Млечните зъби на бебето – какво ни съветват специалистите?

Млечните зъби на бебето се появяват напълно до към втората или третата година на мъника. Те са радост за мама, защото определено безсънните нощи на плач и никненето на зъби е свършило.

Млечните зъби на бебето – какво ни съветват специалистите

Но все пак появата на зъбите изисква своите си грижи и то още от преди появата на първите зъбчета, малки като бели кърфички.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Сега след като бебето се е сдобило със зъби (за всяко бебе периода е различен, едни имат първите зъбки на 3 месеца, докато други на осем или шест месеца), е време мама и татко да помислят за грижата около тях.

Следва да си зададете въпросите как да се грижите за тези чакани млечни зъби, кога е време да заведете бебето на първия му стоматологичен преглед и каква паста да му купите за миене и четка съответно?

За да отговорим на тези ви въпроси, свързани с хигиената и профилактиката на млечните бебешки зъби, подготвихме комбинация от съвети, които специалистите по дентална практика ни споделиха.

Млечните зъби на бебето – какво е добре да правим, за да се грижим правилно за тях?

Повечето специалисти-педиатри и стоматолози споделят мнението, че млечните зъби на бебето е добре да се почистват след всяко едно хранене или поне веднъж на ден преди нощен сън!!! Естествено повечето майки споделят опита си, че не винаги е възможно да почистят млечните зъби на бебето след ядене, кърмене или хапване на нещо набързо в парка. Затова златната среда за тях се крие в миенето на зъбките поне два пъти на ден, като задължително единият е вечер преди лягане.

Дори и два зъба в устата да има бебчо е добре да спазвате хигиена на устната кухина, а не да чакате да се появят всички зъби и тогава да започнете практиката по миенето на зъбките! Така няма да приучите бебето си на навика да се грижи за своите зъби, на по-късен етап, затова започнете от самото начало – преди още да има зъби.

Млечните зъби на бебето, които са в добро здраве, са много важни за правилното развитие на говора на вашето дете в по-късен етап, за добрия външен вид на челюстта и лицевия изглед и за предотвратяването на по-нататъшни деформации и проблеми с никненето на постоянните зъби.

Съветите на повечето стоматолози са първата четка на бебето ви е да е малка, с мек косъм и гъвкава. Повечето предлагани бебешки четки за зъби на реномирани марки, отговарят изцяло на тези изисквания, а и имат атрактивен дизайн, който ще грабне вниманието на бебето ви.

Относно пастата за зъби, тя не е строго необходима през първите няколко месеца от живота на млечните зъбки, но все пак има специално формулирани пасти за бебета, с по-ниски нива флуор! Дали ще ползвате бебешка паста или само вода, важното е да почиствате добре млечните зъби на бебето си – поне веднъж на ден. Периода на грижа за млечните зъби започва още преди да се появят те над венеца. Докато никнат и венците са зачервени и болезнени, четката за зъби облекчава сърбежа и болката на бебето, от никнещите зъби. Дори то само иска да почиствате никнещите му зъбчета.

Когато вече бебето има два долни зъба (те никнат първи, но има и изключения!) е време да го запознаете с четката и устната хигиена. Обикновено то е на около три до четири месеца, ако не и повече и може само да хване четката за зъби и да почисти млечните си зъбки. Важно е да дадете личния си пример на детето. Тоест бебето ви ще се научи най-бързо да мие зъбите си, ако ви имитира.

Добре е мама и бебе да мият зъбите си заедно, така е най-забавно! Всичко започва, като на игра споделят стоматолозите, но вече около 3-ри до 4-ри години детето започва да осъзнава навика и движенията му, въпреки че са все още неловки, стават все по-умели и то си мие само зъбите ( с подходяща паста вече задължително!).

Стоматолозите ни съветват да сменяме бебешката четка на три месеца най-малко или по-рано, ако тя е с протрити власинки и деформирана!!! Така пазите устната кухина и млечните зъби на бебето от микроби и инфекции. Дори и да пропуснете миенето през деня, стоматолозите съветват никога да не пропускате вечерното миене на млечните зъби на бебето!!! През нощта производството на слюнка е намалено и ако не почистите добре остатъците от храна по зъбите на бебето, рискувате да ги увредите. През деня образуването на слюнка е активно и зъбите донякъде са по-защитени от микроорганизми.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Освен това измитите вечер зъби за гаранция, че бебето приключва с храната и напитките. Не си позволявайте да му давате сок или мляко в шише вечер късно или през нощта, защото те съдържат лактоза и захар, които разрушават зъбния емайл. За малките бебета, които все още пият нощно мляко, въпреки че имат зъбчета, стоматолозите съветват – дайте малко вода след млякото, за да се отмият бактериите все пак!

Когато бебето ви е на година и половина до две години е време вече да го заведете на първия му стоматологичен преглед. Добре е да изберете детски стоматолог, който има опит с работата, с малки деца. Той ще прегледа венците и зъбите на бебето ви. Ще ви даде съвети, как да се грижите за тях, каква паста да изберете и четка, ако досегашните не са добри.

Млечните зъби на бебето са важна част от него самото и доброто им здраве е наложително. Добрата хигиена ще спести на вас и на детето ви часове прекарани при зъболекаря и болезнени процедури. Освен това ще даде път на едни здрави постоянни зъби и на добре развит говор.

Млечните зъби на бебето са радост, но и грижа – така, че не забравяйте да го научите да се грижи правилно и добре за тях!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Прочетете още за първите зъбчета на новороденото – ще ви бъде интересно.

| Сподели с приятели