Кога е по-добре да станеш родител – на 40 или на 20

Плюсове и минуси на ранното и късното родителство!

Плюсове и минуси на ранното и късното родителство

Кога е по-добре да станеш родител? Този въпрос няма фиксиран отговори и много двойки имат различно мнение по въпроса. Няма спор, обаче че вече родител се става или много рано от една страна или твърде късно от друга.

Дали бременността след 40 години и рисковете които крие, е по-добрият вариант за отглеждане на бебе или да родиш в най-активната си полова възраст е за предпочитане? Понеже много жени все по-често раждат или планират да имат дете след 40-тата си година, възрастта за появата на наследник значително се покачи в последните години.

Така можете да срещнете жени на зряла възраст, които вече са баби и такива които току-що са станали майки за първи път. Ние много пъти сме зачеквали тази тема и дори наскоро ви предложихме материал за зачеването в менопауза.

Днес обаче ще се опитаме безпристрастно да ви изложим плюсовете и минусите на късното и ранното родителство, а на вас оставяме избора за това, кога е време за наследник!

Кога е по-добре да станеш родител – границата за първо дете расте все повече, защо?

Несъмнено факторите за покачването на възрастта, при жените за избора им да станат майки са много. Сред тях разпознаваме кариерни стремежи, все по-трудното намиране на траен и отдаден партньор, желанието за финансова стабилност, страха от грижата за някой друг освен себе си… Това са само малка част от причините, които карат жената да отлага бременността и раждането във времето, понеже днес живота е много по-сложен и динамичен от преди.

Мисленето на хората значително се промени и създаването на семейство сякаш отиде на заден план. Когато си на 20 ти се струва, че всичко е пред теб и времето тече бавно, сякаш няма да отлети в един момент. Младите жени планират своето бъдеще в университета, в работата и след това евентуално планират семейство и деца.

Много малък процент, да не кажем нулев, от образованите и съвременни жени раждат на 20 години вече. Ако това се случи е по скоро случайност и те трябва да адаптират забързания си ритъм на живот към отглеждането на бебето, като не спират да учат, да работят и да се развиват.

Жената на 30 години има вече много по-големи изисквания към партньора си и желанието да има наследник от даден мъж по скоро се губи и отлагането е нещо, като бягство от липсата на удовлетворение. Повечето активни дами пропуснали да създадат деца около 20 години, отново се връщат на тази мисъл за поколение, на около 40 години, когато са в края на своя репродуктивен период и усложненията, и трудностите могат да са много.

И все пак днешната жена вярва упорито в намирането на принца на белия кон и изглежда перфектно дори на 40 или след това. Затова и жените раждат първото си дете около 40 години и тази тенденция скоро ще стане максима.

Позитивната страна на късното майчинство и възможността от възникването на проблеми

Кога е по-добре да станеш родител? Ако твоят избор е на около 40 години, то оценяването на цялото чудо на самата бременност и последващото родителство е много по-осъзнато. Жената на 40 е вече зряла, тя знае много добре какво прави, защо го прави и какво иска да постигне. Няма тревоги за пропуснати купони, срещи с приятели посред нощите – тези времена са отминали и сега е важно само семейството и бебето, което майките на 40 отглеждат изключително пълноценно.

От друга страна зрялата жена съумява много по-отговорно да изпълнява ролята си на майка, понеже често пъти дълго е чакала бебето си и отглеждането му е приоритет за нея. Няма как да не зачекнем и финансовата страна на нещата. Майките на 40 са вече с кариера, с добри доходи и могат да отделят средства за бъдещото развитие на детето си, докато това на 20 е малко вероятно.

Негативите на майчинството около 40 също не са малко, обаче. Късната бременност изисква задължителни пренатални тестове и често пъти е много трудно осъществима по естествен път, без помощта на асистираната репродукция.

Ако успеете да забременеете на 40 бързо и лесно, то износването на плода за повечето майки е предизвикателство и е свързано с редица притеснения за гестационен диабет, аномалии у плода, рискови фактори от здравословен характер. Настрана от здравословните проблеми, майките на по-зряла възраст са често доста обсебващи и задушават детето. Те са информирани, отворени към света и постоянно гонят перфекционизма. По-спокойни са, но трудно издържат капризите на малчуганите. И в крайна сметка, ако пубертета на вече порасналото дете, съвпадне с периода на менопауза у майката – нещата са по скоро бойно поле вкъщи!

Негативите на ранното майчинство и много по-добрите шансове за репродукция

Бременността на 20 години е точно навреме според биологичния ти часовник, но не и според часовника на живота ти. В този период младите жени още учат, тепърва ще се развиват професионално и мечтаят за партита, пътуване, забавления и прочие. Все пак живота е пред тях и те искат да загребват от него с пълни шепи.

Ако с партньора ти имате бебе на 20 години, повечето млади родители практикуват родителство на базата проба-грешка! Още повече, ако нямате наблизо родителско тяло, което да даде едно рамо – нещата са трагични. Единия работи уморен до смърт за семейството и отглеждането му, докато другия се грижи нон-стоп за бебето и сякаш се въртите в омагьосан кръг.

Малко млади родители оценяват напълно безценните моменти с наследниците си. Майките по скоро изпитват огорчение, че приятелите им си живеят живота, а те гледат бебето и не им остава време за нищо. На по-късен етап разбират колко много си е струвало всичко, но не и в началото. Възможно е така да нагласите ежедневието си, като двойка, че преживяването с появата на бебе минимално да ви разклати – но малко успяват да го направят.

И все пак да си бременна на 20 е много по-лесно, много по-бързо се възстановяваш и разбираш мъника си, когато иска да играе, да се глези (нали и ти доскоро си го правила). Казано накратко младия родител дава много повече свобода за изява на наследника си. Той расте покрай него, бурното му ежедневие, опитите за реализация и провалите. Така връзката е много силна и мъника от рано разбира борбата с живота. Когато се обърнеш ще си вече на 40, а порасналото ти дете ще бъде най-добрият ти приятел и довереник. Ще имаш куп време за пътуване, за кариера, за живеене.

Кога е по-добре да станеш родител? Това е въпрос на лично усещане и приоритети. Определено и ранното и късно родителство имат своите положителни и отрицателни страни, но главната цел е да се отгледат деца с много любов и те да станат добри хора! Дано ви бяхме полезни по тази гореща тема в съвремието ни.

Четете и материала ни за полът на бебето – ще ви е интересен!

f | Сподели с приятели