Менюто на бебето – кога и какви меса да въведем

Менюто на бебето е много важна част от развитието на мъника. С постепенното намаляване на кърменето и въвеждането на захранването – една майка има много неща, над които да размисли.

Менюто на бебето кога и какви меса да въведем

В главата ѝ постепенно изникват въпросите – кога е времето да въведа месо в менюто на детето си, кога мога да давам кисело мляко, кога сухари и гризини?

Извън първоначалните въпроси по захранването, като кога да дам различни видове плодове, с кои зеленчуци да започна, идва време и за въвеждане на по-разнообразни храни, сред които месата и рибата са адски важни.

Понеже наскоро се сблъскахме с колебанието на една майка в социалните мрежи кога е добре да започне да дава месо на бебето си и какво да е то, решихме да ви предложим една полезна статия за видовете меса в бебешкото меню и реда за въвеждането им.

Ако искате може да прочетете малко повече и по темата за киселото мляко в бебешкото меню. Да започваме…

Менюто на бебето – захранването с месо

Както вече споменахме захранването с месо е един от най-важните етапи в процеса на захранването. След като на 4 или 6 месеца успешно сте захранили бебето си с плодови и зеленчукови пюрета – идва времето да помислите и за месото, за рибата, както и за даването на така важния жълтък.

Всяка майка, особено ако това и е първото дете има известни съмнения и притеснения. Те се въртят около въпросите – кога е време за месо, кога е време за риба, колко често, какъв вид, как да приготвя ястията (защото домашно готвеното ядене е много по-полезно от купешките пюрета)? На всички тези въпроси си има отговори. Като цяло схемите по захранване са различни, но периодите за въвеждане на риба и месо не са толкова различни, в различните схеми.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Според педиатрите в менюто на бебето месото се въвежда около 6-тия, 7-мия месец от развитието му. Всъщност ще ви бъде интересно да научите един факт, който педиатрите от Медицинския университет в Колорадо, Америка оповестиха – за тях месото трябва да бъде първата или поне една от първите храни съпровождащи и допълващи кърменето.

Причината за това твърдение на педиатрите не е случайна, нито маловажна. Всъщност докато е кърмено бебето ви си набавя голяма част от нужното му за растежа желязо именно от кърмата. Когато тя става все по-малко и е време да въведем захранване, логично е да започнем с храни богати именно на желязо, за да попълним липсите му. Такива храни са именно месата.

Неминуемо, при въвеждането на твърдите храни, желязото от кърмата което до момента се е усвоявало добре от бебето, започва да се усвоява по-малко. Всичко това се случва, защото желязото поето от кърмата за бебето, се свързва с твърдите храни, които то поема. Например вече сте захранили мъника с оризова каша, която е подходяща първа храна, но тя се свързва с желязото от кърмата и така за бебето остава по-малко количество усвоено желязо.

За да се избегне дефицита на желязо в бебешкия организъм, което може да доведе до нисък имунитет и дори болестни състояние, добре е да се въведат твърди храни, които са богати на желязо. Именно месото е една от най-богатите на желязо храни, така че не пренебрегвайте здравословната му употреба от вашите бебета. Така неусетно си отговорихме на въпроса, кога е добре да въведете месо в менюто на бебето? Непосредствено, след като започнете да захранвате с твърди храни – около 6-ти до 7-ми месец.

Какво месо е подходящото първо месо за бебчето и каква е последователността на въвеждане на различните меса

По принцип педиатрите нямат строго определено мнение с кои меса е добре да се започне захранването, но все пак има препоръчителни меса. Те са леки меса от сорта на пилешкото, които не са мазни и добре се усвояват от все още развиващият се бебешки стомах. Някои педиатри сочат и патешкото, като подходящо първо месо, но според много майки то е твърде тежко, специфично и мазно за бебето.

След като запознаете мъника си с вкуса на пилешките меса е добре да му предложите риба ( тук за предпочитане е бялата риба, която също е много лека ). Въвеждането на по-мазни и богати на омега-3 киселини риби, като сьомга и риба тон, се прави малко по-късно около 10 месечна възраст или дори на годинката.

Менюто на бебето следва да бъде обогатено с червените меса, като телешко и свинско. Преди тях можете да предложите и заешко месо, което е леко и много прилича на пилешкото. Последни се въвеждат меса, като агнешкото защото са много тежки и вероятно на детето ще му бъде трудно да ги храносмила добре.

Тук е времето да отворим и една голяма скоба – всяка храна, така и месото е вероятно да предизвика алергична реакция. Затова винаги въвеждайте само по един вид месо за седмица и следете, как бебето ви приема новата храна. Дали се обрива, дали го боли коремче или има други неразположения? Рядко се срещат алергии към месо и риба, но все пак бъдете нащрек.

Какви меса не бива да давате

Време е да си кажем и какво не бива да давате на вашето бебе от видовете месни продукти, което е вредно за него. В тази категория влизат всички преработени меса, като шпекови салами, кренвирши, шунки, луканки и прочие. Те са силно солени, което е вредно за бебето, освен това имат редица други вредни добавки, които е добре да избягвате (поне в началото на захранването, ако може и после).

Много майки дават на малчуганите си на около 10 месеца или 12 кренвирш или мек салам, защото детето ги яде лакомо, но недейте, не е полезно. Освен споменатите продукти, на бебето до две години поне не бива да се дават – миди, скариди, раци и въобще морски храни различни от риба. Те могат да предизвикат тежки алергични реакции.

Менюто на бебето и приготвянето на месните храни

Като цяло домашно приготвеното месо е най-качествено. Винаги избирайте меса, които не са тлъсти, ако има мазно почистете го. Начуквайте винаги добре месото с дървен чук, за да стане тънко и меко. Проучванията доказват, че колкото по-ситно е месото за бебето, толкова по-добре се усвоява желязото в него. Варите месото във вода или на пара, като трябва да е добре сварено, но не преварено.

Наситнено го добавяте към зеленчуково пюре например. Относно количествата месо не прекалявайте. Месото е протеин и прекомерните дози протеин натоварват бъбреците на бебето. Давайте най-много три пъти месо седмично по около 10 грама на порция.

Менюто на бебето и месото са две свързани неща и не се съмнявайте, че месото е полезно. Просто го въвеждайте равномерно, навременно и в нужните количества, с правилната обработка.

Ако ви бяхме полезни, прочетете и статията ни за подправките в менюто на бебето.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
11.06.2022 Миа Колева

Не знам от къде си черпите информацията, но на пазара няма мляко със срок 3дни,било то прясно или кисело. Моля следващия път да бъдете по отговорни и сериоцни към това което публикувате. Тук имаме отношение и грижа към здравето на нашите деца. Айде малко по сериозно, че от такива като вас ми се повръща вече.


27.12.2021 Мартина Ангелова

Тази статия е написана от автор, който няма никаква представа как се захранват бебета. Моля, следващия път, когато се опитвате да публикувате нещо, поинтересувайте се повече от реалните нужди на бебетата, а не пишете такива глупости, защото е възможно някоя майка да ви повярва и по този начин да навреди на детето си!


27.12.2021 Мартина Ангелова

Тази статия е написана от автор, който няма никаква представа как се захранват бебета. Моля, следващия път, когато се опитвате да публикувате нещо, поинтересувайте се повече от реалните нужди на бебетата, а не пишете такива глупости, защото е възможно някоя майка да ви повярва и по този начин да навреди на детето си!