Бебешката фонтанела и какво трябва да знаем за нея

Бебешката фонтанела е понятие, с което се сблъсква всяка майка, когато се сдобие с рожба.

бебешка фонтанела

Въпреки всички митове около нея, то в самия факт, че главата на бебето ви е мека и костите там не са зараснали, а меки тъкани, е оправдан от природата. За начало бебетата се раждат не само с една фонтанела или две, а с много такива.

Всъщност цялата глава на мъничето е мека и може да усетите как под кожата и пулсират тъканите. Просто костите на бебешкия череп са свързани със съединително-тъканни структури. Именно те се наричат фонтанела.

Сред родителите най-известни са две фонтанели малката и голяма такава. Голямата се намира образно казано на върха на бебешката глава, между теменната, тилна и челна кости на черепа. Размерите ѝ са около 2 сантиметра на 2 сантиметра. Втората по-малка фонтанела се разполага отзад на тила на бебешката главица. Тя се затваря и по-бързо – до към края на третия месец от развитието на бебето.

Бебешката фонтанела я има, защото бебето трябва някак си да премине през родовия канал, за да се роди. Много по-лесно е бебчето да се придвижи по родовия канал с меката си и гъвкава глава, отколкото ако я нямаше. Има и варианта някои бебета да се родят с по-меки черепни кости от обикновено, но това се среща по-често при недоносени бебета и при майки с ниски нива на калций по време на бременност.

Факти за бебешката фонтанела

За успокоение на всички майки – не е нужно по специален начин да третирате фонтанелите на бебешката главица. Съединително-тъканните образувания са достатъчно плътни и здрави да защитават детето от наранявания, но все пак бебетата са крехки и трябва да се пазят!

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Ако сте забелязали, че когато бебето ви плаче, фонтанелата му пулсира и се издува леко – в това няма нищо опасно. Именно по темповете на зарастване на фонтанелите и тяхното общото състояние детските педиатри съдят за налични проблеми при развитието на бебето.

Голямата фонтанела зараства около навършването на година, година и половина при детето. Ако тя зарасне прекалено бързо, значи нещо в менюто на бебето и храненето му не е наред. Зарасналата преждевременно фонтанела е признак за излишък на калций и би е трябвало родителите да потърсят консултация с детски педиатър по въпроса. Бързото зарастване на бебешката фонтанела пречи на развитието на мозъка на бебето. Той расте с прекалено бързи темпове първоначално и има нужда от пространство за целта!

Ако пък обратното, фонтанелата на бебето не се затваря прекалено дълго време, то има индикация за тревога. Основно причината за това е наличие на рахит. Може би детето има нужда от витамин Д в по-големи количества в комбинация с калций. Това трябва да установи само и единствено педиатъра. Не бива да се дават на своя глава каквито и да е медикаменти на бебето без лекарско назначение!

Нормално е при едно новородено обиколката на главата му да е по-голяма с до 2 сантиметра от обиколката на гърдите. При нормални темпове на растеж до 4-я месец най-късно двете обиколки се изравняват. От 4-я месец нататък гръдната обиколка расте с по-бързи темпове и постепенно телцето на детето приема нормалните пропорции на човешкото тяло на възрастен.

Ако се появят състояния на много бърз ръст на обиколката на главата, шевовете на отделните кости на черепа се разминават и фонтанелата се увеличава, то вероятно налягането вътре в черепа на главата на бебето е повишено. Тези индикации изискват навременни медицински мерки.

При какви проблеми с бебешката фонтанела да се консултираме с детски педиатър

При евентуален рахит

Признаците са меки кости на черепа и не зарастваща фонтанела. Бебето се поти и косата по тила му окапва повече от обикновено (нямаме предвид смяна на бебешка коса!). Главата на бебчето е с неправилна форма. Всичко това трябва да ви наведе на мисълта, че детето има предполагаем рахит и трябва да се консултирате незабавно с педиатър.

При хидроцефалия

В този случай можете да потърсите детски педиатър или невролог, който да установи налице ли е заболяването или не. Евентуалните симптоми са все по нарастваща фонтанела, наместо смаляваща се. Обиколката на бебешката главица все така се увеличава стремглаво. Бебето ви е или много плачливо или доста по неадекватно от преди.

Хлътнала фонтанела

Обикновено при недохранване, при продължителна висока температура или при остри стомашни разстройства се появява тази хлътнала фонтанела. Често пъти изострените симптоми на повръщане и разстройство водят до това състояние и е нужно да му се обърне внимание!

Как се прави профилактика на бебешката фонтанела

Бебешката фонтанела не бива да тревожи родителите, защото обикновено нещата се развиват нормално при повечето бебета. Но все пак вниманието към нея и състоянието ѝ трябва да е налице. Най-често педиатърът на детето ви ще му изпише профилактично приемане на витамин Д, след като детето стане на един месец.

Разбира се разходките вън на слънце и въздух са най-добрата профилактика на рахита и подпомагат здравата костна система на бебето. Но не винаги са възможни, особено за бебетата родени през зимата и лятото, когато времето е или много студено или много горещо. Все пак всекидневния чист въздух е жизненоважен за бебето, така че е добре да се осигури, дори за 5-10 минути.

Бебешката фонтанела е нормално и оправдано от родилна гледна точка състояние за едно новородено. Когато консултациите и проверката на фонтанелата са в положителна посока на развитие, то една майка няма за какво да се тревожи.

f | Сподели с приятели