Знаем ли да съхраняваме кърма правилно

Да съхраняваме кърма правилно – навярно на мнозина това им се вижда лесна задача или въобще не им се е налагало.

съхраняване на кърма правилно

И все пак има кърмачки, които произвеждат големи количества кърма или пък бебето им все още не може да изсуче добре произведеното количество, за да се увеличи обема на кърмата.

Каквато и да е ситуацията при вас, със сигурност поне веднъж ще ви се наложи да запазите изцедена кърма за по-късно. Така че е добре да прочетете този материал, защото ще ви кажем как да съхранявате кърмата си, колко дълго, по какъв начин да запазите хранителната ѝ стойност и други подробности около процеса.

Преди да започнем, прочетете и статията ни за хигиената на гърдите – ще е полезна за вас и вашето бебе. Сега да се захващаме с подробностите около съхранението на кърмата.

Да съхраняваме кърма правилно – удължаване годността на кърмата и особеностите около хранителните ѝ елементи

Кърменето е идеалния начин да отгледате едно здраво, щастливо и добре развиващо се бебе. Въпреки това много родилки изпитват дефицит на кърма и скоро след раждането тя спира. От друга страна обаче има много майки, чиято кърма е в излишък и често им се налага да се изцеждат, за да намалят напрежението в гърдите си и да освободят място за производството на още полезен хранителен материал. Именно към тези мами е насочен този материал, защото правилното съхранение на изцедената кърма я прави и годна за употреба.

Ако бебето ви се насища преди млякото да е напълно изсукано, добре е да се изцедите и така ще имате материал за по-късно, когато сте навън, когато сте решили да пийнете едно питие за даден повод или когато ви се налага излизане по работа.

Кърмата определено може да се съхрани за по-късна употреба, но много е важно нейното правилно съхранение, за да не предизвикате стомашен дискомфорт у бебето си. Това, което е най-опасно при изцедената кърма е появата на бактерии. Именно те причиняват заболявания и могат да бъдат опасни за бебето ви. Когато съхранението на кърма обаче е информирано, зараза с бактерии няма как да има.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Процесът на самото изцеждане също е много важен понеже може да внесете бактерии в млякото отвън. Затова винаги преди да изцедите гърдите си, мийте ръцете си с антибактериален сапун – за предпочитане без мирис. Добрата хигиена важи и за миенето на помпата за кърма, всички нейни уплътнения, части и бутилките за съхранение. Добра опция, която няма да ви струва много и няма да миете многократно съдовете за кърма – са торбичките за еднократно съхранение на мляко.

Изцедената кърма, която няма да давате на бебето си, веднага се слага в затворен съд в хладилника. Там температурата е оптимална и няма да предразположи образуването на бактерии в млякото. Можете да замразите кърмата и във фризера, ако няма да я ползвате в рамките на деня например.

Въпреки че студът потиска бактериите и те не се развиват в кърмата – добре е да я съхранявате в задните части на хладилника или фризера. Защо? Там температурата е по-постоянна и кърмата не се затопля и охлажда периодично.

Запомнете, никога не замразявайте или охлаждайте кърма, която вече веднъж сте претопляли. Когато съхранявате кърма за бебето си е важно то да бъде здраво и износено. Ако изцедената кърма е предназначена за недоносени бебета – то най-добре е да се консултирате с педиатъра за съхранението ѝ и последващата употреба.

Не разчитайте на паметта си, защото ако съхранявате повече от едно шише или плик кърма ще се объркате. Затова бъдете креативни и надписвайте всяко изцеждане не само с дата, но и с час – така максимално стриктно ще следите годността на изцеденото мляко.

Когато срокът за съхранение изтече, а кърмата по стечение на обстоятелствата не е употребена – изхвърлете я. Ако имате и най-малки съмнения за доброто ѝ качество, дори срока за съхранение да не е изтекъл, отново изхвърлете кърмата.

В най-общи граници сроковете за съхранение на изцедена кърма са следните:

  • На стайна температура, когато не е много горещо – в рамките на до 6 часа
  • В хладилника, когато сте спазвали хигиенните изисквания, за не повече от 6 дни
  • Във фризер при дълбоко замразяване до 3 месеца (при фризер на хладилника не повече от 2 седмици)

След оказаните периоди от време, дори кърмата да не е развалена, тя не притежава необходимите хранителни елементи в състава си. Затова не е добре да я използвате като храна за бебето си. Много е важно кърмата да се съхранява веднага след самото изцеждане в хладилника или фризера, ако не сте преценили, че на следващото хранене бебето ще я поеме.

Не е добре да смесвате кърма изцедена по различно време, понеже вероятността да пресечете цялото съхранено количество е голяма. Когато размразите кърма трябва да я дадете на бебето до 2 часа, ако я държите на стайна температура. Размразена в хладилник може да я съхраните до не повече от 12 часа. Размразяването на кърмата най-добре се прави под течаща топла вода или оставена в хладилника.

Никога не размразявайте кърма или затопляйте в микровълнова, има опасност да изгорите бебето.

Най-добре съхраняваме кърма правилно в стъклени бутилки или специални пликчета за замразяване. Винаги оставяйте малко място, за разширяване на течността при замразяването и не съхранявайте изцедена кърма повече от 100 грама. Малките количества по-вероятно ще се поемат от бебето, когато му ги дадете.

И все пак не всяко бебе иска да пие замразена кърма или съхранявана в хладилника, затова пробвайте дали вашето приема този тип мляко – преди да започнете да замразявате количества. Да съхраняваме кърма правилно не е трудно, но все пак изисква знания. Дано сме ви били полезни.

Четете и материала ни за помпите за кърма – ще ви бъде полезен в случай, че ви се налага изцеждане.

f | Сподели с приятели