Раждането и времето на първия цикъл след него

Първият цикъл след раждането и кога именно е времето той да се появи е въпрос, който тревожи повечето бременни.

Раждането и времето на първия цикъл след него

Въпреки че първите дни след самото раждане жените кървят, то това съвсем не е първият им цикъл. Това е така нареченото вагинално кървене, което е доста по-обилно и кръвта при него е бистра и червена.

Разбира се прекалено обилното вагинално кървене е проблем, затова трябва да се посъветвате с лекар, ако имате такова. Нормално е това обилно кървене от вагината след раждането да спре до седмица най-много.

През втората седмица то значително намалява и губи яркия си цвят, като става кафеникаво и спира в последствие. Още това вагинално течение след раждането ни е известно под името лохии и може да добие и бяло-жълтеникав цвят преди да спре напълно. Като цяло силното течение на кръв спира за седмица, както вече споменахме, а след това слабото може да продължи и до месец и половина – различно е при различните жени.

Но темата ни не е за вагиналното след родилно течение, а за времето на първия цикъл след раждането. Именно той е признака, че тялото ни се възстановява, както и функциите на репродуктивната ни система.

Затова ето и подробности:

Първият цикъл след раждането – кога ще дойде

Първоначално, за да се изясни кога идва първия цикъл след раждането е нужно да разделим родилките на такива, които ще кърмят и такива, които не могат по редица причини. При жените кърмещи бебетата си първият цикъл идва в рамките на до 5 месеца след датата на раждането, но това е силно индивидуално. При едни може да се случи по-рано, докато при други процеса да се забави.

Жените, възпрепятствани да кърмят, получават първият си цикъл около до два месеца след датата на фактическото раждане. Но отново тази граница е ориентировъчна, а не твърда. Затова при едни се случва по-рано, докато при други надминава тези два месеца.

Всичко това зависи от производството на хормони в организма на родилата вече жена. Някои жени още на първия месец, след като са родили, имат първия си цикъл, докато други го чакат до спирането на кърмата им. Затова и факторите определящи появата на първия цикъл след раждането са много и точна дата универсална за всяка една жена няма.

След като се появи отново менструация при вече родилата жена, тя често пъти е нередовна. Първите три, дори четири месеца от нея са различни по дата, продължителност и количество кръвотечение. При едни тя е изключително тежка и болезнена, докато при други лека и почти незабележима.

Много важно тук е да се вметне, че появата на менструация и самата възможност за овулация не се появяват едновременно. Много е вероятно да започнете отново да овулирате, без дори да се е появил първият ви цикъл. Затова е много важно да се предпазвате през първите месеци след раждането, за да не се изненадате с нова бременност. Скорошното забременяване освен изненадващо е и тежко, и проблемно, защото родилката не е възстановена въобще. Ако са ви казали, че докато кърмите и все още нямате цикъл, няма никаква опасност да забременеете, то направо са ви излъгали.

Кога жената започва да овулира отново след раждането

Нормално овулацията е свързана с цикъла и настъпва около 14-я ден от датата, на която е дошъл цикълът ви за месеца. След раждането обаче нещата не стоят така. Овулация може да настъпи и без първия цикъл след раждането да се е появил, както и докато кърмите. Като цяло тя е много рядко срещано явление в първите до месец, два след самото раждане, но пак нещата са индивидуални и строги закони няма.

Повечето жени смятат, че при кърмене е невъзможна овулацията и донякъде са прави. Това е така, защото сучейки бебето предизвиква хипофизната ви жлеза да произвежда пролактин. Освен че той е хормона виновен за обилната кърма, то може и сериозно да потисне процеса на възобновяване на овулирането. Затова и при някои жени докато не спрат да кърмят овулация не се и появява. Но това отново не важи на 100% за всички, така че контрацепцията е по-добрата защита от неведението.

Как може да разберете дали овулирате, докато още кърмите или първия цикъл не ви се е появил? Най-доброто решение са тестовете за овулация по аптеките, които лесно може да намерите, за да сте спокойни.

Въпреки че след раждането до месец, два дори три няма да ви е до полов акт, то знае ли човек. Винаги е добре да се предпазите, защото прекалено честото забременяване в кратки срокове е опасно за родилката и за плода. Затова независимо дали кърмите, дали имате или не овулация, най-сигурният начин да се предпазите е липсата на полов акт или контрацепцията.

Прочетете още за кърменето и контрацепцията – ще ви бъде интересно.

Дали имате първи цикъл след раждането или не не определя дали имате овулация или не. Важно е тези неща да бъдат обсъдени с наблюдаващият ви гинеколог и с партньора ви, за да намерите удачното решение. Все пак винаги, когато сме информирани, правим и информиран избор за бъдещето ни, това на децата ни и семейството. Приятно гледане на съкровищата ви мами и внимавайте.

f | Сподели с приятели