Кегел упражненията – важни по време на бременността и след раждането

Кегел упражненията – дали сте чували за тях, навярно да? Но едва ли знаете колко огромно е значението им за стегната женска полова система не само след бременност, но и по време на бременността, както и за жени, които не са били бременни или раждали.

Кегел упражнения по време на бременността и след раждането

Упражненията Кегел са наречени на създателя си – доктор Роналд Кегел. Той първи ги открива и въвежда като метод за по-стегната матка и влагалище!

Като цяло обаче функцията на тези упражнения е да укрепят, раздвижат и стегнат мускулатурата на цялото тазово дъно (при жени, както и при мъже дори!). Ние ще съсредоточим вниманието ви върху Кегел упражненията и ползите им по време на самата бременност и след нея! Четете ще ви бъде полезно!!!

Кегел упражненията – защо е добре да се правят по време на бременността и след нея?

За първи път едва през 1964-та година доктор Кегел заговаря за специфични упражнения измислени от него. Спецификата на тези упражнения е предназначена да стегне и укрепи мускулатурата на самото влагалище, на ануса и уретрата. Общо казано на цялото тазово дъно. Така то ще бъде еластично и по-добре ще може да бъде контролирано.

От медицинска гледна точка мускулите на тазовото ни дъно много приличат на хамак. По този начин органите разположени в долната част на коремната кухина при мъжете и жените са добре поддържани. С времето и различни влияния тази мускулатура отслабва и увисва повече, като се появяват редица заболявания и проблеми.

дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 12.50лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Така например след едно раждане по естествен път, повечето жени имат отслабена и увиснала мускулатура в тази област, защото това е било необходимо за раждането на бебето. Кегел упражненията са най-удачния метод тази мускулатура отново да стане еластична и стегната.

Най-често след самото раждане и бременност повечето жени страдат от проблема „изпускане на урината“. Това се дължи именно на отпусната мускулатура на тазовото дъно и невъзможност да контролират пикочния си мехур. Състоянието е известно като инконтиненция. Този проблем може да продължи месеци за едни, докато за други продължава години и дори се задълбочава.

Работата е там, че по време на бременност се отделят специални хормони за релаксация на мускулите на матката, влагалището и тазовото дъно като цяло. Това е естествен процес, който ще позволи по-голямата глава на бебето да се появи през отвора на влагалището и то да се роди. Кегел упражненията са важни по време на самата бременност, защото чрез тях бъдещата майка по-добре контролира мускулатурата на матката и влагалището си. Тя може да ги направи значително по-еластични и гъвкави в този вид упражнения и така да роди по-лесно и бързо!

След самото раждане, както вече споменахме мускулатурата е доста отпусната в областта на тазовото дъно. Кегел упражненията са начина тя отново да стане гъвкава и еластична. По този начин няма да има последващи проблеми и заболявания, като инконтиненцията, а дори и пролапс на матката при някой жени! Пролапс на матката представлява увисване на един или няколко органа към матката поради слаба тазова мускулатура. Той се появява след раждане най-често и при жени в напреднала възраст.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Кегел упражненията за бременни са незаменим помощник. Защо? Защото мускулите в долната част на таза стават силни и еластични. Така, когато настъпи време за раждане, по-лесно се преодолява налягането на притискащото ви бебе отвътре и по-лесно се контролира свиването и съпротивлението на мускулатурата на таза, за да родите без епизиотомия.

След раждането вече споменахме защо трябва да продължите с Кегел упражненията, но като цяло е добре да ги практикувате и след това постоянно. Те ще поддържат еластична и здрава тазова мускулатура, което пък от своя страна ще повиши тонуса на влагалищните мускули и удоволствието от секса ще е значително по-силно.

Кегел упражненията – какво представляват и как се правят?

Досега ви изброихме огромните ползи на тези чудно полезни упражнения, но какво представляват те? Кегел упражненията са много лесни за изпълнение и при това можете да си ги правите навсякъде – по всяко време и никой няма да забележи какво правите!

Упражненията се практикуват, както от правостояща, така и от легнала или седнала позиция. За бременните специалистите препоръчват да правят Кегел упражненията до четвъртия месец легнали по гръб – така е най-ефикасно. Но след това е добре да ги практикуват прави или седнали най-добре!

Самите упражнения се изпълняват по следния начин:

Лягате по гръб на земята или леглото ако искате (бременните след 4-ти месец трябва да са седнали, за да не притискат прекалено много корема си!). От тази позиция свивате двата крака в коленете, но стъпалата ви са стъпили на земята. Ръцете се поставят спокойно в страни от тялото. Сега стегнете здраво, доколкото ви е възможно мускулите на влагалището, сякаш много ви се пишка, но трябва да стискате.

Ако се чудите дали правите правилно упражненията, то при стягане на правилната мускулатура, напрежение в мускулите на седалището или корема не бива да има! След като сте стегнали правилната мускулатура, задръжте докато преброите до 10 и така направете поне 10 повторения (за по-добър ефект правете поне 3-4 серии дневно от по 10 пъти).

Кегел упражненията се правят и много лесно докато сте прави, но това в напреднала бременност е много уморително. Просто докато стоите на спирката или чакате приятелка някъде, направете серия от 10 стягания, никой няма да забележи какво правите. Важно е редовно да правите упражненията всеки ден, защото иначе от тях няма голяма полза!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Ако искате прочете още за естествените техники, спомагащи за по-лесно естествено раждане – ще ви бъде интересно.

| Сподели с приятели