Кегел упражненията – важни по време на бременността и след раждането

Кегел упражненията – дали сте чували за тях, навярно да? Но едва ли знаете колко огромно е значението им за стегната женска полова система не само след бременност, но и по време на бременността, както и за жени, които не са били бременни или раждали.

Кегел упражнения по време на бременността и след раждането

Упражненията Кегел са наречени на създателя си – доктор Роналд Кегел. Той първи ги открива и въвежда като метод за по-стегната матка и влагалище.

Като цяло обаче функцията на тези упражнения е да укрепят, раздвижат и стегнат мускулатурата на цялото тазово дъно (при жени, както и при мъже дори). Ние ще съсредоточим вниманието ви върху Кегел упражненията и ползите им по време на самата бременност и след нея.

Кегел упражненията – защо е добре да се правят по време на бременността и след нея

За първи път едва през 1964-та година доктор Кегел заговаря за специфични упражнения измислени от него. Спецификата на тези упражнения е предназначена да стегне и укрепи мускулатурата на самото влагалище, на ануса и уретрата. Общо казано на цялото тазово дъно. Така то ще бъде еластично и по-добре ще може да бъде контролирано.

От медицинска гледна точка мускулите на тазовото ни дъно много приличат на хамак. По този начин органите разположени в долната част на коремната кухина при мъжете и жените са добре поддържани. С времето и различни влияния тази мускулатура отслабва и увисва повече, като се появяват редица заболявания и проблеми.

Така например след едно раждане по естествен път, повечето жени имат отслабена и увиснала мускулатура в тази област, защото това е било необходимо за раждането на бебето. Кегел упражненията са най-удачния метод тази мускулатура отново да стане еластична и стегната.

Най-често след самото раждане и бременност повечето жени страдат от проблема „изпускане на урината“. Това се дължи именно на отпусната мускулатура на тазовото дъно и невъзможност да контролират пикочния си мехур. Състоянието е известно като инконтиненция. Този проблем може да продължи месеци за едни, докато за други продължава години и дори се задълбочава.

Работата е там, че по време на бременност се отделят специални хормони за релаксация на мускулите на матката, влагалището и тазовото дъно като цяло. Това е естествен процес, който ще позволи по-голямата глава на бебето да се появи през отвора на влагалището и то да се роди. Кегел упражненията са важни по време на самата бременност, защото чрез тях бъдещата майка по-добре контролира мускулатурата на матката и влагалището си. Тя може да ги направи значително по-еластични и гъвкави в този вид упражнения и така да роди по-лесно и бързо.

След самото раждане, както вече споменахме мускулатурата е доста отпусната в областта на тазовото дъно. Кегел упражненията са начина тя отново да стане гъвкава и еластична. По този начин няма да има последващи проблеми и заболявания, като инконтиненцията, а дори и пролапс на матката при някой жени! Пролапс на матката представлява увисване на един или няколко органа към матката поради слаба тазова мускулатура. Той се появява след раждане най-често и при жени в напреднала възраст.

Кегел упражненията за бременни са незаменим помощник. Защо? Защото мускулите в долната част на таза стават силни и еластични. Така, когато настъпи време за раждане, по-лесно се преодолява налягането на притискащото ви бебе отвътре и по-лесно се контролира свиването и съпротивлението на мускулатурата на таза, за да родите без епизиотомия.

След раждането вече споменахме защо трябва да продължите с Кегел упражненията, но като цяло е добре да ги практикувате и след това постоянно. Те ще поддържат еластична и здрава тазова мускулатура, което пък от своя страна ще повиши тонуса на влагалищните мускули и удоволствието от секса ще е значително по-силно.

Кегел упражненията – какво представляват и как се правят

Досега ви изброихме огромните ползи на тези чудно полезни упражнения, но какво представляват те? Кегел упражненията са много лесни за изпълнение и при това можете да си ги правите навсякъде – по всяко време и никой няма да забележи какво правите.

Упражненията се практикуват, както от правостояща, така и от легнала или седнала позиция. За бременните специалистите препоръчват да правят Кегел упражненията до четвъртия месец легнали по гръб – така е най-ефикасно. Но след това е добре да ги практикуват прави или седнали най-добре.

Самите упражнения се изпълняват по следния начин:

Лягате по гръб на земята или леглото ако искате (бременните след 4-ти месец трябва да са седнали, за да не притискат прекалено много корема си). От тази позиция свивате двата крака в коленете, но стъпалата ви са стъпили на земята. Ръцете се поставят спокойно в страни от тялото. Сега стегнете здраво, доколкото ви е възможно мускулите на влагалището, сякаш много ви се пишка, но трябва да стискате.

Ако се чудите дали правите правилно упражненията, то при стягане на правилната мускулатура, напрежение в мускулите на седалището или корема не бива да има! След като сте стегнали правилната мускулатура, задръжте докато преброите до 10 и така направете поне 10 повторения (за по-добър ефект правете поне 3-4 серии дневно от по 10 пъти).

Кегел упражненията се правят и много лесно докато сте прави, но това в напреднала бременност е много уморително. Просто докато стоите на спирката или чакате приятелка някъде, направете серия от 10 стягания, никой няма да забележи какво правите. Важно е редовно да правите упражненията всеки ден, защото иначе от тях няма голяма полза.

Ако искате прочете още за естествените техники, спомагащи за по-лесно естествено раждане – ще ви бъде интересно.

f | Сподели с приятели