Тестове за бременност – какво знаем и какво не за тях

Тестове за бременност всички знаем за съществуването им, но дали знаем какви видове са, как се използват и кои са най-надеждните от тях?

Тестове за бременност

Много жени са изправени пред дилемата бременна ли съм или не съм? Това, особено когато бременността е много чакана или пък нежелана, е инфарктна ситуация и добре е да знаем как да реагираме.

Вижте някои важни факти за тестовете за бременност, защото стремежа ни е да сме ви максимално полезни.

Тестове за бременност – какво представляват и има ли различни видове

Казано най-общо тестовете за бременност засичат наличието на специфичен хормон в урината на жената или в кръвта ѝ, и така определят наличието или отсъствието на бременност. Този хормон се нарича със сложното име хорионгонадотропин или накратко hHG. Той е наличен единствено, когато една жена е бременна. Произвежда се при закрепянето на оплодената яйцеклетка за стената на матката. Това закрепяне се случва някъде около 6 дни, след като зрялата яйцеклетка и сперматозоида са се слели.

Това обаче е на теория и редица изследвания сочат, че сливането се случва не веднага след половия акт и затова трудно се изчислява тези 6 дни след това. При поне 10% от жените, съмняващи се, че са бременни, сливането на зрялата яйцеклетка и сперматозоида става едва след първия ден, след като месечния цикъл е закъснял. Защо е важно всичко това? Защото нивата на „хормона на бременността“ нарастват с всеки изминал ден на тази бременност, следователно колкото повече време е минало от половия акт, толкова нивата на хормона са по-високи (ако има бременност разбира се).

Разпознаваме основно два типа тестове за бременност – единият се води по нивата на хормона за бременност в кръвта и съответно се прави чрез кръвен тест, докато другият се прави на база нивата на хормона в урината.

Тестът с урина може да се направи в лекарския кабинет, както и в домашни условия, като се закупи тест за бременност от аптеката. Днес съвременната жена предпочита по редица съображения да си направи домашен тест за бременност на база нивата на хормона в урината. Тези тестове имат различна надеждност, но в голямата си част направени правилно и в подходящото време – показва до 99% реален резултат. Те се правят най-рано седмица, след като цикъла ви закъснява.

Нещата при кръвните тестове стоят по-различно. При тях резултатите могат да бъдат установени на по-ранен етап и съответно кръвния тест за бременност е много по-сигурен показател за наличието на бременност.

Лекарите използват основно два типа кръвни тестове за бременност. Те се наричат Количествен тест за hHG хормона и Качествен тест за hHG хормона. Най-рано кръвен тест за бременност може да се направи шест или осем дни след месечната ви овулация. Количествения кръвен тест или бета hHG изследва точните количества на хормона в кръвта на жената. Този тест засича дори най-минималните количества от хормона, така че е много точен.

Качествения тест на кръвта за бременност изследва единствено дали хормона е наличен в кръвта. Така той отговаря единствено с ДА или НЕ на въпроса – бременна ли сте или не? Точността е му е точно толкова, колкото и на теста за бременност с урина. И като заговорихме за точност…

Колко точни са в действителност тестовете за бременност

За да изясним точността на един тест за бременност е нужно да изясним от какво зависи тази точност? Затова нека наблегнем на този въпрос. За да е точен един тест за бременност е нужно да се използва правилно. На първо място винаги четете инструкциите за употреба и срока за годност на теста все пак.

И сега една всеобща тайна, каквото и да пише на теста доверете се на резултата му след 10 минути най-малко. Проучванията показват, че тестовете с урина са най-точни именно след този период от време.

Освен правилно използване, тестове за бременност се правят в определен период от време. Вече споменахме, че hHG хормона се увеличава с течение на бременността, така че ако направите теста с урина твърде рано – няма да видите коректен резултат на теста. И отново по аптеките се предлагат тестове за бременност с 99% точност ден, след като цикъла ви го няма – но това реално не е възможно. Нивата на хормона за бременност по това време са твърде ниски и теста ще покаже или много блед резултат или никакъв.

Освен това запомнете, винаги е най-добре тестовете с урина да се правят сутрин – тогава са най-точни.

Освен точно време на използването и правилно използване, много зависи кой използва теста за бременност. Овулацията на всяка жена е по различно време, както и яйцеклетката се закрепя по различно време за матката. Вече изяснихме, че едва при 10% от жените яйцеклетката се опложда след първия ден на закъснелия цикъл, така че тестовете с урина са супер верни едва за 10% от жените следователно (на ранен етап). И все пак, каквото и да кажем и марката на теста за бременност е важна. Някои тестове са значително по-чувствителни от други.

В заключение може да се каже, че най-точния в действителност тест за бременност на ранен етап, при зачеването е Количествения кръвен тест за hHG. На повечето тестове за бременност с урина е оказано да се повторят след седмица да речем. Това се прави и при положителен резултат на теста и при отрицателен – за да се потвърди бременността.

В крайна сметка днес има съвсем обикновени тестове за бременност и точни дигитални тестове. Използването им е подобно, както и резултатите, които ще покажат, защото принципа на работа е подобен.

Дори и да сте си направили тест за бременност и той да е показал положителен или отрицателен резултат, нашия съвет е посетете гинеколога си при съмнения за забременяване и си направете Количествен кръвен тест.

f | Сподели с приятели