„Кегел“ упражненията – важни по време на бременността и след раждането

„Кегел“ упражненията – дали сте чували за тях, навярно да? Но едва ли знаете, колко огромно е значението им за стегната женска полова система, не само след бременност, но и по време на бременността, както и за жени, които не са били бременни или раждали. Упражненията Кегел са наречени на създателя си – доктор Роналд Кегел. Той първи ги открива и въвежда, като метод за по-стегната матка и влагалище!

Кегел упражнения по време на бременността и след раждането
Като цяло, обаче функцията на тези упражнения е да укрепят, раздвижат и стегнат мускулатурата на цялото тазово дъно (при жени, както и при мъже дори!). Ние ще съсредоточим вниманието ви върху „Кегел“ упражненията и ползите им по време на самата бременност и след нея! Четете ще ви бъде полезно!!!

„Кегел“ упражненията – защо е добре да се правят по време на бременността и след нея?

За първи път едва през 1964-та година доктор Кегел заговаря за специфични упражнения измислени от него. Спецификата на тези упражнения е предназначена да стегне и укрепи мускулатурата на самото влагалище, на ануса и уретрата. Общо казано на цялото тазово дъно. Така то ще бъде еластично и по-добре ще може да бъде контролирано. От медицинска гледна точка мускулите на тазовото ни дъно много приличат на хамак. По този начин органите разположени в долната част на коремната кухина, при мъжете и жените, са добре поддържани. С времето и различни влияния тази мускулатура отслабва и увисва повече, като се появяват редица заболявания и проблеми. Така например след едно раждане по естествен път, повечето жени имат отслабена и увиснала мускулатура в тази област, защото това е било необходимо, за раждането на бебето. „Кегел“ упражненията са най-удачния метод тази мускулатура отново да стане еластична и стегната.

Най-често след самото раждане и бременност, повечето жени страдат от проблема „изпускане на урината“. Това се дължи именно на отпусната мускулатура на тазовото дъно и невъзможност да контролират пикочния си мехур. Състоянието е известно, като инконтиненция. Този проблем, може да продължи месеци за едни, докато за други продължава години и дори се задълбочава. Работата е там, че по време на бременност се отделят специални хормони, за релаксация на мускулите на матката, влагалището и тазовото дъно, като цяло. Това е естествен процес, който ще позволи по-голямата глава на бебето да се появи през отвора на влагалището и то да се роди. „Кегел“ упражненията са важни по време на самата бременност, защото чрез тях бъдещата майка по-добре контролира мускулатурата на матката и влагалището си. Тя може да ги направи значително по-еластични и гъвкави в този вид упражнения и така да роди по-лесно и бързо!

След самото раждане, както вече споменахме мускулатурата е доста отпусната в областта на тазовото дъно. „Кегел“ упражненията са начина тя отново да стане гъвкава и еластична. По този начин няма да има последващи проблеми и заболявания, като инконтиненцията, а дори и пролапс на матката при някой жени! Пролапса представлява увисване на един или няколко органа към матката, поради слаба тазова мускулатура. Той се появява след раждане най-често и при жени в напреднала възраст. „Кегел“ упражненията за бременни са незаменим помощник. Защо? Защото мускулите в долната част на таза стават силни и еластични. Така, когато настъпи време за раждане, по-лесно се преодолява налягането на притискащото ви бебе отвътре и по-лесно се контролира свиването и съпротивлението на мускулатурата на таза, за да родите без епизиотомия.

След раждането вече споменахме, защо трябва да продължите с „Кегел“ упражненията, но като цяло е добре да ги практикувате и след това постоянно. Те ще поддържат еластична и здрава тазова мускулатура, което пък от своя страна ще повиши тонуса на влагалищните мускули и удоволствието от секса ще е значително по-силно.

„Кегел“ упражненията – какво представляват и как се правят?

Досега ви изброихме огромните ползи на тези чудно полезни упражнения, но какво представляват те? Кегел упражненията са много лесни за изпълнение и при това можете да си ги правите навсякъде – по всяко време и никой няма да забележи, какво правите! Упражненията се практикуват, както от правостояща, така и от легнала или седнала позиция. За бременните специалистите препоръчват да правят „Кегел“ упражненията до четвъртия месец легнали по гръб – така е най-ефикасно. Но след това е добре да ги практикуват прави или седнали най-добре!

Самите упражнения се изпълняват по следния начин:

Лягате по гръб на земята или леглото ако искате (бременните след 4-ти месец трябва да са седнали, за да не притискат прекалено много корема си!!!). От тази позиция свивате двата крака в коленете, но стъпалата ви са стъпили на земята. Ръцете се поставят спокойно в страни от тялото. Сега стегнете здраво, доколкото ви е възможно мускулите на влагалището, сякаш много ви се пишка, но трябва да стискате. Ако се чудите, дали правите правилно упражненията, то при стягане на правилната мускулатура, напрежение в мускулите на седалището или корема не бива да има! След, като сте стегнали правилната мускулатура, задръжте докато преброите до 10 и така направете поне 10 повторения (за по-добър ефект правете поне 3-4 серии дневно от по 10 пъти).

„Кегел“ упражненията се правят и много лесно докато сте прави, но това в напреднала бременност е много уморително. Просто докато стойте на спирката или чакате приятелка някъде, направете серия от 10 стягания, никой няма да забележи какво правите. Важно е редовно да правите упражненията всеки ден, защото иначе от тях няма голяма полза!

Ако искате прочете още за естествените техники, спомагащи за по-лесно естествено раждане – ще ви бъде интересно.

| Сподели с приятели