Менюто на бебето – кога и какви меса да въведем

Менюто на бебето е много важна част от развитието на мъника. С постепенното намаляване на кърменето и въвеждането на захранването – една майка има много неща, над които да размисли.

Менюто на бебето кога и какви меса да въведем

В главата ѝ постепенно изникват въпросите – кога е времето да въведа месо в менюто на детето си, кога мога да давам кисело мляко, кога сухари и гризини?

Извън първоначалните въпроси по захранването, като кога да дам различни видове плодове, с кои зеленчуци да започна, идва време и за въвеждане на по-разнообразни храни, сред които месата и рибата са адски важни.

Понеже наскоро се сблъскахме с колебанието на една майка в социалните мрежи кога е добре да започне да дава месо на бебето си и какво да е то, решихме да ви предложим една полезна статия за видовете меса в бебешкото меню и реда за въвеждането им.

Ако искате може да прочетете малко повече и по темата за киселото мляко в бебешкото меню. Да започваме…

Менюто на бебето – захранването с месо

Както вече споменахме захранването с месо е един от най-важните етапи в процеса на захранването. След като на 4 или 6 месеца успешно сте захранили бебето си с плодови и зеленчукови пюрета – идва времето да помислите и за месото, за рибата, както и за даването на така важния жълтък.

Всяка майка, особено ако това и е първото дете има известни съмнения и притеснения. Те се въртят около въпросите – кога е време за месо, кога е време за риба, колко често, какъв вид, как да приготвя ястията (защото домашно готвеното ядене е много по-полезно от купешките пюрета)? На всички тези въпроси си има отговори. Като цяло схемите по захранване са различни, но периодите за въвеждане на риба и месо не са толкова различни, в различните схеми.

5лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Според педиатрите в менюто на бебето месото се въвежда около 6-тия, 7-мия месец от развитието му. Всъщност ще ви бъде интересно да научите един факт, който педиатрите от Медицинския университет в Колорадо, Америка оповестиха – за тях месото трябва да бъде първата или поне една от първите храни съпровождащи и допълващи кърменето.

Причината за това твърдение на педиатрите не е случайна, нито маловажна. Всъщност докато е кърмено бебето ви си набавя голяма част от нужното му за растежа желязо именно от кърмата. Когато тя става все по-малко и е време да въведем захранване, логично е да започнем с храни богати именно на желязо, за да попълним липсите му. Такива храни са именно месата.

Неминуемо, при въвеждането на твърдите храни, желязото от кърмата което до момента се е усвоявало добре от бебето, започва да се усвоява по-малко. Всичко това се случва, защото желязото поето от кърмата за бебето, се свързва с твърдите храни, които то поема. Например вече сте захранили мъника с оризова каша, която е подходяща първа храна, но тя се свързва с желязото от кърмата и така за бебето остава по-малко количество усвоено желязо.

За да се избегне дефицита на желязо в бебешкия организъм, което може да доведе до нисък имунитет и дори болестни състояние, добре е да се въведат твърди храни, които са богати на желязо. Именно месото е една от най-богатите на желязо храни, така че не пренебрегвайте здравословната му употреба от вашите бебета. Така неусетно си отговорихме на въпроса, кога е добре да въведете месо в менюто на бебето? Непосредствено, след като започнете да захранвате с твърди храни – около 6-ти до 7-ми месец.

Какво месо е подходящото първо месо за бебчето и каква е последователността на въвеждане на различните меса

По принцип педиатрите нямат строго определено мнение с кои меса е добре да се започне захранването, но все пак има препоръчителни меса. Те са леки меса от сорта на пилешкото, които не са мазни и добре се усвояват от все още развиващият се бебешки стомах. Някои педиатри сочат и патешкото, като подходящо първо месо, но според много майки то е твърде тежко, специфично и мазно за бебето.

След като запознаете мъника си с вкуса на пилешките меса е добре да му предложите риба ( тук за предпочитане е бялата риба, която също е много лека ). Въвеждането на по-мазни и богати на омега-3 киселини риби, като сьомга и риба тон, се прави малко по-късно около 10 месечна възраст или дори на годинката.

Менюто на бебето следва да бъде обогатено с червените меса, като телешко и свинско. Преди тях можете да предложите и заешко месо, което е леко и много прилича на пилешкото. Последни се въвеждат меса, като агнешкото защото са много тежки и вероятно на детето ще му бъде трудно да ги храносмила добре.

Тук е времето да отворим и една голяма скоба – всяка храна, така и месото е вероятно да предизвика алергична реакция. Затова винаги въвеждайте само по един вид месо за седмица и следете, как бебето ви приема новата храна. Дали се обрива, дали го боли коремче или има други неразположения? Рядко се срещат алергии към месо и риба, но все пак бъдете нащрек.

Какви меса не бива да давате

Време е да си кажем и какво не бива да давате на вашето бебе от видовете месни продукти, което е вредно за него. В тази категория влизат всички преработени меса, като шпекови салами, кренвирши, шунки, луканки и прочие. Те са силно солени, което е вредно за бебето, освен това имат редица други вредни добавки, които е добре да избягвате (поне в началото на захранването, ако може и после).

Много майки дават на малчуганите си на около 10 месеца или 12 кренвирш или мек салам, защото детето ги яде лакомо, но недейте, не е полезно. Освен споменатите продукти, на бебето до две години поне не бива да се дават – миди, скариди, раци и въобще морски храни различни от риба. Те могат да предизвикат тежки алергични реакции.

Менюто на бебето и приготвянето на месните храни

Като цяло домашно приготвеното месо е най-качествено. Винаги избирайте меса, които не са тлъсти, ако има мазно почистете го. Начуквайте винаги добре месото с дървен чук, за да стане тънко и меко. Проучванията доказват, че колкото по-ситно е месото за бебето, толкова по-добре се усвоява желязото в него. Варите месото във вода или на пара, като трябва да е добре сварено, но не преварено.

Наситнено го добавяте към зеленчуково пюре например. Относно количествата месо не прекалявайте. Месото е протеин и прекомерните дози протеин натоварват бъбреците на бебето. Давайте най-много три пъти месо седмично по около 10 грама на порция.

Менюто на бебето и месото са две свързани неща и не се съмнявайте, че месото е полезно. Просто го въвеждайте равномерно, навременно и в нужните количества, с правилната обработка.

Ако ви бяхме полезни, прочетете и статията ни за подправките в менюто на бебето.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
27.12.2021 Мартина Ангелова

Тази статия е написана от автор, който няма никаква представа как се захранват бебета. Моля, следващия път, когато се опитвате да публикувате нещо, поинтересувайте се повече от реалните нужди на бебетата, а не пишете такива глупости, защото е възможно някоя майка да ви повярва и по този начин да навреди на детето си!


27.12.2021 Мартина Ангелова

Тази статия е написана от автор, който няма никаква представа как се захранват бебета. Моля, следващия път, когато се опитвате да публикувате нещо, поинтересувайте се повече от реалните нужди на бебетата, а не пишете такива глупости, защото е възможно някоя майка да ви повярва и по този начин да навреди на детето си!