Знаем ли да съхраняваме кърма правилно?

Да съхраняваме кърма правилно – навярно на мнозина това им се вижда лесна задача или въобще не им се е налагало.

съхраняване на кърма правилно

И все пак има кърмачки, които произвеждат големи количества кърма или пък бебето им все още не може да изсуче добре произведеното количество, за да се увеличи обема на кърмата.

Каквато и да е ситуацията при вас, със сигурност поне веднъж ще ви се наложи да запазите изцедена кърма за по-късно. Така че е добре да прочетете този материал, защото ще ви кажем как да съхранявате кърмата си, колко дълго, по какъв начин да запазите хранителната ѝ стойност и други подробности около процеса.

Преди да започнем, прочетете и статията ни за хигиената на гърдите – ще е полезна за вас и вашето бебе! Сега да се захващаме с подробностите около съхранението на кърмата.

Да съхраняваме кърма правилно – удължаване годността на кърмата и особеностите около хранителните ѝ елементи

Кърменето е идеалния начин да отгледате едно здраво, щастливо и добре развиващо се бебе. Въпреки това много родилки изпитват дефицит на кърма и скоро след раждането тя спира. От друга страна обаче има много майки, чийто кърма е в излишък и често им се налага да се изцеждат, за да намалят напрежението в гърдите си и да освободят място за производството на още полезен хранителен материал. Именно към тези мами е насочен този материал, защото правилното съхранение на изцедената кърма я прави и годна за употреба!

Ако бебето ви се насища преди млякото да е напълно изсукано, добре е да се изцедите и така ще имате материал за по-късно, когато сте навън, когато сте решили да пийнете едно питие за даден повод или когато ви се налага излизане по работа да речем.

Кърмата определено може да се съхрани за по-късна употреба, но много е важно нейното правилно съхранение, за да не предизвикате стомашен дискомфорт у бебето си! Това, което е най-опасно при изцедената кърма е появата на бактерии. Именно те причиняват заболявания и могат да бъдат опасни за бебето ви. Когато съхранението на кърма обаче е информирано, зараза с бактерии няма как да има.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Процесът на самото изцеждане също е много важен понеже може да внесете бактерии в млякото отвън! Затова винаги преди да изцедите гърдите си, мийте ръцете си с антибактериален сапун – за предпочитане без мирис. Добрата хигиена важи и за миенето на помпата за кърма, всички нейни уплътнения, части и бутилките за съхранение. Добра опция, която няма да ви струва много и няма да миете многократно съдовете за кърма – са торбичките за еднократно съхранение на мляко.

Изцедената кърма, която няма да давате на бебето си, веднага се слага в затворен съд в хладилника. Там температурата е оптимална и няма да предразположи образуването на бактерии в млякото! Можете да замразите кърмата и във фризера, ако няма да я ползвате в рамките на деня например.

Въпреки че студът потиска бактериите и те не се развиват в кърмата – добре е да я съхранявате в задните части на хладилника или фризера. Защо? Там температурата е по-постоянна и кърмата не се затопля и охлажда периодично.

Запомнете, никога не замразявайте или охлаждайте кърма, която вече веднъж сте претопляли!!! Когато съхранявате кърма за бебето си е важно то да бъде здраво и износено. Ако изцедената кърма е предназначена за недоносени бебета – то най-добре е да се консултирате с педиатъра за съхранението ѝ и последващата употреба!

Не разчитайте на паметта си, защото ако съхранявате повече от едно шише или плик кърма ще се объркате. Затова бъдете креативни и надписвайте всяко изцеждане не само с дата, но и с час – така максимално стриктно ще следите годността на изцеденото мляко.

Когато срокът за съхранение изтече, а кърмата по стечение на обстоятелствата не е употребена – изхвърлете я. Ако имате и най-малки съмнения за доброто ѝ качество, дори срока за съхранение да не е изтекъл, отново изхвърлете кърмата.

В най-общи граници сроковете за съхранение на изцедена кърма са следните:

  • На стайна температура, когато не е много горещо – в рамките на до 6 часа
  • В хладилника, когато сте спазвали хигиенните изисквания, за не повече от 6 дни
  • Във фризер при дълбоко замразяване до 3 месеца (при фризер на хладилника не повече от 2 седмици!)

След оказаните периоди от време, дори кърмата да не е развалена, тя не притежава необходимите хранителни елементи в състава си! Затова не е добре да я използвате като храна за бебето си. Много е важно кърмата да се съхранява веднага след самото изцеждане в хладилника или фризера, ако не сте преценили, че на следващото хранене бебето ще я поеме.

Не е добре да смесвате кърма изцедена по различно време, понеже вероятността да пресечете цялото съхранено количество е голяма! Когато размразите кърма трябва да я дадете на бебето до 2 часа, ако я държите на стайна температура. Размразена в хладилник може да я съхраните до не повече от 12 часа. Размразяването на кърмата най-добре се прави под течаща топла вода или оставена в хладилника.

Никога не размразявайте кърма или затопляйте в микровълнова, има опасност да изгорите бебето!!!

Най-добре съхраняваме кърма правилно в стъклени бутилки или специални пликчета за замразяване. Винаги оставяйте малко място, за разширяване на течността при замразяването и не съхранявайте изцедена кърма повече от 100 грама. Малките количества по-вероятно ще се поемат от бебето, когато му ги дадете!

И все пак не всяко бебе иска да пие замразена кърма или съхранявана в хладилника, затова пробвайте дали вашето приема този тип мляко – преди да започнете да замразявате количества. Да съхраняваме кърма правилно не е трудно, но все пак изисква знания! Дано сме ви били полезни.

Четете и материала ни за помпите за кърма – ще ви бъде полезен в случай, че ви се налага изцеждане!

f | Сподели с приятели