Анемия по време на бременност – липса на желязо

Човешкото тяло има нужда от желязо, за да изгради достатъчно здрави червени кръвни клетки и да поддържа хемоглобина в нормите.

анемия по време на бременност

Но ако имате дефицит на желязо в организма, може да се окаже, че сте болна от анемия.

Ако сте жена в детеродна възраст, това не е никак нетипично. Желязодефицитната анемия се среща често при бременните. Макар да има и други видове анемия, желязодефицитната се среща между 75% и 95% от случаите на анемия по време на бременност.

Освен нея до анемия може да доведе ниският приема на фолиева киселина, както и В12, а също така и някое наследствено заболяване – например сърповидно-клетъчна анемия.

Много често именно по време на бременност се развива анемията, тъй като тогава нуждата на организма от желязо значително нараства. Тогава тялото има нужда от повече желязо за нарастване на бебето, както и за плацентата.

Какво може да предизвика желязодефицитната анемия

  • Диета, бедна на желязо
  • Диета, бедна на витамин C (то помага да се абсорбира желязото)
  • Две поредни бременности
  • Наличие на някакви стомашно-чревни проблеми, които влияят на усвояването на веществата
  • Приемането на лекарства, които влияят на усвояването на веществата

Какви са симптомите

Възможно е да нямате много симптоми. Понякога умората е единственото нещо, което „говори“ и за появата на анемия. Но тя е характерна и за бременността, ето защо много жени не разбират, че страдат от анемия.

И все пак има някои отличителни симптоми, които се проявяват понякога: недостиг на въздух, виене на свят, главоболие, бледа кожа, сърцебиене, болка в гърдите, раздразнителност или лоша концентрация.

Може ли анемията да бъде опасна

Анемията се диагностицира по време на бременността от специалист.
Нормално е да се чувствате притеснение, ако установите, че страдате от анемия. Но всъщност тя не е толкова сериозна, ако се открие навреме. Тя може да доведе до различни усложнения, когато не се лекува твърде дълго време. Ако приемате желязо по време на бременността, вероятно всичко ще бъде наред, но е задължително да я лекувате с изписаните от лекаря добавки.

По-притеснително е, ако имате тежка анемия, която не е повлияна добре. Тогава е задължително да се насочите към специалист за помощ.

Може ли да навреди на плода

Ако анемията е установена навреме, то не би трябвало тя да навреди на бебето. Но ако не се лекува и състоянието се влошава е напълно възможно бебето да се роди с по-ниско тегло. Също е възможно анемията да доведе до преждевременно раждане на плода. Рисковете от преждевременно раждане за здравословното състояние на бебето не бива да се подценяват.

Как да предотвратите появата на анемия

Нужно е да правите всички необходими изследвания, за да сте наясно със своето състояние по време на бременността си.

Освен това можете да консумирате повече храни, богати на желязо: скариди, говеждо, пуешко, обогатени зърнени закуски, боб и леща. Храни, които повишават усвояването на желязо също са от полза: портокалов сок, ягоди, броколи, грейпфрут и чушки.

Избягвайте консумацията на твърде много храни и напитки, които пречат на тялото да усвои на желязото правилно. Такива са: млечните продукти, соевите продукти, кафе и чай. Ако все пак консумирате тези храни и напитки, може би е добре да го правите поне час преди хранене с богата на желязо храна, или два часа след хранене.

Имайте предвид, че консумацията на голямо количество храна пречи на усвояването на желязо.

Още по темата за анемията и как тя може да повлияе на вашето детето можете да намерите в статията Бебе с анемия – накъде

f | Сподели с приятели