и не преяждайте;

– Пийте достатъчно течности;

– След първите 2-3 седмици, когато се почувствате по-добре, излизайте редовно на разходки. Движението и чистият въздух ще се отразят добре както на вас така и на бебето;

– Потърсете помощ ако се чувствате емоционално лабилна. Следродилната депресия не е изключение и може да се случи на всяка жена. Честия плач, променливите настроения и безпокойството са напълно нормални за първите няколко седмици след появата на малкото човече. Ако този период обаче продължи твърде дълго, оплаквания се задълбочават и чувствате, че не може да се справите сама, то не се притеснявайте да потърсите помощ от специалист;

f | Сподели с приятели