Температура при бебетата – какво трябва да знаете за нея

Преди да обърнем внимание на темата за температурата, е редно да споменем каква важна роля има майчината кърма за предотвратяването на инфекциите.

Температура при бебетата

Бебетата, които са кърмени с нея, имат естествена защита срещу по-голяма част от инфекциите. Чрез нея те си набавят антитела, които не могат да си набавят бебетата, кърмени с адаптирано мляко.

Колко е опасна високата температура

Макар че много от родителите силно се притесняват, когато бебето вдигне температура, те трябва да са наясно, че тя е опит на тялото да се пребори с болестта. Това е един съвсем нормален процес на човешкия организъм, а не опасност. Тя се явява като една защитна реакция.

Ето защо не е никак полезно за тялото рязкото ѝ сваляне, когато тя е висока. По-скоро се препоръчва едно плавно и поетапно сваляне, след като е достигнала до 38.5 градуса. Това е температурата, която в действителност започва да кара детето да се чувства дискомфортно и дори се свързва с нарастващ риск от фебрилен гърч, особено при по-малките.

Когато детето е на възраст над 6 месеца, тези гърчове не са толкова опасни, но ако е по-малко, те могат да са свързани със сериозно заболяване.

Какви са основните причини за висока температура

Най-честата причина е вирусна инфекция. Обикновено тя не е опасна, просто е нужно търпение и време, за да бъде преодоляна.
Бактериална инфекция – най-често тя трябва да бъде лекувана с антибиотици, предписани от лекаря.
Никнене на зъби също е възможно да предизвика температура, но не твърде висока.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Кога трябва да се свържете с лекар

Когато бебето е под 3 месеца и има температура над 38.5 – тогава е задължително да се обърнете към специалист незабавно. Направете го колкото е възможно по-бързо, но не давайте каквито и да било лекарства на детето, за да може лекарят с точност да определи каква е температурата на детето.

Колко е нормалната температура на бебето и коя е висока

Нормалната температура на бебето е между 36.1 градуса и 37.2 градуса. Висока вече е над 39.5 градуса. Важно е, когато имате съмнение дали бебето има температура, да я измерите в подходящото време – да не е след къпане или след като сте се разхождали, след претопляне от дрехи. Всичко това оказва влияние. Изчакайте малко и след това я премерете.

Как можете да повлияете на температурата без лекарства

Много е важно, да давате колкото се може повече течности на бебето, особено когато то има и диария. Това е така, защото висока температура необходимостта от течности е по-висока, а диарията води до обезводняване. Ако бебето повръща, добре е също да предлагате повече вода, но малко по малко, да навлажнявате устните на бебето многократно.

Можете, след като все пак се консултирате с педиатър, да навлажните китките и глезените на бебето. Но все пак е нужно да бъдете внимателни – както вече споменахме, не е редно температурата да спада твърде бързо. Нужно е да е постепенно.

Как се измерва температурата на детето

Има няколко термометъра, които можете да използвате в зависимост от възрастта на детето:

Ушен термометър

С него можете лесно да измерите температурата на бебето, но трябва да сте свикнали да го правите преди това. Възможно е първите пъти да бъде трудно за вас. Той не е предназначен за бебета, които все още не са навършили 3 месеца, тъй като ушните им канали са много тесни.

Челен термометър

Той е цифров и можете лесно да измерите температурата на бебето с него. Но не е толкова точен, колкото е ушният термометър.

Термометър за под мишницата

Най-лесно бихте измерили температурата на детето с този термометър. Особено ако то седи мирно. Ако е раздразнително обаче и немирно, ще ви бъде трудно да го направите. Смята се че този метод не е най-ефективния, защото е възможно да покаже температура, различна от тази в действителност.

Ректален термометър

Смята се, този термометър е най-надежден. Преди да го използвате е нужно да го почистите със сапун и вода, след това да го намажете бебешко олио или вазелин и да го поставите в ануса на бебето – не повече от 2 см.

Лекарства

  • Напълно е забранено даването на аспирин на бебета. Едва деца над 12 години могат да го приемат.
  • Парацетамол – не е предназначен за деца под 3 месечна възраст.
  • Нурофен – ефективно лекарство, което също понижава температурата. Изследвания са установили, че може да се дава на бебета, навършили 3 месеца. Той не е предназначен за продължително лечение. И като всички други лекарства и той има своите странични негативни ефекти. Те най-вече свързват с продължителното му приемане. При бременност възможно да доведе до спонтанен аборт. Възможно е да доведе и до алергични реакции.

Каквито и лекарства да решите да дадете на бебето си, много е важно да знаете, че преди това трябва да сте се консултирали с лекар.

А информация относно изследванията, които са задължителни за бебетата можете да прочетете в статията Какви изследвания се правят през първите месеци от живота на бебето?

f | Сподели с приятели