Млечните зъби на бебето – какво ни съветват специалистите

Млечните зъби на бебето се появяват напълно до към втората или третата година на мъника. Те са радост за мама, защото определено безсънните нощи на плач и никненето на зъби е свършило.

Млечните зъби на бебето – какво ни съветват специалистите

Но все пак появата на зъбите изисква своите си грижи и то още от преди появата на първите зъбчета, малки като бели кърфички.

Сега, след като бебето се е сдобило със зъби (за всяко бебе периода е различен, едни имат първите зъбки на 3 месеца, докато други на осем или шест месеца), е време мама и татко да помислят за грижата около тях.

Следва да си зададете въпросите как да се грижите за тези чакани млечни зъби, кога е време да заведете бебето на първия му стоматологичен преглед и каква паста да му купите за миене и четка съответно?

За да отговорим на тези ви въпроси, свързани с хигиената и профилактиката на млечните бебешки зъби, подготвихме комбинация от съвети, които специалистите по дентална практика ни споделиха.

Млечните зъби на бебето – какво е добре да правим, за да се грижим правилно за тях

Повечето специалисти-педиатри и стоматолози споделят мнението, че млечните зъби на бебето е добре да се почистват след всяко едно хранене или поне веднъж на ден преди нощен сън. Естествено повечето майки споделят опита си, че не винаги е възможно да почистят млечните зъби на бебето след ядене, кърмене или хапване на нещо набързо в парка. Затова златната среда за тях се крие в миенето на зъбките поне два пъти на ден, като задължително единият е вечер преди лягане.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Дори и два зъба в устата да има бебчо е добре да спазвате хигиена на устната кухина, а не да чакате да се появят всички зъби и тогава да започнете практиката по миенето на зъбките. Така ще приучите бебето си на навика да се грижи за своите зъби на по-късен етап.

Млечните зъби на бебето, които са в добро здраве, са много важни за правилното развитие на говора на вашето дете в по-късен етап, за добрия външен вид на челюстта и лицевия изглед и за предотвратяването на по-нататъшни деформации и проблеми с никненето на постоянните зъби.

Съветите на повечето стоматолози са първата четка на бебето ви е да е малка, с мек косъм и гъвкава. Повечето предлагани бебешки четки за зъби на реномирани марки отговарят изцяло на тези изисквания, а и имат атрактивен дизайн, който ще грабне вниманието на бебето ви.

Относно пастата за зъби, тя не е строго необходима през първите няколко месеца от живота на млечните зъбки, но все пак има специално формулирани пасти за бебета с по-ниски нива флуор. Дали ще ползвате бебешка паста или само вода, важното е да почиствате добре млечните зъби на бебето си – поне веднъж на ден. Периода на грижа за млечните зъби започва още преди да се появят те над венеца. Докато никнат и венците са зачервени и болезнени, четката за зъби облекчава сърбежа и болката на бебето от никнещите зъби. Дори то само иска да почиствате никнещите му зъбчета.

Когато вече бебето има два долни зъба (те никнат първи, но има и изключения) е време да го запознаете с четката и устната хигиена. Обикновено то е на около три до четири месеца, ако не и повече и може само да хване четката за зъби и да почисти млечните си зъбки. Важно е да дадете личния си пример на детето. Тоест бебето ви ще се научи най-бързо да мие зъбите си, ако ви имитира.

Добре е мама и бебе да мият зъбите си заедно, така е най-забавно. Всичко започва, като на игра споделят стоматолозите, но вече около 3-ри до 4-ри години детето започва да осъзнава навика и движенията му, въпреки че са все още неловки, стават все по-умели и то си мие само зъбите ( с подходяща паста вече задължително!).

Стоматолозите ни съветват да сменяме бебешката четка на три месеца най-малко или по-рано, ако тя е с протрити власинки и деформирана. Така пазите устната кухина и млечните зъби на бебето от микроби и инфекции. Дори и да пропуснете миенето през деня, стоматолозите съветват никога да не пропускате вечерното миене на млечните зъби на бебето. През нощта производството на слюнка е намалено и ако не почистите добре остатъците от храна по зъбите на бебето, рискувате да ги увредите. През деня образуването на слюнка е активно и зъбите донякъде са по-защитени от микроорганизми.

Освен това измитите вечер зъби за гаранция, че бебето приключва с храната и напитките. Не си позволявайте да му давате сок или мляко в шише вечер късно или през нощта, защото те съдържат лактоза и захар, които разрушават зъбния емайл. За малките бебета, които все още пият нощно мляко, въпреки че имат зъбчета, стоматолозите съветват – дайте малко вода след млякото, за да се отмият бактериите все пак.

Когато бебето ви е на година и половина до две години е време вече да го заведете на първия му стоматологичен преглед. Добре е да изберете детски стоматолог, който има опит с работата с малки деца. Той ще прегледа венците и зъбите на бебето ви. Ще ви даде съвети как да се грижите за тях, каква паста да изберете и четка, ако досегашните не са добри.

Млечните зъби на бебето са важна част от него самото и доброто им здраве е наложително. Добрата хигиена ще спести на вас и на детето ви часове прекарани при зъболекаря и болезнени процедури. Освен това ще даде път на едни здрави постоянни зъби и на добре развит говор.

Млечните зъби на бебето са радост, но и грижа – така че не забравяйте да го научите да се грижи правилно и добре за тях.

Прочетете още за първите зъбчета на новороденото – ще ви бъде интересно.

f | Сподели с приятели