Първи дни на бебето у дома

За тези от Вас, които са мислели, че най-големите тревоги са преди самото раждане можем да Ви кажем, че емоциите тепърва предстоят.

Първи дни у дома на новороденото

За някои родители първите дни у дома са изпълнени с големи притеснения. Ето защо ние решихме да Ви дадем малко “светлина”, преди да сте повярвали, че хаоса настъпва с изписването и поемането на грижите за  рожбата без чужда помощ.

Като начало е добре да обмислите в каква последователност ще си направите удобно ежедневието, без да пропускате, че всъщност то ще бъде ръководено от най-малкия член на фамилията. Важно е да създадете от самото начало “режим” за кърмене, къпане и приспиване, като се стараете до колкото е възможно да го затвърдите с времето. Предварителното подреждане на памперси, дрешки, шишета и помощни аксесоари ще ви даде удобството да не изпитате напрежение всеки път щом новороденото нададе глас, че има нужда от нещо.

С влизането у дома “запознайте” бебето с неговият нов дом. Дори и да не може да види всичко около себе си, то ще усети атмосферата. Постарайте се да му създадете спокойствие, без излишни шумове и хора, които да объркват сетивата му.

Трябва да имате на разположение шише с преварена вода, биберон залъгалка и комплект дрешки и памперси за преобличане. От голямо значение е температурата в стаята, където малкото ще спи. Някои родители живеят с погрешната нагласа, че бебето се нуждае от много топлина и допълнително подгряват жилищата си, което вместо да е от полза може да навреди. Нормално е детето да привикне към 20-22 градуса и с често проветряване ще му осигурите свеж въздух .

Първото кърмене у дома направете сами в стая, където ще се чувствате спокойно и удобно. Настанете се така, че рожбата Ви да е в полу-седнало положение и да има добър достъп до гърдите Ви. Стимулирайте го да засуче, като му поднесете внимателно зърното към устичката и с нежни движения масажирате гърдата, за да “тръгне” кърмата. Не се плашете, ако в самото начало не се получи. Не само за Вас това е непознато. Трябва заедно да привикнете към храненето и то да се случва съвсем естествено без напрежение и тревожност.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Продължителността на сукането е показателно за това как бебето Ви се храни. При наличие на достатъчно кърма и енергично засмукване на гърдата може да сте спокойни, че Вашето дете се храни добре. Нормалната продължителност на кърмене в този случай е около 15- 20 минути. Ако детето суче продължително и рядко преглъща – това е признак за недостатъчна кърма и вероятността да остане недохранено е голяма. През първите месеци от раждането детето се храни през 2-3 часа, докато го приучите да се откаже от нощното кърмене (това се случва около 4 месец след раждането).

За първото къпане на бебето се постарайте  стаята да е леко затоплена около 24-25 градуса. Избягвайте да мокрите пъпчето на малкото, докато не падне само. За тази цел го прихващайте леко под гърдичките с едната си ръка, а другата използвайте да го поливате и да ползвате сапунче. Ако Ви се стори трудно да опазите вързаното пъпче, може да го запечатате с непромокаема лепенка. Температурата на водата трябва да е  около 36-37 градуса.

След банята е хубаво да се погрижите и за цялостната хигиена на детето. Очичките се почистват с памучен тампон, предварително потопен в преварена вода. За всяко оченце се използва отделно памуче, като движението на ръката трябва да е от външния ъгъл на окото – навътре .

Прочетете още за къпането на бебето – ще ви бъде интересно.

Ако нослето е запушено препоръчително е да ползвате физиологичен разтвор, с който да напръскате тампонче, което да ползвате за почистване. За гънките на ушенцата в употреба влизат клечки с памучен накрайник, които са във форма, която не позволява нараняването на нежната кожа.

Ноктите  изрежете внимателно само, когато са достатъчно пораснали, за да предотвратите възможността от надраскване. Тоалета на дупето се прави след всяко замърсяване. Използвайте само вода при уриниране, а при “голяма нужда” измийте добре с бебешки сапун. Половите органи се почистват само външно, като се започне от предната част и се мие към дупето. Ако забележите подсичане или зачервяване използвайте успокояваща пудра, преди да сложите памперса.

Не избързвайте с разходките навън. Според това в какъв сезон сте родили може да си позволите да излезете на терасата за минута две още в първата седмица. Но едва след втората седмица може спокойно да покажете на Вашето бебе колко удобно е в количката и да го разходите без притеснение, като избягвате силните шумове и мръсния въздух по улиците, където има голямо движение на коли и градски транспорт. За да изпитате удоволствие от първите стъпки навън, просто изберете спокойно място, където заедно да се насладите на чистия въздух и природа.

Едно от значимите неща още в първите дни е да се научите да говорите ласкаво на детето. Не пропускайте да милвате ръчичките и личицето му, за да затвърдите връзката помежду си и да го накарате да се чувства сигурно и спокойно. Именно този контакт играе важна роля в психическото развитие и възпитание на Вашата малка рожба.

Не оставайте себе си на заден план. Хранете се достатъчно и здравословно, за да набавяте нужната кърма на детето, а и за да поддържате добрия си тонус. Погрижете се да имате време за отмора и сън, за да сте пълноценни през останалото време, в което ще сте неотлъчно до бебето.

Въоръжете се с търпение и не губете сили и нерви, когато виждате, че не всичко  е така лесно, както Ви се иска. Като всяко начало и това може да е трудно, но от Вас зависи бързо да влезнете в ритъм и с удоволствие да поемете грижите за детето.

f | Сподели с приятели