Да бъдеш мързелива майка

Това изказване идва от една майка на две деца и ние решихме да публикуваме текста без редакторска намеса.

кърмене

Аз съм много мързелива. Скоро родих второто си дете и от мързел го кърмя. Така заради своята ленивост кърмих и първото две години. Сега също си мисля, че ни очаква дълго хранене по този начин.

Имам желание и търпение, когато става въпрос за това. Мога да го държа цял час гушнато в мен или да му давам колкото често иска, но нямам нерви да се занимавам с шишета. Веднъж ми се наложи да дохранвам от шише със затоплена кърма, която бях замразила по-рано. Тогава разбрах, че и да искам нямам търпение и ме мързи да се занимавам с това. Нещо повече, имам психологическа бариера да си храня детето по този начин. За мен не е нормално да му предлагам шише вместо гърда.

Представих си как трябва да ставам посред нощ и да топля вода, после да меря с лъжичка и да забърквам сухо мляко, а малкото да си реве през това време. Това не е моето нещо, аз си кърмя тихо и максимално бързо в тъмното, а след това продължавам да спя като истинска мързелана.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Свикнала съм да използвам кърменето като „пенкилер“ за толкова много неща. То успокоява, лекува никнещите зъби или конюнктивит, замества твърдата храна при боледуване, служи вместо сок, често е предпочитано пред водата даже. Ако сега остана без тази възможност ще бъда безпомощна и няма да знам какво да правя.

Някой може да ме нарече и мазохистка. Случва се да имам проблеми с гърдите – болки, бучки, запушвания на каналчета, втрисане, температура, но това не би ме отказало от кърменето, даже напротив, мобилизирам се за да не се наложи да стигам до АМ. Това е прекалено нежно съкращение за нещо много неприятно на вкус, вие опитвали ли сте сухо мляко? На мен ми беше гадно, горките бебета хранени с него.

И тъй както много от зациклилите с шише в ръка майки и аз съм крайна. Те гледат на мен като на някаква странна птица, чувствата са взаимни, аз също толкова добре не ги разбирам защо го правят.

Ако разпиташ една майка защо си храни бебето с адаптирано мляко, можеш да чуеш 1001 обосновки по темата, но това си остават само оправдания. Аз имам моите оправдания да кърмя и ако това ме превръща в нещо като сектантка. Добре, имаме право на избор и аз съм го направила за мен. Гледайте ме лошо колкото време ви е необходимо!“

Споделете и Вашето мнение по темата, като го напишете в коментар под темата – ще бъде много полезно и на други кърмещи майки.

f | Сподели с приятели