Видове упойки при раждането

Най-често се използваните упойки по време на раждане са т.нар. регионални анестезии – епидурална, спинална и комбинирана. За епидуралната упойка вече писахме. Днес ще представим и останалите.

Видове упойки при раждането

Когато е налице вагинално раждане без усложнения, обикновено се използва епидурална упойка. Докато при секцио – спинална, а все по-често и комбинирана упойка. Има и друг вид, който се употребява много рядко по време на раждане – това е общата анестезия.

Как се правят различните видове анестезия

Всички видове упойки от изброените, без общата, се поставят в областта на кръста. Но докато епидуралната се поставя между гръбначния мозък и гръбначния стълб, спиналната се поставя в обвивка, наречена дурален сак. Това е обвивката, в която се намират нервите, пренасящи усещанията от долната половина на тялото.

Количеството на поставения медикамент при спиналната упойка е много малко, докато при епидуралната се използва специален катетър, който позволява да се подава медикамент постоянно. Ето защо и все по-често се прибягва до комбинираната упойка.

При общата анестезия медикаментът се прилага по венозен път. В следствие на него жената заспива.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Спинална упойка

Нарича се още спинална анестезия. Сравнително често се употребява по време на раждане, макар че епидуралната е по-разпространена. Също като епидуралната се поставя в гръбначния стълб на пациентката.

След като е поставена спиналната упойка, долната част на тялото става безчувствена. За разлика от епидуралната, при която се запазват усещанията, стимулиращи майката да напъва, когато е необходимо.

Това не е пълна упойка. Майката е в съзнание. Често този вид упойка се използва при секцио, но много по-рядко при естествено раждане. Понякога лекарите прибягват до нея в края на нормално раждане, когато е необходима хирургическа намеса. Според различни изследвания тя води до по-малка загуба на кръв, ето защо и обикновено тя е предпочитана от лекарите, когато става въпрос за цезарово сечение. Освен това след нея майката се възстановява по-лесно. Действието на упойката е много бързо – от поставянето ѝ до крайното обезболяване минават по-малко от 10 минути.

Освен всички положителни страни, спиналната упойка има и своите недостатъци. Тя причинява силно главоболие, след като действието ѝ изчезне. Освен това е и причина за гадене, болки в областта на кръста, както и частично и временно обездвижване на долната част на тялото.

Комбинирана упойка

Сравнително често използвана е и комбинираната – спинална-епидурална упойка. Все по-често се прибягва до нея напоследък, защото този вид анестезия съчетава преимуществата и на двете. От една страна, тя има бързи ефект като спиналната упойка, а от друга, обезболяването на епидуралната – тук медикаментът се влива с катетър.

Обща анестезия

Това е упойка, до която се прибягва значително рядко. Обикновено се употребява в спешни случаи. Или когато според лекаря не може да бъде използвана спинална, епидурална или комбинирана упойка. Общата упойка води до забавено раждане, тъй като пациентката не е в будно състояние. Възможно е да се прибегне до нея, ако пациентката е взела сама това решение. Но най-вече се употребява при спешно секцио или голяма кръвозагуба.

Кога обезболяването е задължително

Възможно е обезболяването да е задължително. Случва се при пациенти, при които раждането е затруднено или по-бавно.

Още информация за епидуралната упойка можете да намерите в статията Епидурална упойка – предимства и недостатъци.

f | Сподели с приятели