Съветите „на баба“ в отглеждането на бебето – за и против

Съветите „на баба“ в отглеждането на бебето – една тема, която крие много подводни камъни, много разнопосочни мнения.

Съветите на баба в отглеждането на бебето

Повечето съвременни майки напълно отричат опитът на предишните поколения, за да отглеждат днес в съвремието децата си. Дали това е правилният подход обаче и наистина ли нашите майки и баби нямат, какво полезно да ни предадат в отглеждането на децата ни. Отговор с еднозначна насоченост няма.

В социалните мрежи се спекулира с множество остарели традиции, които в миналото са били оправдани от времето, но сега са безполезни. Нашите майки са ползвали пелени за многократна употреба, повивали са бебетата като пашкули, слагали са сол във водата за къпане и още много неща, които ние днес отричаме.

Именно за полезността на съветите „на баба“ в отглеждането на бебето ще си поговорим малко днес. Четете материала, понеже ще разберете много интересни неща и ще се убедите, че не всичко е само бяло или черно по въпроса.

Междувременно обърнете внимание и на материала ни събрал доста безумни коментари в мрежата относно отглеждането на бебе – той има много общо и с днешната ни тема.

Съветите „на баба“ в отглеждането на бебето – какво предишните поколения могат да ни посъветват и какво не бива да правим днес, което те са правили в миналото

Мъдростта на бабите е незаменима и определено е неизчерпаем източник на опит, който те са натрупали по време на житейския си път. Обаче има неща, които не бива на сляпо да приемаме от тях, защото само това е било традиция в миналото и днес вече не са особено актуални, да не кажем вредни за бебето. Ако вашата майка или баба ви посъветва да повивате бебето си само с памучни пелени и да го обличате в дрехи от чист памук, зимата да регулирате температурата на малкото бебе с помощта на меки плетени памучни одеяла – те имат основателно право да ви споделят този си опит. Бебетата имат много чувствителна кожа и единствено памучната тъкан, може да осигури топлина и въздух на кожата им едновременно.

Днес рядко бебетата се повиват, използват се по скоро дрешки, но удобството на една пелена зимата, за да регулирате температурата на малкото, не може да се отрече. Друг е въпросът за стегнатото повиване, сякаш бебето е буба в пашкул, то е доказано вредно според специалистите и не се притеснявайте, че вашето бебе ще остане с криви крака, ако не е повито изпънато като струна – свитите крачета на бебето са естествената му позиция и помагат за правилното оформяне на тазобедрената му става. Затова повивайте рехаво бебетата си и задължително залагайте за това на памучни материи и меки памучни плетива.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

За подсичане някои баби съветват внучките си да използват препечена хума при бебетата си. Това е напълно основателен съвет, понеже препечената хума е значително по-ефективна, за облекчаване на подсичането и заздравяване на кожата, отколкото много кремове в мрежата със съмнителен произход и съставки.

Подсичането се лекува благодарение на засушаване и възстановяване на проблемния участък под пелените, а за тази цел хумата е идеална и според лекарите. Когато чуете малкото ви дете или бебе да кашля – си казвате, ами сега? Майка ви веднага може да ви посъветва да му направите отвара от люспи на лук, от дюли или от орехи!?

Разбира се нормално е да сте скептични, но изброените отвари успокояват навярно пресушеното гърло на мъника и не му вредят по никакъв начин. Разбира се веднага трябва да го заведете на лекар, но до това време една домашна отвара много ще помогне бебето да се успокои и възстанови, ако особено кашлицата се появи вечерта.

Представете си бебето реве неутешимо та се къса, на майка ви сърцето също се къса и тя предлага да му дадете биберон натопен в мед – никога и при никакви обстоятелства не правете това!!! На първо място можете да отключите фатални алергии у бебето и освен това сладкото по никакъв начин няма да му помогне да спре да плаче, ако това е от растящи зъбки, колики или друго. Друго безумие, което може да ви посъветва вашата свекърва или майка, докато отглеждате бебето си е да го намажете с ракия ако е болно. Ракията загрява и би могла да „изкара“ настинката, но последствията за кожата на вашето бебе може и да са необратими.

Съветите „на баба“ в отглеждането на бебето – разрива в отношенията между поколенията, когато говорим за осоляване на бебетата, мазане с мас и така спорното повиване

За да стане ясно ние не искаме да обвиняваме нашите баби и майки в невежество по отношения на отглеждането на децата им. Просто днес времената са други и съвсем аргументирано ще ви докажем, че осоляването, мазането с мас и повиването са отживелици, които днес специалистите също отричат.

Започваме с осоляването на бебето – това е много опасна процедура и много напомня на осоляването на прасето. В много региони на България децата са били къпани във вода осолена с шепа едра сол, понеже да не се потят като големи или да не им мирише потта. Но поръсването със сол и повиването на бебето отгоре с пелена е пагубно за него и в миналото е имало редица смъртни случаи на бебета третирани по този варварски принцип! Затова и специалистите категорично го отричат.

Осоляването на водата за къпане може да се практикува, но само с една супена лъжица сол и не ежедневно за дълги периоди от време. Това може да се прави в началото на къпането, понеже малко сол във водата я прави подобна на физиологичен разтвор, който всъщност е бил и в утробата на майката. Така бебето по естествен път преминава през адаптацията си в началните месеци и кожата му се запазва. Морската вода богата на морска сол има над 70 минерала в състава си и е много по-полезна от трапезната – но! Както, когато водите децата на море и ги къпете след плажа и плуване в морето, така и бебето трябва да се изплакне с „чиста вода“ след банята във вода със сол.

Прекалената употреба на сол във водата води до изгаряния по бебешката кожа, до дехидрация и алергии, опасност от проблеми с бъбреците. Затова не е необходимо никак да осолявате водата на бебето за къпане, камо ли да го осолявате директно – това е опасно за здравето му. Когато започнете да го водите на море, организма му ще си вземе своето. За повиването има много спорове. В първия месец от живота на бебето то е способ да го успокойте и да го накарате да се чувства комфортно в огромния свят, където се е появило изведнъж. Но, определено не го повивайте, като опъната струна, да не може да мръдне въобще. Повиването има и друг плюс бебето не си размахва ръцете неконтролируемо и така не се наранява.

Стегнатото повиване на бебешките крака е това, което всъщност специалистите отричат. Тазобедрената става на бебето не е оформена добре и поради тази причина опъвайки краката, можете лесно да я измъкнете и деформирате. Заключението ни по въпроса е – ДА, повивайте бебетата си, за да ги успокойте, накърмите или затоплите, но го правете рехаво, като чувал за да могат те свободно да се движат в пелената (особено с крачета).

Да си дойдем на думата и за мазането с мас – полезно ли е то или вредно. Несъмнено животинската мазнина е полезна за кожата, понеже я омекотява и подхранва, но…. Не всяка мазнина – гъшата мас е най-полезна, а тази от прасета има спорни характеристики, особено по отношение на състава си. Реално днес маста от животните е пълна с антибиотици и смески, с които те са третирани, при отглеждането си. Едно време, може да е била чиста, но днес съвсем не е и като прибавим огромния риск от алергични реакции от страна на бебето – по-добре използвайте медицинска козметика, отколкото мас със съмнително качество. Най-добре е да заложите на олиа от кокос, бадем или кайсия – те са безвредни, овлажняват и подхранват достатъчно добре бебешката кожа.

В крайна сметка голяма част от съветите „на баба“ в отглеждането на бебето имат основание и са практични, но и голяма част са рожба на времето си и са напълно неадекватни днес. Затова добре е да не влизате в пряка конфронтация със своите майки и баби мили майки, а просто да им обясните, къде грешат и къде са прави – винаги един разговор е разковничето на разбирателството. А и едва ли те желаят „лошото“ на вашето бебе, понеже то е и тяхна рожба индиректно.

Сега е време и за материала ни относно алтернативната разходка – ще ви е полезен за проявилата се щедра на топлина досега есен.

f | Сподели с приятели