Акушерска пареза – причини и лечение

Акушерска пареза, наричана още акушерска парализа, представлява увреждане на раменния сплит на бебето по време на раждането. Най-често се получава при диспропорция между размерите на бебето и таза на родилката.

Акушерска пареза

Акушерската пареза е една от най-често срещаните родови травми и може да доведе до слабост или пълна загуба на движенията на ръката.

Какви са причините и рисковите фактори, които могат да доведат до акушерска пареза

Факторите, които увеличават риска от акушерка парализа са:

  • Едър плод;
  • Седалищно предлежание;
  • Раменна дистокия;
  • Тесен таз;
  • Наднормено тегло при родилката;
  • Неправилна позиция на плацентата;
  • Твърде бързо раждане;
  • Странично теглене на главата и шията преди излизането на раменния пояс;
  • Използване на форцепс;
  • Недоносено бебе;

Акушерска пареза възниква при вагинално раждане, но макар и много рядко може да се получи по време на Цезарово сечение. Честотата на родовата травма е 2-3 на 1000 раждания.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Какви са степените на увреждане

Степента на нараняване варира от слабо до частично или пълно разкъсване на нервите. В зависимост от тежестта на увреждане, мускулният тонус на ръката може да е намален или тя да лежи отпусната и безжизнена до тялото. Липсва сетивност и активни движения в ръката.

Лечение и прогноза

Възстановяването зависи от тежестта на увреждане. Лечението трябва да започне непосредствено след раждането. Колкото по-рано се вземат мерки толкова по-голяма е вероятността за пълно излекуване като целта е да се възстановят движенията на ръката. Лечението е чрез рехабилитация, масаж, електростимулация, вливане на медикаменти, поставяне на шини. В случай, че тези мерки не дадат резултат се преминава към оперативно лечение. Когато увреждането е леко и се касае само за оток, то може да премине спонтанно.

При по-леките случаи пълно възстановяване настъпва за 3 до 6 месеца, най-късно се раздвижват пръстите. При по-тежка степен на увреждане лечението продължава по-дълго като може да отнеме до една година. 90% от децата се възстановяват напълно.

Как да подпомогнем възстановяването на бебето

На първо място – не се паникьосвайте. С правилно и навременно лечение шансовете за пълно възстановяване на детето са огромни. В болницата ще ви покажат как да правите масаж и упражнения на бебето. След изписване се обърнете към специализирано заведение за физиотерапия и рехабилитация където да започнете лечение. Неонатолозите в болницата или личния педиатър на детето ще ви насочат. Обличайте бебето в свободни дрехи за да избегнете притискането на ръката. Първо обличайте засегнатата ръка, след това – здравата. Събличането правете в обратен ред.

Масажът е много важен тъй като подобрява кръвоснабдяването на клетките и мускулите и спомага за възвръщане на сетивността. Важно е да спазвате препоръките на специалистите и да правите редовно упражненията, които ви покажат.

Ако бебето плаче когато изпълнявате упражненията или напредъкът е твърде бавен, не губете кураж. В началото е най-трудно, но с упоритост, постоянство и търпение резултатите няма да закъснеят.

f | Сподели с приятели