Акушерска пареза – причини и лечение

Акушерска пареза, наричана още акушерска парализа, представлява увреждане на раменния сплит на бебето по време на раждането. Най-често се получава при диспропорция между размерите на бебето и таза на родилката.

Акушерска пареза

Акушерската пареза е една от най-често срещаните родови травми и може да доведе до слабост или пълна загуба на движенията на ръката.

Какви са причините и рисковите фактори, които могат да доведат до акушерска пареза?

Факторите, които увеличават риска от акушерка парализа са:

  • Едър плод;
  • Седалищно предлежание;
  • Раменна дистокия;
  • Тесен таз;
  • Наднормено тегло при родилката;
  • Неправилна позиция на плацентата;
  • Твърде бързо раждане;
  • Странично теглене на главата и шията преди излизането на раменния пояс;
  • Използване на форцепс;
  • Недоносено бебе;

Акушерска пареза възниква при вагинално раждане, но макар и много рядко може да се получи по време на Цезарово сечение. Честотата на родовата травма е 2-3 на 1000 раждания.

Какви са степените на увреждане?

Степента на нараняване варира от слабо до частично или пълно разкъсване на нервите. В зависимост от тежестта на увреждане, мускулният тонус на ръката може да е намален или тя да лежи отпусната и безжизнена до тялото. Липсва сетивност и активни движения в ръката.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Лечение и прогноза

Възстановяването зависи от тежестта на увреждане. Лечението трябва да започне непосредствено след раждането. Колкото по-рано се вземат мерки толкова по-голяма е вероятността за пълно излекуване като целта е да се възстановят движенията на ръката. Лечението е чрез рехабилитация, масаж, електростимулация, вливане на медикаменти, поставяне на шини. В случай, че тези мерки не дадат резултат се преминава към оперативно лечение. Когато увреждането е леко и се касае само за оток, то може да премине спонтанно.

При по-леките случаи пълно възстановяване настъпва за 3 до 6 месеца, най-късно се раздвижват пръстите. При по-тежка степен на увреждане лечението продължава по-дълго като може да отнеме до една година. 90% от децата се възстановяват напълно.

Как да подпомогнем възстановяването на бебето?

На първо място – не се паникьосвайте. С правилно и навременно лечение шансовете за пълно възстановяване на детето са огромни! В болницата ще ви покажат как да правите масаж и упражнения на бебето. След изписване се обърнете към специализирано заведение за физиотерапия и рехабилитация където да започнете лечение. Неонатолозите в болницата или личния педиатър на детето ще ви насочат. Обличайте бебето в свободни дрехи за да избегнете притискането на ръката. Първо обличайте засегнатата ръка, след това – здравата. Събличането правете в обратен ред.

Масажът е много важен тъй като подобрява кръвоснабдяването на клетките и мускулите и спомага за възвръщане на сетивността. Важно е да спазвате препоръките на специалистите и да правите редовно упражненията, които ви покажат.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Ако бебето плаче когато изпълнявате упражненията или напредъкът е твърде бавен, не губете кураж. В началото е най-трудно, но с упоритост, постоянство и търпение резултатите няма да закъснеят!

| Сподели с приятели