Съветите „на баба“ в отглеждането на бебето – за и против!?

Съветите „на баба“ в отглеждането на бебето – една тема, която крие много подводни камъни, много разнопосочни мнения.

Съветите на баба в отглеждането на бебето

Повечето съвременни майки напълно отричат опитът на предишните поколения, за да отглеждат днес в съвремието децата си! Дали това е правилният подход обаче и наистина ли нашите майки и баби нямат, какво полезно да ни предадат в отглеждането на децата ни!? Отговор с еднозначна насоченост няма.

4.50лв
bstyle.bg - бебешки бодита с широка презрамка
5% отстъпка с промокод mamaitati

В социалните мрежи се спекулира с множество остарели традиции, които в миналото са били оправдани от времето, но сега са безполезни. Нашите майки са ползвали пелени за многократна употреба, повивали са бебетата като пашкули, слагали са сол във водата за къпане и още много неща, които ние днес отричаме.

Именно за полезността на съветите „на баба“ в отглеждането на бебето ще си поговорим малко днес. Четете материала, понеже ще разберете много интересни неща и ще се убедите, че не всичко е само бяло или черно по въпроса.

Междувременно обърнете внимание и на материала ни събрал доста безумни коментари в мрежата относно отглеждането на бебе – той има много общо и с днешната ни тема.

Съветите „на баба“ в отглеждането на бебето – какво предишните поколения могат да ни посъветват и какво не бива да правим днес, което те са правили в миналото?

Мъдростта на бабите е незаменима и определено е неизчерпаем източник на опит, който те са натрупали по време на житейския си път. Обаче има неща, които не бива на сляпо да приемаме от тях, защото само това е било традиция в миналото и днес вече не са особено актуални, да не кажем вредни за бебето. Ако вашата майка или баба ви посъветва да повивате бебето си само с памучни пелени и да го обличате в дрехи от чист памук, зимата да регулирате температурата на малкото бебе с помощта на меки плетени памучни одеяла – те имат основателно право да ви споделят този си опит. Бебетата имат много чувствителна кожа и единствено памучната тъкан, може да осигури топлина и въздух на кожата им едновременно.

5лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Днес рядко бебетата се повиват, използват се по скоро дрешки, но удобството на една пелена зимата, за да регулирате температурата на малкото, не може да се отрече. Друг е въпросът за стегнатото повиване, сякаш бебето е буба в пашкул, то е доказано вредно според специалистите и не се притеснявайте, че вашето бебе ще остане с криви крака, ако не е повито изпънато като струна – свитите крачета на бебето са естествената му позиция и помагат за правилното оформяне на тазобедрената му става. Затова повивайте рехаво бебетата си и задължително залагайте за това на памучни материи и меки памучни плетива.

За подсичане някои баби съветват внучките си да използват препечена хума при бебетата си. Това е напълно основателен съвет, понеже препечената хума е значително по-ефективна, за облекчаване на подсичането и заздравяване на кожата, отколкото много кремове в мрежата със съмнителен произход и съставки.

Подсичането се лекува благодарение на засушаване и възстановяване на проблемния участък под пелените, а за тази цел хумата е идеална и според лекарите. Когато чуете малкото ви дете или бебе да кашля – си казвате, ами сега? Майка ви веднага може да ви посъветва да му направите отвара от люспи на лук, от дюли или от орехи!?

Разбира се нормално е да сте скептични, но изброените отвари успокояват навярно пресушеното гърло на мъника и не му вредят по никакъв начин. Разбира се веднага трябва да го заведете на лекар, но до това време една домашна отвара много ще помогне бебето да се успокои и възстанови, ако особено кашлицата се появи вечерта.

Представете си бебето реве неутешимо та се къса, на майка ви сърцето също се къса и тя предлага да му дадете биберон натопен в мед – никога и при никакви обстоятелства не правете това!!! На първо място можете да отключите фатални алергии у бебето и освен това сладкото по никакъв начин няма да му помогне да спре да плаче, ако това е от растящи зъбки, колики или друго. Друго безумие, което може да ви посъветва вашата свекърва или майка, докато отглеждате бебето си е да го намажете с ракия ако е болно. Ракията загрява и би могла да „изкара“ настинката, но последствията за кожата на вашето бебе може и да са необратими!

Съветите „на баба“ в отглеждането на бебето – разрива в отношенията между поколенията, когато говорим за осоляване на бебетата, мазане с мас и така спорното повиване

За да стане ясно ние не искаме да обвиняваме нашите баби и майки в невежество по отношения на отглеждането на децата им. Просто днес времената са други и съвсем аргументирано ще ви докажем, че осоляването, мазането с мас и повиването са отживелици, които днес специалистите също отричат.

Започваме с осоляването на бебето – това е много опасна процедура и много напомня на осоляването на прасето. В много региони на България децата са били къпани във вода осолена с шепа едра сол, понеже да не се потят като големи или да не им мирише потта. Но поръсването със сол и повиването на бебето отгоре с пелена е пагубно за него и в миналото е имало редица смъртни случаи на бебета третирани по този варварски принцип! Затова и специалистите категорично го отричат.

Осоляването на водата за къпане може да се практикува, но само с една супена лъжица сол и не ежедневно за дълги периоди от време. Това може да се прави в началото на къпането, понеже малко сол във водата я прави подобна на физиологичен разтвор, който всъщност е бил и в утробата на майката. Така бебето по естествен път преминава през адаптацията си в началните месеци и кожата му се запазва. Морската вода богата на морска сол има над 70 минерала в състава си и е много по-полезна от трапезната – но! Както, когато водите децата на море и ги къпете след плажа и плуване в морето, така и бебето трябва да се изплакне с „чиста вода“ след банята във вода със сол!

Прекалената употреба на сол във водата води до изгаряния по бебешката кожа, до дехидрация и алергии, опасност от проблеми с бъбреците. Затова не е необходимо никак да осолявате водата на бебето за къпане, камо ли да го осолявате директно – това е опасно за здравето му! Когато започнете да го водите на море, организма му ще си вземе своето. За повиването има много спорове. В първия месец от живота на бебето то е способ да го успокойте и да го накарате да се чувства комфортно в огромния свят, където се е появило изведнъж. Но, определено не го повивайте, като опъната струна, да не може да мръдне въобще! Повиването има и друг плюс бебето не си размахва ръцете неконтролируемо и така не се наранява.

Стегнатото повиване на бебешките крака е това, което всъщност специалистите отричат. Тазобедрената става на бебето не е оформена добре и поради тази причина опъвайки краката, можете лесно да я измъкнете и деформирате. Заключението ни по въпроса е – ДА, повивайте бебетата си, за да ги успокойте, накърмите или затоплите, но го правете рехаво, като чувал за да могат те свободно да се движат в пелената (особено с крачета!).

Да си дойдем на думата и за мазането с мас – полезно ли е то или вредно!? Несъмнено животинската мазнина е полезна за кожата, понеже я омекотява и подхранва, но…. Не всяка мазнина – гъшата мас е най-полезна, а тази от прасета има спорни характеристики, особено по отношение на състава си. Реално днес маста от животните е пълна с антибиотици и смески, с които те са третирани, при отглеждането си. Едно време, може да е била чиста, но днес съвсем не е и като прибавим огромния риск от алергични реакции от страна на бебето – по-добре използвайте медицинска козметика, отколкото мас със съмнително качество! Най-добре е да заложите на олиа от кокос, бадем или кайсия – те са безвредни, овлажняват и подхранват достатъчно добре бебешката кожа.

В крайна сметка голяма част от съветите „на баба“ в отглеждането на бебето имат основание и са практични, но и голяма част са рожба на времето си и са напълно неадекватни днес. Затова добре е да не влизате в пряка конфронтация със своите майки и баби мили майки, а просто да им обясните, къде грешат и къде са прави – винаги един разговор е разковничето на разбирателството. А и едва ли те желаят „лошото“ на вашето бебе, понеже то е и тяхна рожба индиректно.

Сега е време и за материала ни относно алтернативната разходка – ще ви е полезен за проявилата се щедра на топлина досега есен!

f | Сподели с приятели