Кърменето и средствата за контрацепция

Кърменето и средствата за контрацепция са две неща, които тревожат всяка майка и жена.

Кърмене и контрацепция

След като сте родили и кърмите активно бебето си, но пък отново сте се върнали към полов живот с половинката си – какви контрацептиви е добре да използвате и има ли вредни?

Тези въпроси често се задават от редица майки на консултантите по кърмене. Затова решихме, че ще е полезно да ви разясним малко повече темата.

Предпазването от забременяване през първите няколко години след раждането на дете е важен фактор за доброто женско здраве и за здравето на бебето (от гледна точка на приета кърма). Самият организъм на жената не може да се възстанови напълно след бременността и раждането поне до две години, затова и скорошното забременяване е опасно. То често води до тежка бременност, аномалии в плода понякога, недостатъчно сила в организма на майката да износи друго дете.

Кърменето и средствата за контрацепция – какво е нужно да знаем

По своя характер началото на кърменето е не само трудно заради трудността кърмата да потече, да се насити бебето и да засуче, но и заради цялостните хормонални промени, които протичат в организма на една родила жена.

Някои кърмачки трудно понасят тези хормонални промени в началото, но постепенно се нагласят спрямо новите си функции на майки. Много кърмещи жени дълго време нямат цикъл след раждането (периода може да трае от 40 дни до цели две години). Овулацията на кърмещите жени е силно подтисната. Тоест отделянето на зряла яйцеклетка за оплождане от яйчниците е малко вероятно. И все пак въпреки ниските нива на овулация и липсата на месечен цикъл една кърмачка може да забременее незабелязано, ако не се предпазва от това.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

И така специалистите са единодушни, че така нареченият LAM (Lactation amenorrhea method) метод е подходящата естествена контрацепция за кърмещи жени докато бебето им стане на около 6 месеца. Този метод чисто и просто гласи, че колкото повече кърмите, толкова по-ниски са нивата на овулация и следователно имате липса на месечен цикъл (няма вероятност да забременеете).

Някои хора са значително скептични към този метод, но все пак той е активно изследван и изследванията сочат – вероятността да забременее кърмачката е в рамките на 3 до 10 процента. За да бъде ефективен методът, трябва да кърмите активно, понеже нивата на пролактин намаляват много бързо и е необходимо често да се кърми за да се държат нивата му достатъчно високи.

Реално погледнато, когато жената използва хормонални противозачатъчни таблетки или и е поставена спирала вътре в матката, вероятността да забременее е същата, като при LAM контрацепцията. Все пак ако нямате месечен цикъл, ако бебето ви е под половин година, не дохранвате с изкуствено мляко и кърмите на всеки три часа, и на поне 6 часа през нощта – значи това ще бъде успешна контрацепция за вас, която е и безвредна за бебето ви.

Когато кърмите изключително често, хормонът, виновен за производството на кърма – пролактин, намалява активно нивата на репродуктивните ви хормони и следователно овулация не е налице.

Но колко майки кърмят така активно и имат такива големи количества произведена кърма, за да разчитат изцяло на този контрацептивен метод? Не е много сигурно. Следователно е добре да се спрем на конвенционалните методи против забременяване.

Кърменето и средствата за контрацепция подходящи по времето му биват: хормонални и нехормонални.

  • Сред хормоналните разпознаваме спиралите поставени вътре в матката, таблетките на база хормона прогестоген или смесените с естроген и прогестоген таблетки.
  • Относно нехормоналните контрацептиви, сред тях различаваме крайния метод на женска стерилизация (което води до липса на забременяване доживотно), кремове или таблети на основа спремициди, спиралите поставяни в матката съдържащи метал (злато, мед или сребро), прекъснатия полов акт (който е доста рисков) и разбира се така разпространените презервативи.

За да изясним безопасността на бебето ви, когато го кърмите трябва да кажем категорично, че хормоналните методи за контрацепция са твърде опасни за бебето ви. Хормоните в тях от типа на естроген и прогестоген директно преминават в кърмата и от там в организма на вашето бебе. Така мозъкът му, растежа и развитието му са поставени под риск. Колко голям не се знае със сигурност, защото изследванията в тази област са оскъдни. И все пак кърмачката не бива да използва контрацепция, която се основава на хормонална основа.

Когато стане въпрос за нехормоналните методи, те са напълно безопасни за вашето бебе, но пък някои от тях са много малко ефективни. Така например прекъснатия полов акт е много рисков и е най-вече въпрос на шанс. Относно презервативите те са най-евтиния, удобен и все пак надежден метод да се предпазите от забременяване.

Кърменето и средствата за контрацепция, като спермициди са ефикасни и безопасни за бебето, но понякога предизвикват риск от алергии и при двамата партньора, локално в областта на гениталиите.

За нехормоналните спирали може да се каже, че кърменето и средствата за контрацепция като тях са съвместими и безопасни за бебето. Но все пак те крият риск от инфекции за майката и поставяни по-рано от месец и половина до два след раждането често биват изхвърляни от матката или я перфорират.

Кърменето и средствата за контрацепция, за да не забременеете твърде рано има много с положителен и безопасен ефект. И все пак всичко е въпрос на стриктно следене от страна на кърмачката, на нейния полов живот, на сигналите на тялото ѝ, на информираността ѝ за безопасната контрацепция, която няма да увреди кърмата и бебето ѝ. Затова бъдете информирани и винаги се консултирайте със специалист без да се притеснявате от това.

f | Сподели с приятели