Прибиране на корема след раждане – колко бързо става това и какво е нужно

Здравейте отново мили дами. Да приберем коремчето си след раждане – е тема, която вълнува мнозина от нас, да не кажем всяка една майка, която е родила наскоро.

Прибиране на корема след раждане

Преди време публикувахме материал, за методите чрез които можете да приберете коремчето си след самото раждане.

Днес по скоро ще се съсредоточим върху процеса, който протича след самото раждане и времето, за което коремчето може да се прибере. Непосредствено след самото раждане, седмица след него, месец и така дори до девет месеца в тялото на жената стават редици промени. Както и самата бременност е свързана с бурни хормонални промени, така и след родилния период включва доста трансформации – вътрешни и външни. Нека видим какво се случва с вашето коремче, след като родите.

Да приберем коремчето си след раждането – първите часове след раждането и месец по-късно

От споделяните мнения на множество майки знаем, че коремчето им след раждането е едно от главните им притеснения. Разбира се всяка бременна е различна и бременността ѝ протича различно. Някои трупат повече килограми, докато други „растат само на корем“, както се казва на народен език. Факт е, че след самото раждане корема от бременността не изчезва като с магическа пръчка. Трябва да се вземе предвид и факта дали сте родили по естествен път или чрез Цезарово сечение.

Специалистите споделят, че след раждането по естествен път много по-бързо коремчето се прибира, отколкото след оперативната интервенция – Секцио. И все пак за прибирането на вашето коремче има значение колко сте били активни по време на своята бременност, как сте се хранили, дали сте спортна натура въобще. Колкото по-активни сте били, толкова по-бързо ще придобиете старата си форма отпреди бременността.

Истината е, че прибирането на коремчето след раждането е твърде индивидуален процес, но все пак при всяка бременна след раждането се случват подобни процеси. Те са предизвикани от опитите на тялото ѝ да се адаптира към новата ситуация, а именно липсата на бебе, което вече е родено.

Когато родите вие автоматично сваляте килограми. Бебетата тежат средно от 2,5 до 3 килограма. Освен тези килограми сваляте и теглото от изхвърлената вече и ненужна плацента. Времето, което ще ви е нужно, за да придобиете отново плоския си корем отпреди бременността е различно. Ускоряването му зависи от натрупаното от вас тегло, докато сте били бременни. Зависи от хранителните ви навици и режим, от физическите упражнения, които сте практикували и прочие. След самото раждане за прибирането на корема оказват влияние и самото кърмене на бебето, отново как се храните и дали спортувате.

Първия ден след раждането, дори час, според някои учени – родилката губи средно до 6 килограма от теглото си. В тези шест килограма се включва теглото на бебето ви, това на плацентата и телесните течности. Още амниотичната течност и потта, която сте изгубили в родилния процес. Много относителна цифра и същата относителност важи и за коремчето.

Раждайки, някои бременни след броени дни не им личи, че са раждали. Докато при други корема остава така сякаш са още в трети, четвърти месец. Първата седмица след раждането е трудна и важна, както за бебето така и за родилката. В този период вие все още губите интензивно килограми, но е добре да поемате повече течности, защото тялото ви все още интензивно ги отделя. Особено важно е да пиете вода, ако сте родили под епидурална упойка.

Най-доброто упражнения за стягане на матката и да приберем коремчето си след раждането е кърменето.

Докато кърмите в първите дни ще усетите как вашата матка контрактира и по този начин се стяга и заздравява, а вие губите и килограми. Кърменето доказано е ефикасно, за да стегнете и приберете след родилното си коремче.

Едно приятелско намигване – не прекалявайте с храната. Да, кърмачката трябва да се храни и да приема поне 500 калории дневно, за да дава мляко на бебето. Но това трябва да е здравословна храна, която няма да навреди на физиката ѝ.

До две седмици след раждането хормоните в тялото на жената все още бушуват бурно. През този период не прибягвайте до кантара, това само ще ви обезкуражи. Около втората седмица от раждането е добре да започнете да слагате колан за стягане на корема или стягащо бельо. Те ще спомогнат прибирането му, както вече сме ви съветвали.

Точно около месец след самото раждане тялото на жената започва да функционира нормално и мазнините от бременността започват да се топят.

Да приберем коремчето си след раждането – девет месеца по-късно

Казано направо, след първия месец от раждането е нормално на ден да губите по половин килограм. Това няма да навреди на вас и на производството на кърма. Така бебето ще расте и ще е сито, а мама ще влиза малко по малко в старите си дрехи. Месец и половина след раждането и активно кърмене – матката вече се е вдигнала на старата си позиция в таза. Така вашето „бременно коремче“ значително се е прибрало и поглеждайки в огледалото докато сте по бельо не изпадате в стрес.

Когато бебето ви е на около шест месеца, вие вече имате самочувствието на предишната си визия и макар и да има леки следи от корема по време на бременността – те вече са твърде бледи. Разбира се това ще стане, ако не сте натрупали много излишно тегло докато сте били бременни и през цялото време на бременността и след раждането сте се хранили здравословно. Физическите упражнения са задължителни за ускоряване на прибирането на корема.

Народната мъдрост сочи, че жената девет месеца се променя по време на бременността и точно толкова и трябват след раждането, за да си върне старата форма. Разбира се това няма научна обосновка, но пък много бременни го потвърждават. Така че в заключение можем да кажем – след девет месеца да приберем коремчето си след раждането е мисия възможна. Това ще стане, ако не сте качили повече от 12 до 15 килограма докато сте „бременеели“. Ако сте хапвали здравословно меню и не сте се обездвижили.

Това е мили мами, агресивните диети не са решението. След раждането се нуждаете от важни хранителни елементи, за да имате здрава кожа, коса, зъби и прочие. Нуждае се от тях и вашето бебе, за да расте сучейки. Прибирането на корема иска време и мисъл за това още в ранните етапи на бременността.

Надяваме се да сме ви били от полза, а сега прочетете и статията ни за храненето и диетите по време на бременността – ще ви е полезна.

f | Сподели с приятели