Естествено раждане и рисковете които можете да очаквате

Естествено раждане е най-добрият начин да дадете живот на бебето си и в това спор няма. Днес, обаче в съвременният и модерен свят, като че ли страхът от естественото раждане надделява пред позивите на природата.

Естествено раждане и рисковете които можете да очаквате!

По темата може да прочетете повече в материала ни за това дали вече естественото раждане е отживелица?

За масовото практикуване на Цезаровото сечение имат вина не само лекарите, но и жените като цяло. Днес у нас страхът за бебето ни е по-голям от трезвата мисъл – но много е спорно колко фатални могат да са усложненията и при оперативно раждане, и при естествено разбира се. За да сме максимално точни, понеже рисковете на Секциото вече детайлно сме ви ги описвали, днес ще ви споделим най-честите рискове, които могат да се появят при едно естествено раждане. Вижте…

Естествено раждане – възможни рискове за майката и бебето

Чисто физиологически жената е подготвена от природата да даде живот на бебето си по естествен път. Понякога обаче, особено в модерните времена, в които живеем естественият физиологичен процес на раждането изглежда опасен и страшен. Репродуктивният жизнен цикъл на жената завършва по естествен път именно с нормално раждане, но пък когато то се обърка стигаме и до оперативна намеса.

Същността на вагиналното раждане е много простичка – просто един природен процес бива извършен, за да се даде живот. То е напълно безопасно стига да няма допълнителни усложнения, интервенции и стига всичко с бебето да е наред. Рискът на естественото раждане е значително нисък, но пък родилките днес не са толкова здрави, както в миналото и начинът им на живот не е така простичък от психологическа и ежедневна гледна точка. Самото зачеване е вече предизвикателство, както и раждането разбира се.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Всичко казано до тук е напълно реално и нормалното раждане е напълно естествено и безопасно, но понякога има редица рискове за него, които е добре да знаете. Самото Цезарово сечение е коремна хирургия по своята същност и според статистиката е много по-опасно от естественото раждане за бебето и майката. Но разбира се, как точно ще родите зависи от вашето здраве, от това на бебето, от бременността ви и така нататък. И все пак рискове от раждането по естествен път има и те са няколко:

Разкъсването на перинеума

Нека започнем с разкъсването на перинеума. Говорим за меката тъкан, която се намира между ануса и вулвата. При голям процент от естествените раждания именно тази уязвима част се разкъсва най-често. Много родилки не усещат разкъсването по време на раждането, но в последствие дискомфорта е доста голям, а и шевовете не са приятни. Ако раждате прави риска да се разкъса перинеума е минимален, понеже тазовото дъно не е подложено на натиск. Еластичността на кожата в тази област и притока на кръв могат да бъдат увеличени със загряващи процедури, така се избягва използването на вакуум или форцепс. По своята същност това усложнение при раждане е лесно лечимо и не е фатално за бебето и майката.

Засягане на тазовото дъно

Засягане на тазовото дъно е също често срещано усложнение при нормално раждане. За съжаление повредата на тазовото дъно много рядко се диагностицира реално след раждането, но пък е доста болезнена за майката. Усещат се тъпи болки в областта на таза и често физиотерапията е това, което може да помогне, стига да се назначи навреме. Освен физиотерапия тазовото дъно се лекува и с медикаменти предписани от лекар! Като цяло увреждането на дъното на таза може да се случи още по време на тежка бременност, ако бебето е прекалено тежко и голямо. Не е задължително тазовото дъно да се увреди по време на естествено раждане. Реално погледнато то може да се увреди дори по време на Секцио, затова и този риск е комплексен така да се каже, не се отнася само за нормалното раждане.

Много добра идея е да укрепвате дъното на таза още докато сте бременни, като правите упражнения за целта. Освен това процедури по време на естественото раждане, като форцепс или епизиотомия, могат да увредят дъното на таза.

Пролапс на тазовите органи

Пролапса на тазовите органи е сред рисковете на естественото раждане. Това пропадане се случва поради увреждане или преразтягане на тазовите мускули. При напреднал пролапс от влагалището ви могат да провисват матката, пикочния мехур и други органи поместени в таза. Отново пропадането на тазовите органи не се случва единствено вследствие на естествено раждане, това може да се случи още докато сте бременна, ако сте качили доста килограми. Пушачките по време на бременност също са изложени на пролапс. Състоянието се лекува най-вече с физиотерапия и активна почивка, когато е леко. Когато става въпрос за голям пролапс може да се наложи и оперативна намеса.

Пролапс на пъпната връв

При естествено раждане има риск от пролапс на пъпната връв. Това усложнения се среща твърде рядко, но пък е възможно. При него пъпната връв е пропаднала в родовия канал и излиза преди бебето. Така връвта може да се притисне и по този начин да причини увреждане на бебето. Когато имаме налице пролапс на пъпната връв, често лекарите прибягват до спешно Секцио! Ако водите ви са изтекли преди раждането на бебето или то е седалищно разположено в утробата – риска от пролапс на пъпната връв е значителен. При нормално раждане съществува и риск от пареза на рамото на бебето или дистокия на рамото. Риска и при двете усложнения за бебето е много минимален, но все пак съществува. Колкото по-голямо е теглото на бебето, толкова риска от дистокия е по-голям – около 1,5%. Тоест рамото застава на родовия канал, при раменно предлежание и бебето не може да бъде изродено по нормален начин.

Пареза на рамото при бебето

При родилки с гестационен диабет риска от дистокия и пареза на рамото при бебето е по-голям!!! Процента на риска в тази ситуация скача до 10%. Избягването на тези усложнения става посредством строг контрол на гестационния диабет. Риска от липса на кислород понякога по време на естествено раждане, може да бъде фатален за бебето или да му причини трайни увреждания за мозъка и развитието. Много е важно при едно естествено раждане да се оценят рисковете от допълнителните процедури извършвани по време на него, като използване на вакуум екстрактор, на форцепс, използването на окситоцин за предизвикване на контракции и така нататък.

Прочетете повече и за рисковете от допълнителните процедури по време на естествено раждане.

Дано ви бяхме полезни и запомнете естественото раждане е най-доброто решение за вас и бебето ви – рискове винаги съществуват, но при това раждане те са доста по-минимални и рядко срещани, стига да сте в ръцете на специалисти.

f | Сподели с приятели