Тесен таз голямо бебе – какво трябва да знаем

Тесен таз голямо бебе – опасно ли е това и дали непременно трябва през глава да се втурнем към Цезаровото сечение? Според Глория Лимей, която от години изражда жени това е напълно погрешно схващане. Тазът ни не е фиксиран обект, както и бебето ни растящо в нас.

Тесен таз голямо бебе

Твърденията, че таза и размера му имат основна роля за определянето на вида раждане, са малко преувеличени. Според Лимей размерът на таза има основополагаща роля за самото раждане, колкото и размера на носа на майката. Но все пак нека се потопим малко по-дълбоко в тази тематика.

Тесен таз голямо бебе – задължително ли е цезарово сечение или може да родим естествено

В страни от опита на Глория Лимей, специалистите израждащи жени по цял свят смятат, че самата форма на таза на родилката има голямо значение за раждането, не толкова неговите размери. Освен това обиколката на ханша на една жена няма нищо общо с размера на таза ѝ в частност.

И тук стигаме до твърдението, което авторката развенчава, но за това по-късно, че размера на таза (conugata externa) или по скоро външния му размер определят вида раждане. Дори един нормален таз няма да може да понесе раждането на бебе над 4 килограма, но дали?

Как лекарите-акушери определят размера на таза на бременната? Това става чрез тазометрия, изследване на влагалището, ултразвук, изследване с рентген и цялостен оглед на тялото на жената. Тесен таз голямо бебе се наблюдават и изследват, а не се заклеймяват от самото начало на бременността.

Обаче съществува и факта, че когато тялото на жената се подготвя за раждането, което предстои, тазът се разширява. Всичко това става благодарение на хормона релаксин, който след 34-та гестационна седмица натам активно се произвежда. Така тазовите връзки са разхлабени и както Лимей твърди, главата на бебето е най-важното мерило за достатъчната ширина на таза. Но тя също е гъвкава и мека. Тогава, вероятно всяка една жена с малък таз дори е способна да роди и бебе, което е голямо.

Чисто физиологично съществуват точно четири типа таз на теория. Единият е наречен „гинекоиден“ и най-често се среща при жените. Формата му е с кръгъл вход, а самият той е плитък. Повече от 50% от дамите имат такъв таз.

Вторият вид женски таз се нарича „антропоиден“. Изследванията показват, че около 25% от жените притежават такъв таз. Той има овален вход и като цяло по-едрите дами го притежават.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Третият вид таз при жените е мъжкият или „андроиден“. Формата му е триъгълна и той е по-дълбок. Около 20% от жените имат подобен таз.

Последния 4-ти вид таз е плоския, който се среща рядко като цяло и има скъсявания на диаметрите. Тесен таз голямо бебе в комбинация са индикация за завишено наблюдение.

И сега обяснено на достъпен език, първите два вида таз са благоприятни за нормално раждане, но според редица специалисти, мъжкия таз поради дълбочината си е виновник за усложнено раждане по естествен път. При него плода се спуска надолу и родилката силно отслабва по време на раждането. Най-опасен се оказва тесния таз, който според мнозина в комбинация с по-едро бебе – задължително трябва да определи нуждата от Цезарово сечение. Това според редица акушер-гинеколози е било причината в миналото редица родилки да намерят смъртта си.

Проучванията сочат, че 80% от жените с тесен таз голямо бебе раждат твърде дълго по естествен път, а 65% от тях са подложени на спешно секцио. Това до голяма степен се дължи и на стихването на контракциите, както и на родилния процес, когато времето за раждане се удължава значително.

От тази гледна точка обаче и жените с прекалено широк таз са рискова група, защото при тях бебето пък има твърде голямо пространство и затова често не се позиционира правилно за самото раждане. Както самата Лимей казва индикатор за ширината на таза е номера на обувките на родилката. Но според личния опит на акушерката тесния таз не определя веднага секцио раждане.

В миналото се е смятало, че номер на обувките по-малък от 37 е индикация за тесен таз, което е рисково за раждане по естествен път. Днес също вероятно за много специалисти е така. Големината на таза се определя от някои и по формата на корема на родилката. Ако той е остър при жените раждащи за пръв път, то таза е тесен, същото важи и за жените бременни с второто си дете, чийто корем е увиснал.

И така до момента не можем да дадем уклончив отговор дали пелвио-феталната диспропорция (тесен таз голямо бебе) задължително налага Цезаровото сечение.

Друга група проучвания и статистики сочат, че диспропорциите на таза са много рядко срещани и те по-често са вследствие на вродени аномалии у жената или остри фрактури на таза. В останалата част от случаите може смело да се твърди, че таза се адаптира към големината на бебето и се разширява, за да се роди то нормално. Това е напълно достоверно твърдение на фона на това, че таза ни не е една твърда кост, а се състои от няколко кости свързани чрез сухожилия.

Така в еволюцията на женското тяло, може да се отбележи, че естественото раждане е за предпочитане, стига да се избере подходящата поза все пак. Релаксина отпуска връзките на сухожилията, а главата на бебето се състои от отделни кости, които се приплъзват и така то по-лесно се придвижва по родовия канал и през таза.

Относно позата на раждане, както и Лимей отбелязва, тя е решаваща за Тесен таз голямо бебе. Ако лежите по гръб или сте се облегнали докато раждате, тазът ви може да се стесни с до 30%. Обратното, ако сте клекнали, лежите на една страна или сте в поза на 4-ри крака, то раждането е значително по-лесно, както и във вода.

Позицията на бебето е много важна също, но в повечето случаи когато извинението за секцио е обърнато седалищно бебе или ви заявяват, че пъпната връв се е увила около врата на плода, лекарите си търсят причина за Цезарово сечение, което стана масово практикувано. Преди да се прибърза и да се посегне към скалпела, може да се опита позицията на бебето в хода на бременността и самото раждане да се обърне, защото самото секцио не е дотам безопасно, както се счита.

В крайна сметка тесния таз и голямото бебе не са обезателна причина да се подложите на секцио раждане, но в голяма доза от случаите страха ни изиграва лоша шега. Затова голяма вина имат и лекарите. Риска родилка с тесен таз да има усложнения при нормално раждане е точно толкова голям, колкото и родилка с нормален таз или широк таз. Тесен таз голямо бебе не е синоним на Цезарово сечение и това трябва да се знае.

В истинското акушерство размера на таза не е определящ, защото всяко бебе може да премине през всеки таз със силен тласък от матката и доказателство за това са Пигмейските жени в Африка според Глория Лимей. Тя навярно е права. Единствено твърди медицински доказателства могат да ви накарат да се съгласите на Цезарово сечение, защото векове наред природата е усъвършенствала женското тяло, за да роди бебе по естествен път.

Може да прочетете още за това как протича нормалното раждане – ще ви бъде полезно.

f | Сподели с приятели