Температура при бебетата – какво трябва да знаете за нея

Преди да обърнем внимание на темата за температурата, е редно да споменем каква важна роля има майчината кърма за предотвратяването на инфекциите.

Температура при бебетата

Бебетата, които са кърмени с нея, имат естествена защита срещу по-голяма част от инфекциите. Чрез нея те си набавят антитела, които не могат да си набавят бебетата, кърмени с адаптирано мляко.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Колко е опасна високата температура?

Макар че много от родителите силно се притесняват, когато бебето вдигне температура, те трябва да са наясно, че тя е опит на тялото да се пребори с болестта. Това е един съвсем нормален процес на човешкия организъм, а не опасност. Тя се явява като една защитна реакция.

Ето защо не е никак полезно за тялото рязкото ѝ сваляне, когато тя е висока. По-скоро се препоръчва едно плавно и поетапно сваляне, след като е достигнала до 38.5 градуса. Това е температурата, която в действителност започва да кара детето да се чувства дискомфортно и дори се свързва с нарастващ риск от фебрилен гърч, особено при по-малките.

Когато детето е на възраст над 6 месеца, тези гърчове не са толкова опасни, но ако е по-малко, те могат да са свързани със сериозно заболяване.

Какви са основните причини за висока температура?

Най-честата причина е вирусна инфекция. Обикновено тя не е опасна, просто е нужно търпение и време, за да бъде преодоляна.
Бактериална инфекция – най-често тя трябва да бъде лекувана с антибиотици, предписани от лекаря.
Никнене на зъби също е възможно да предизвика температура, но не твърде висока.

Кога трябва да се свържете с лекар?

Когато бебето е под 3 месеца и има температура над 38.5 – тогава е задължително да се обърнете към специалист незабавно. Направете го колкото е възможно по-бързо, но не давайте каквито и да било лекарства на детето, за да може лекарят с точност да определи каква е температурата на детето.

Коя температура е нормална и коя – висока?

Нормалната е между 36.1 градуса и 37.2 градуса. Висока вече е над 39.5 градуса. Важно е, когато имате съмнение дали бебето има температура, да я измерите в подходящото време – да не е след къпане или след като сте се разхождали, след претопляне от дрехи. Всичко това оказва влияние. Изчакайте малко и след това я премерете.

Как можете да повлияете на температурата без лекарства?

Много е важно, да давате колкото се може повече течности на бебето, особено когато то има и диария. Това е така, защото висока температура необходимостта от течности е по-висока, а диарията води до обезводняване. Ако бебето повръща, добре е също да предлагате повече вода, но малко по малко, да навлажнявате устните на бебето многократно.

Можете, след като все пак се консултирате с педиатър, да навлажните китките и глезените на бебето. Но все пак е нужно да бъдете внимателни – както вече споменахме, не е редно температурата да спада твърде бързо. Нужно е да е постепенно.

Как се измерва температурата на детето?

Има няколко термометъра, които можете да използвате в зависимост от възрастта на детето:

Ушен термометър

С него можете лесно да измерите температурата на бебето, но трябва да сте свикнали да го правите преди това. Възможно е първите пъти да бъде трудно за вас. Той не е предназначен за бебета, които все още не са навършили 3 месеца, тъй като ушните им канали са много тесни.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Челен термометър

Той е цифров и можете лесно да измерите температурата на бебето с него. Но не е толкова точен, колкото е ушният термометър.

Термометър за под мишницата

Най-лесно бихте измерили температурата на детето с този термометър. Особено ако то седи мирно. Ако е раздразнително обаче и немирно, ще ви бъде трудно да го направите. Смята се че този метод не е най-ефективния, защото е възможно да покаже температура, различна от тази в действителност.

Ректален термометър

Смята се, този термометър е най-надежден. Преди да го използвате е нужно да го почистите със сапун и вода, след това да го намажете бебешко олио или вазелин и да го поставите в ануса на бебето – не повече от 2 см.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Лекарства

  • Напълно е забранено даването на аспирин на бебета. Едва деца над 12 години могат да го приемат.
  • Парацетамол – не е предназначен за деца под 3 месечна възраст.
  • Нурофен – ефективно лекарство, което също понижава температурата. Изследвания са установили, че може да се дава на бебета, навършили 3 месеца. Той не е предназначен за продължително лечение. И като всички други лекарства и той има своите странични негативни ефекти. Те най-вече свързват с продължителното му приемане. При бременност възможно да доведе до спонтанен аборт. Възможно е да доведе и до алергични реакции.

Каквито и лекарства да решите да дадете на бебето си, много е важно да знаете, че преди това трябва да сте се консултирали с лекар.

А информация относно изследванията, които са задължителни за бебетата можете да прочетете в статията Какви изследвания се правят през първите месеци от живота на бебето?

| Сподели с приятели