Раждането и времето на първия цикъл след него

Първия цикъл след раждането и кога именно е времето той да се появи е въпрос, който тревожи повечето бременни.

Раждането и времето на първия цикъл след него

Въпреки че първите дни след самото раждане жените кървят, то това съвсем не е първият им цикъл. Това е така нареченото вагинално кървене, което е доста по-обилно и кръвта при него е бистра и червена.

дамско боди14лв.
дамско боди 8.50лв.
дамско боди 9лв.
дамско боди 7.50лв
bstyle.bg
Дамски бодита - елегантни и практични

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Разбира се прекалено обилното вагинално кървене е проблем, затова трябва да се посъветвате с лекар, ако имате такова. Нормално е това обилно кървене от вагината след раждането да спре до седмица най-много.

През втората седмица то значително намалява и губи яркия си цвят, като става кафеникаво и спира в последствие. Още това вагинално течение след раждането ни е известно под името лохии и може да добие и бяло-жълтеникав цвят преди да спре напълно. Като цяло силното течение на кръв спира за седмица, както вече споменахме, а след това слабото може да продължи и до месец и половина – различно е при различните жени.

Но темата ни не е за вагиналното след родилно течение, а за времето на първия цикъл след раждането. Именно той е признака, че тялото ни се възстановява, както и функциите на репродуктивната ни система.

Дамски бикини6лв.
Дамски бикини6лв.
Дамски бикини6лв.
Дамски бикини5.50лв.
bstyle.bg
Дамски бикини с ластична дантела.

Усети комфорта!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Затова ето и подробности:

Първия цикъл след раждането – кога ще дойде?

Първоначално, за да се изясни кога идва първия цикъл след раждането е нужно да разделим родилките на такива, които ще кърмят и такива, които не могат по редица причини. При жените кърмещи бебетата си първият цикъл идва в рамките на до 5 месеца след датата на раждането, но това е силно индивидуално. При едни може да се случи по-рано, докато при други процеса да се забави!

Жените, възпрепятствани да кърмят, получават първият си цикъл около до два месеца след датата на фактическото раждане. Но отново тази граница е ориентировъчна, а не твърда. Затова при едни се случва по-рано, докато при други надминава тези два месеца.

Всичко това зависи от производството на хормони в организма на родилата вече жена. Някои жени още на първия месец, след като са родили, имат първия си цикъл, докато други го чакат до спирането на кърмата им. Затова и факторите определящи появата на първия цикъл след раждането са много и точна дата универсална за всяка една жена няма.

След като се появи отново менструация при вече родилата жена, тя често пъти е нередовна. Първите три, дори четири месеца от нея са различни по дата, продължителност и количество кръвотечение. При едни тя е изключително тежка и болезнена, докато при други лека и почти незабележима.

Много важно тук е да се вметне, че появата на менструация и самата възможност за овулация не се появяват едновременно. Много е вероятно да започнете отново да овулирате, без дори да се е появил първият ви цикъл. Затова е много важно да се предпазвате през първите месеци след раждането, за да не се изненадате с нова бременност! Скорошното забременяване освен изненадващо е и тежко, и проблемно, защото родилката не е възстановена въобще. Ако са ви казали, че докато кърмите и все още нямате цикъл, няма никаква опасност да забременеете, то направо са ви излъгали!

Кога жената започва да овулира отново след раждането?

Нормално овулацията е свързана с цикъла и настъпва около 14-я ден от датата, на която е дошъл цикълът ви за месеца. След раждането обаче нещата не стоят така. Овулация може да настъпи и без първия цикъл след раждането да се е появил, както и докато кърмите. Като цяло тя е много рядко срещано явление в първите до месец, два след самото раждане, но пак нещата са индивидуални и строги закони няма.

Повечето жени смятат, че при кърмене е невъзможна овулацията и донякъде са прави. Това е така, защото сучейки бебето предизвиква хипофизната ви жлеза да произвежда пролактин. Освен че той е хормона виновен за обилната кърма, то може и сериозно да потисне процеса на възобновяване на овулирането. Затова и при някои жени докато не спрат да кърмят овулация не се и появява. Но това отново не важи на 100% за всички, така че контрацепцията е по-добрата защита от неведението.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Как може да разберете дали овулирате, докато още кърмите или първия цикъл не ви се е появил? Най-доброто решение са тестовете за овулация по аптеките, които лесно може да намерите, за да сте спокойни.

Въпреки че след раждането до месец, два дори три няма да ви е до полов акт, то знае ли човек. Винаги е добре да се предпазите, защото прекалено честото забременяване в кратки срокове е опасно за родилката и за плода. Затова независимо дали кърмите, дали имате или не овулация, най-сигурният начин да се предпазите е липсата на полов акт или контрацепцията.

Прочетете още за кърменето и контрацепцията – ще ви бъде интересно.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Дали имате първи цикъл след раждането или не, не определя дали имате овулация или не запомнете! Важно е тези неща да бъдат обсъдени с наблюдаващият ви гинеколог и с партньора ви, за да намерите удачното решение. Все пак винаги, когато сме информирани, правим и информиран избор за бъдещето ни, това на децата ни и семейството. Приятно гледане на съкровищата ви мами и внимавайте!

| Сподели с приятели