Кърмене когато мама е болна

Много жени си задават въпроса „Трябва ли да кърмя когато съм настинала и дали ще заразя бебето?“. Те често се притесняват и как ще се отразят на качеството на кърмата, лекарствата, които приемат.

Кърмене когато майката е болна

В повечето случаи тези страхове са напълно неоснователни. Обикновените вируси и бактериални инфекции не са причина да спирате кърменето, а дори напротив – чрез млякото вие предавате антитела на бебето и го защитавате от инфекцията.

Има много малко заболявания, които се предават чрез кърмата, например някои сериозни инфекции като СПИН, но баналните настинки далеч не са от тях.

Бебето може да се зарази не от млякото, а от близкия ви контакт. То така или иначе ще бъде изложено на вируса и прекратявайки кърменето, вие дори увеличавате риска да се разболее. Антителата, които произвежда вашия организъм срещу вируса се предават на бебето чрез кърменето и му помагате да прекара болестта по-леко и да оздравее бързо.

Влошава ли се качеството на кърмата когато мама е болна

Майчиното мляко е най-ценната храна за вашето бебе през първите месеци и си остава такава дори когато не се чувствате много добре. Обърнете си внимание, почивайте си, приемате течности и топла храна, но не спирайте кърменето.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Леките настинки не се отразяват негативно на качеството на млякото и на бебето, а дори подпомагат естествения му имунитет. Дори при натравяне с храна, която сте консумирала, бебето не може да пострада ако суче. Ако сте болна от вирус с повръщане и разстройство е важно да миете ръцете си много често за да не заразите детето. Трябва и да се поддържате добре хидратирана, тъй като лактацията в комбинация с разстройство или повръщане могат да доведат до обезводняване. Това е единственото, което може да наложи временно прекъсване на кърменето – тежка дехидратация на майката, налагаща постъпване в болница.

Лекарствата опасни ли са за бебето

Обикновените респираторни инфекции в повечето случаи не налагат специфично лечение и преминават от само себе си. Нестериодните противовъзпалителни средства (Ибупрофен, Парацетамол), капките за нос, сиропите за кашлица и т.н. имат само облекчаващо симптомите, действие.

Те не лекуват и не помагат на тялото ви да се справи с вируса, но намаляват неприятните симптоми като главоболие, висока температура, запушен нос. Най-добре е да проявите търпение и да оставите организма си да се пребори с болестта, което отнема от 3 до 10 дни при настинка без усложнения.

Разбира се ако се влошавате бързо или не се подобрите до 10-тия ден е нужно да отидете на лекар като задължително го уведомите, че кърмите.

При висока температура или главоболие може да използвате Парацетамол или Ибупрофен, които са съвместими с кърмене. Желателно е да приемете лекарствата веднага след кърмене, тъй като концентрацията им в организма е най-висока 2-3 часа след прием и така при следващото хранене няма да премине голямо количество от веществото в кърмата. Дори и да кърмите веднага след прием на лекарството няма опасност за бебето, само не превишавайте дозата.

Ако настинката се усложни и се наложи прием на антибиотик, вашият лекар би следвало да избере такъв, който е съвместим с кърменето. Добре е да приемате пробиотици не само заради вашата чревна флора, а и за да подкрепите тази на бебето, тъй като много малка част от антибиотиците все пак преминават през кърмата и оказват влияние върху микрофлората. Може да давате пробиотик и директно на бебето след консултация с педиатъра.

Ако се налага да приемате противовирусни или противогъбични препарати също има такива, които са съвместими с кърмене. Те обикновено са първи избор на лечение, но ако не подействат и се наложи да се премине към други, лекарят ще ви информира дали трябва да спрете кърменето и за колко време. През този период може да поддържате лактацията чрез изцеждане.

По отношение на капките за нос, четете листовките и се консултирайте с лекар, тъй като има вещества, които не са препоръчителни при кърмене. В повечето случаи няма проблем при ниски дози, тъй като капките действат локално на лигавицата и количествата, които биха преминали през кърмата са пренебрежимо малки и не биха се отразили на бебето.

Опитайте се да си помогнете с естествени средства. Осигурете си почивка, пийте топли чайове от шипка, лайка, мащерка. За носа използвайте физиологичен разтвор, а за болките в гърлото може да прави гаргара с лайка или смрадлика.

Мога ли да кърмя когато имам висока температура

Да! Високата температура не е причина да спирате кърменето. Може да приемате температуропонижаващи средства, позволени при кърмене. Противно на разпространените митове високата телесна температура не предизвиква промени в състава на майчиното мляко и не се отразява негативно на качеството му.

f | Сподели с приятели